1. Dostatečně sviťte

Denní světlo v zimních měsících nahrazuje umělé osvětlení. Není nutné svítit nonstop v celém domě, sviťte ale tak, abyste vždy měli dobré podmínky pro konkrétní činnosti. Studené bílé světlo se hodí všude, kde potřebujete vidět barvy v jejich reálné podobě. Je tak vhodné nad pracovními plochami, u zrcadel, k nasvícení obrazů atp. Teplé žluté světlo je pak využíváno převážně k navození příjemné a útulné atmosféry. A tu budete v zimně také potřebovat.

2. Buďte v teple

Tím není myšleno byty a domy přetápět, ba naopak – i když venkovní teploty pod nulou by k tomu mohly svádět, v obytných prostorách udržujte teploty nejvýš lehce nad dvacet stupňů. Vyšší mají totiž za následek, že se cítíme unavení, bez energie. Lepší je tepleji se obléci a co takhle zachumlat se v křesle do teplé deky? Zahřát se můžete i zevnitř a není tím nutně myšlen alkohol. Zahřát dokáže i zázvorový čaj a podobné účinky jako zázvor má třeba i skořice.

3. Zajistěte čerstvý vzduch

V interiéru je potřeba zajistit i výměnu vzduchu. Jak kvůli zdravému prostředí pro život, tak kvůli udržení optimální vlhkosti vzduchu a zamezení tvorbě plísní i množení roztočů. Ideální je rekuperace, kterou disponují moderní budovy a při níž odcházející vzduch předává své teplo vzduchu nově příchozímu. Ve starších objektech je třeba větrat rychle a intenzivně, aby se vzduch vyměnil, ale aby neodcházelo cenné teplo a neochlazovaly se stěny interiéru.

4. Odpočívejte a relaxujte

Nebojte se toho a nemějte ze zimní zahálky špatné svědomí. Zima je pro odpočinek ideální období – stačí se inspirovat v přírodě. Svůj domácí relax můžete pojmout běžně třeba odpoledním šlofíkem na gauči, ale můžete si také připravit dokonalý odpočinkový večer či dokonce víkend – u hořícího krbu, s dobrou knihou, nebo lépe milovaným člověkem. Takové chvíle neuvěřitelně nabíjejí.

5. Těšte se!

Pokud je pro vás zima opravdu velkým utrpením, zkuste si ji zkrátit těšením se na jaro, léto. Plánujte dovolenou u moře – a klidně si ji také objednejte, pouštějte si hudbu v rytmu, který vás rozproudí. Není třeba dodávat, že velkou zbraní proti zimě je skutečná cesta do teplých krajin – zimní dovolené v exotice mají stále více příznivců.