Jaké barvy se vám vybaví, když se řekne Santorini? Vsadíme se, že je to modrá a bílá. Přitom na tyto barvy během dovolené v Řecku narazíte na každém ostrově a stát je má i ve své vlajce. Proč jsou tedy typické právě pro Santorini? Ano, je to díky ikonickým fotografiím bílých domků, které leží jako cukerný poprašek na tmavých útesech ostrova. Bílou narušují sem tam jen modré kopule kostelů. Mimochodem, většina těchto fotek je pořízena ve městečku Oia, kdybyste si chtěli podobnou také pořídit. O něm ale bude ještě řeč.

Slunit se u barevné scenérie

Byla by však chyba myslet si, že modrou a bílou barevné možnosti ostrova končí. Jeho unikátnost totiž hýří i dalšími barvami. Je to červená, šedá a černá. Vcelku nudné barvy, říkáte si? A co když doplníme, že jde o barvy pláží? Během dovolené na Santorini máte totiž možnost relaxovat na červeném, šedivém až černém písku a lahůdkou je bílá pláž neboli White Beach. Tu najdete na jižním pobřeží ostrova. Bílý je tady nejen písek, ale také vysoké útesy, které vytvářejí impozantní scenérii.

Její protějšek červená pláž (Red Beach) leží v západním cípu Santorini, jen pár kroků od starobylého města Akrotiri. Potom, co se nabažíte pohledu na kontrast blankytného moře a rudých útesů, můžete poznat i zajímavou historii ostrova při návštěvě architektonického naleziště nebo zdejšího hradu.

Zatímco bílá a červená pláž jsou na ostrově jen po jedné, šedých a černých pláží, díky sopečnému původu ostrova, najdete hned několik. Navštivte třeba pláž Vlychada, která je nedaleko od té červené a můžete tak obě navštívit v jednom dni. Na této černé pláži bývá klidněji. Navíc vás ohromí barevná kombinace černého písku a bílých skalních útvarů, lemující průzračně čisté moře. Krásy těchto pláží zachyťte na kameru vašeho mobilního telefonu a pochlubte se svým přátelům a rodině.

Pláž Vlychada
Autor: Shutterstock

Jakými barvami se ještě pokocháte

Během pobytu vás ale oslní i další barvy. Například při pohledu na zapadající slunce za mořský horizont, který je opravdu dechberoucí. Nejkrásnější místo, kde ho pozorovat, je právě již zmíněné město Oia. Pro jeho vyhlášenost se sem pořádají i organizované výlety, takže zážitek si zajistíte snadno.

Jiskra na závěr

A jakou barvu pro vás máme na konec? Co jiného, než zářivou jiskru ve sklence vína. Zdejší réva je totiž jedinečná díky ostrovnímu mikroklimatu a její chuť si opravdu užijete. S produkcí vína tady mají koneckonců bohatou zkušenost. Historie jeho pěstování je dlouhá více než tři tisícovky let. Dozvíte se o ní v Muzeu vína, které se line osm metrů pod zemí nedaleko pláže a letoviska Kamari.