Byl čas na změnu

Zlomový okamžik v životě energetického podnikatele se udál před třinácti lety, kdy studoval na farmaceutické fakultě. „Zjistil jsem, že farmacie asi nebude úplně pro mě a hledal jsem nějaké uplatnění mimo tuhle sféru. Byl jsem otevřený všem situacím, které mohly nastat,“ vzpomíná Tomáš Ruffer.

Risk a cesta do neznáma z perspektivního lékárenství se Tomášovi vyplatily. Dnes vede úspěšnou poradenskou kancelář v Rychnově nad Kněžnou, staví svůj vysněný dům a spolu s manželkou si užívá cestování a fandí kvalitní gastronomii. „Podařilo se mi vybudovat něco, na co jsem hrdý a co mi dává smysl,“ vypráví zaníceně Ruffer a dodává, že se do své práce každý den skutečně těší.

Poradenství je pro mě smysluplné. Přijde mi strašně důležité mít někoho, kdo mi poradí, kdo dokáže zanalyzovat nabídku a nabídne přesně to, co potřebuji. Proto dělám finančního poradce, abych tuhle službu lidem poskytl. Navíc mě baví se nadále vzdělávat, pracovat na sobě, abych uměl tuhle práci jako takovou, abych rozuměl financím a tomu, jak má portfolio klienta vypadat,“ vysvětluje Ruffer.

Postupně získává svůj vlastní klientský kmen. „Není v mých silách se postarat o všechny klienty, to už bych asi ani nechodil spát, proto je třeba předávat zkušenosti dál a rozšiřovat tým poradců. V současnosti s kolegy společně tvoříme jednotku, která se stará o přibližně tři tisíce klientů,“ poukazuje Ruffer.

Autor: Partners Financial Services, a.s.

Dobře sehraný tým zvládne vše

Pro rychnovskou pobočku je zásadní i „týmová chemie“ a to, aby tam lidé chodili rádi stejně jako její manažer. „Nechodím do práce, chodím mezi své přátele. Chci, aby se tu nejen mí klienti i moji kolegové cítili dobře. Trávíme s kolegy čas i mimo práci, podnikáme spoustu akcí, ať je to voda, chalupa, dovolené. Snažíme se být parťáci a nefungovat jen jako spolupracovníci, kteří za sebou po práci zavřou dveře a dělají že ti okolo neexistují,“ vysvětluje.

Koronavirus hypotéky neovlivnil, lidé chtějí bydlet. Koronavirová krize patrně finanční poradenství nijak neovlivní, zájem rozhodně neklesá. Naopak se očekává, že vzroste, protože ne každý má svůj finanční plán nastavený tak, aby se ho situace nedotkla. Lidé si proto začínají uvědomovat, že by se o své finance měli starat a tvořit rezervy.

Lidé myslí na svou budoucnost

Ať už tady totiž koronavirus je nebo není, lidé mají potřebu se pojistit, zakládají rodiny a potřebují někde bydlet, což je vidět i na současném zájmu o hypotéky, který v současnosti značně narůstá. „Lidé berou úvěry útokem, touží bydlet, a to nic nepřehluší, ani obavy, že třeba nebudou mít práci. Ale zas je potřeba nepodléhat tlaku, nemovitosti budou, kdo hledá najde, bydlení je třeba neuspěchat. Nepanikařit, nedělat náhlá rozhodnutí. Mít plán a toho se držet dlouhodobě,“ upozorňuje Ruffer.

Právě finanční plán je zásadní cestou k tomu si splnit sny a umět nakládat s penězi. „Člověk by si měl systematicky rozhodit své měsíční cash flow, ale spousta lidí to nedělá. Finanční gramotnost v Česku v tomto pokulhává. Mělo by to být v poměru 40 procent spotřeba, 30 procent bydlení, 20 procent spoření či jiné finanční produkty a 10 procent rezerva. Většinou to ale je 50 procent spotřeba, 50 procent dluhy. A to je obrovská chyba. Tohle by se mělo vyučovat už na střední škole, aby děti měly finanční přehled, než začnou vlastní život,“ říká manažer rychnovské pobočky Partners Tomáš Ruffer.

Také vy se můžete stát součástí Partners! Nastartujte novou kariéru ve financích na zaměstnaneckých i podnikatelských pozicích. Pošlete svůj životopis na prilezitost@partners.cz nebo navštivte web Partners v sekci Kariéra. Je čas na změnu: www.partners.cz.