Netvrdím, že děláme nejlepší chlebíčky. Jen je děláme jinak a snažíme se dále zlepšovat. K tomuto řemeslu je potřeba mít respekt,“ říká šéfkuchař Vladimír Čech. Každodenní náplň práce pražských lahůdkářů pojal Vladimír opravdu všedně. „Už během studentských let jsem získával spoustu praxe v teplé, ale i ve studené kuchyni. Dlouhá léta jsem pracoval v cateringu, kde jsem připravoval pokrmy i pro devět tisíc lidí najednou,“ vysvětluje svůj zápal pro lahůdky Vladimír, který je vyučeným kuchařem, s tím, že když jako učeň pracoval s chlebíčky, říkal si, že by určitě byl prostor, kam jejich kvalitu posunout. Šanci zúročit své zkušenosti dostal letos v červnu, kdy coby šéfkuchař stanul v čele známého bistra Sisters v Dlouhé ulici. S chutěmi a složením si doslova vyhrál!
Fantazie bez hranic
Vladimír vymyslel recepturu hned několika pozoruhodných chlebíčků. Jen namátkou třeba vajíčkový překonává dimenze obyčejnosti. Neskládá se totiž z vajíčkového salátu na bázi majonézy nebo jogurtu, nýbrž žloutkové emulze. Výsledkem je provzdušněný atypický požitek, který je doplněný hořčičnými semínky a pažitkovým olejem. „Dříve se třeba běžně dělaly chlebíčky s matjesy. My je děláme z českých kaprů. Jejich filety nakládáme do octového roztoku, který rozpouští kosti,“ uvádí Vladimír. To vše doplňuje citron, který podle Vladimíra k rybám prostě patří, a lichořeřišnice.
Předkrm, hlavní chod i dezert v jednom
Neortodoxně se může jevit i chlebíček ve formě kuřete s broskví. „Vycházel jsem z typického českého receptu, protože kdysi se kuřata s plátkem sýra a broskví dělala pomalu v každé restauraci,“ vysvětluje. Chlebíček má charakteristický tvar, který evokuje právě hlavní jídlo – dva kopečky natrhaného kuřecího masa, které jsou pokryté plátkem broskvového želé. Další z neobvyklých kousků je květákový chlebíček, který Vladimír sestavil v podobě tříchodového menu. Skládá se totiž z úprav květáku na kyselo, na plátky a nakonec ve formě panna cotty, to vše proložené houbami rovněž na tři způsoby. Vtip této úpravy je v tom, že chlebíček v podstatě sestává z kyselého předkrmu, hlavního jídla a dezertu na závěr.