Co je pro vás tou poslední známkou, že Vánoce už jsou za dveřmi? Kdy to u vás vypuká?

Přiznám se, že už tak v polovině listopadu, protože většinou, a letos tomu není jinak, mám pracovně diář nabitý až do Vánoc. A vzhledem k tomu, že mi záleží na tom, abych odvedla kvalitně svou práci jako zpěvačka, ale pochopitelně chci dobře fungovat i jako maminka či hospodyně, plánuji všechno zavčasu. Počínám si v tomto ohledu velmi racionálně, píši si, kdy napeču, do kdy musím mít nakoupené dárky, kdy je můžu zabalit… To všechno mám zaznamenané v diáři a vlastně díky této organizaci to zvládám. Mám Vánoce opravdu hrozně ráda a chci mít všechno včas hotové. Proto zavčasu zdobím, balím a dělám všechno, co k Vánocům a přípravám patří. I v rámci adventu si programově vyčlením čas na své přátele, abychom si mohli dát svařák, projít se po městě, povídat si, užít se a užívat si i to těšení. I to je totiž důležité.

Máte nějakou fintu, jak si práci ulehčit? Co třeba nějaká úklidová firma, paní, která napeče, robotické vysavače či myčky oken a podobně?

Bydlíme v rodinném domě a už delší dobu spolupracuji s paní, která k nám chodí na úklid. Před Vánoci dochází každý týden, protože já jsem opravdu taková „čistotná kočička“ (smích) a mám ráda pořádek. K tomu máme doma i dvě skutečné čtyřnohé kočičky, které jak jen můžou, pouštějí chlupy... Spoustu věcí zvládám sama, ale takhle jsem si to nastavila už dávno, abych nebyla zbytečně vynervovaná – ráda nechám vydělat a o práci se podělím. V okamžiku, kdy jedu profesně naplno, si to nemůžu vynachválit. Podobně to mám s pečením cukroví – peču své čtyři druhy – linecké tedy dvakrát, protože první dávku vždycky sníme. (smích) Něco doveze i mamka, ale jinak nám skvěle peče zase jiná paní. Ono je to pak i pěkné pokoukání, tolik druhů… Takže co můžu, udělám sama, ale nejsem blázen. I jako hospodyně mám tým, má to řád a všichni jsme spokojení…

Jak řešíte dárky? Tam se dá ušetřit čas a nakoupit na internetu. Využíváte toho?

Některé tvrdé dárky objednávám přes internet, u těch to lze, ale spoustu věcí kupuji osobně. Ráda si na to sáhnu a přijde mi to i takové osobní. Dárky přes internet v podstatě řeším jen minimálně, v tomto smyslu nesplývám s davem. A čas na pořízení dárků si najdu. Začínám i včas, některé už mám pořízené. Dobře se nakupuje třeba po ránu, kdy je méně lidí. Tu možnost díky pružné pracovní době mám, tak ji využívám.

Jak tedy vypadá ten váš Štědrý den?

Jsem asi možná konzerva, protože už máme několik let stejné rituály. „Kvalitně“ se vyspíme, ale to neznamená do oběda, pak si dáme snídani – u nás se na prasátko nečeká. (smích). Ke snídani už patří i pohádka, všechno voní, všechno je nachystané. Už rozhodně nikam neběžím, i kdyby snad něco chybělo, raději se obejdeme bez toho. Po snídani jdeme na procházku do Divoké Šárky – bydlíme nedaleko a potom se vydáme do naší oblíbené thajské restaurace na Újezdě. Zní to možná zvláštně, ale máme k Thajsku i k thajské kuchyni silný vztah. S přáteli a s celou naší velkou rodinou už tu máme standardně objednaný velký stůl. Dáme si tu takový jemný oběd i se sklenkou prosecca a po obědě ještě pokračujeme na hřbitov. Doma pak už jen obalím rybu, společně chystáme sváteční tabuli a všechno spěje k té první hvězdě. Někdy k nám ještě někdo zavítá, někdy zajdeme ve večerním čase na návštěvu my. A letos jsem si říkala, že bych se ráda vypravila k nám na půlnoční. A to je všechno, on ten den uteče jako voda… (smích)

A nějaké vánoční zvyky dodržujete?

Taťka rád odlévá olůvko, to je jeho a těším se na to. Mám ráda svíčky ve skořápkách ořechů a zavčasu také kupujeme pěkná jablíčka, která rozkrajujeme. Zpíváme koledy a já něco zahraju na housle…

Máte nějaký oblíbený vánoční recept? Třeba něco zázračně rychlého?

Nic rychlého mě zrovna nenapadá a třeba rybí polévku vařím opravdu složitou. Mám takový krásný recept od bývalého partnera Bořka (Šípka, pozn. red.), který nepoužíval v podstatě žádnou vodu a hlavními ingrediencemi byla rajčata a asi šest druhů ryb. Kapra kupujeme pro tradici, ale milujeme mořského ďasa (smích), kterého obalujeme v trojobale. V bramborovém salátu musím mít majonézu! Aby byl barevný, strouhám do něj syrovou mrkev, používám dobré okurky, cibulku šalotku, vajíček raději víc než míň, je to zkrátka takový neošizený, chutný, poctivý salát. Říkám si – kolikrát se člověk stravuje racionálně a zdravě, takže Vánoce v tomto ohledu pojímáme hříšně, s úctou k Ježíškovi, ale kulinářsky hříšně. (smích)

Když jsou ty Vánoce, je tu místo i na pomoc bližním a vy se v rámci charity angažujete poměrně dost. Co vás čeká v předvánočním čase v tomto ohledu?

Těším se, že se před koncertem 19. prosince objevím v Havířově mezi dětmi v Městské ostravské nemocnici Fifejdy, abych jim rozdala dárky a snad je také potěšila před Vánoci. Jsem také ambasadorkou nadace Smiling Crocodile, v úterý 10. prosince tak půjdu za dětmi do školy a do školky zazpívat koledy a udělat si hezké dopoledne. 5. prosince se těším k paní Dagmar Havlové do Pražské křižovatky, kde budu zpívat koledy v rámci tradičního Charitativního mikulášského bazaru.

A jiná vystoupení – koncerty, muzikály – kam byste pozvala své fanoušky?

Co se týče Prahy, ve středu 27. listopadu, kdy vychází tento rozhovor, zpívám v divadle Hybernia na koncertě k 80. letům od založení orchestru Karla Vlacha. Moc se těším, že si zazpívám s jeho big bandem a zavzpomínáme na geniálního hudebníka. Těším se i na rozsvěcení vánočního stromu – poslední listopadový den v Lysé nad Labem a první prosincový den v Ostravě. Těším se i do Nového Města na koncert s kapelou 6. prosince a hned 7. v Lanškrouně, 12. se těším do Městského divadla ve Znojmě na další z koncertů Muzikál – moje láska, 14. se těším do Prievidze na Slovensku. Den na to je tu další krásná věc, koncert s názvem Vánoční nostalgie, který pořádá pan Petr Salava v divadle Hybernia, 19. budu koncertovat v Havířově, den nato hostuji na vánočním koncertě Kamily Nývltové ve Rtyni a hned další den se těším do O2 Areny na dva koncerty Tvoje tvář má známý hlas. 22. prosince mám vánoční koncert v Příboru a 23. zavírám Ústecké Vánoce v Ústí nad Labem. A pak už jenom Štědrý den… a práce zase až po Novém roce.

A je něco, na co byste nás pozvala v roce 2020?

Už teď vím, že toho bude dost. Ale ráda bych vás pozvala zejména na velký koncert Nejslavnější české muzikály, který se uskuteční 18. ledna v O2 areně. I na ten se ohromně těším.

Vidíte, to je krásný vánoční dárek pro fanoušky muzikálů i vaše. Co byste ráda našla pod vánočním stromečkem vy?

Moc by mě potěšila pěkná knížka, která mi rozšíří obzory, přinese emotivní chvíle nebo mě obohatí a posune jinam, dál…