Dle statistických údajů se průměrný věk rodiček od počátku století zvýšil o čtyři roky na necelých 31 let. Největší podíl na tomto nárůstu mají ženy ve věku 35–39 let, kterých je na porodních sálech téměř čtyřikrát více. A právě ženy blížící se magické hranici čtyřicítky jsou nejčastějšími pacientkami na odděleních center asistované reprodukce. „Kvalita vajíček klesá s přibývajícím věkem ženy, takže kolem věku 40 let je procento vajíček schopných po oplození pokračovat ve vývoji minimální. U starších žen vznikají častěji defektní embrya, která mají nižší potenciál implantace (uhnízdění) do děložní sliznice,“ vysvětluje MUDr. Jan Lacheta, primář centra reprodukční medicíny ISCARE. „Řešením nekvalitních vajíček je jejich dárcovství. Výběr dárkyň probíhá na základě fenotypových (vzhledových) znaků – barva vlasů a očí, výška, váha a event. krevní skupina a Rh faktor. Každá dárkyně absolvuje genetické vyšetření a musí být mladší 35 let,“ dodává Lacheta.

Dnes se díky asistované reprodukci narodí každé desáté české dítě. Předejít možným rizikům plodnosti jako je třeba závažné onemocnění nebo úraz pomůže takzvaný „social freezing“, neboli zmrazování zdravých pohlavních buněk. Preventivní zmražení spermií a vajíček je ideální ve věku kolem dvaceti let.

.
Autor: ISCARE IVF

Boj s varikokélou pomůže s neplodností

Častou příčinou neplodnosti u mužů je tzv. varikokéla (rozšíření žil varlete), která způsobuje bolesti, neplodnost a pokles hladiny mužských hormonů. Je nutné ji operativně odstranit. „Maximálně bezpečným a spolehlivým zákrokem je mikrochirurgická operace varikokély vyžadující operační mikroskop. Tento mikroskop se nám podařilo získat, takže je nyní možné zákrok podstoupit,“ řekl MUDr. Lukáš Bittner z oddělení Andrologie ISCARE.

Při operaci jsou pod mikroskopem podvázány a přerušeny rozšířené žíly, už 5 hodin po zákroku je pacient schopen s doprovodem opustit kliniku. Zlepšení parametrů spermiogramu po operaci varikokély nastává u 80 % pacientů.

.
Autor: ISCARE IVF

Jak na erektilní dysfunkci?

Lékaři z oddělení Andrologie na klinice ISCARE provedli jubilejní 50. operaci erektilní dysfunkce, při které se používá tzv. penilní implantát. Tento zákrok lze v rámci střední Evropy podstoupit pouze v Česku na této klinice. Operace pomohla řadě pacientů, kteří nebyli schopni dosáhnout erekce v důsledku cukrovky, boje s rakovinou prostaty, či jiného závažného onemocnění.

Implantáty klinice ISCARE dodává firma Aspironix. Při použití nafukovacího implantátu dosahuje penis velmi dobré tvrdosti v erekci a přirozeného vzhledu v ochablém stavu. Rozdíl od „zdravého“ penisu není schopna poznat ani většina partnerek. Více informací naleznete na www.penilni-implantaty.cz.

.
Autor: ISCARE IVF