1.   Mrtvý brouk?

Narazili jste na internetu na nemovitost, kterou prostě musíte vidět? Takže zvednete mobil a vytočíte číslo. Jste do toho hr, protože víte, že na realitním trhu má hlavní slovo rychlost: nechcete, aby vám nemovitost vyfoukli před nosem. Očekáváte, že stejně hr bude i realitní makléř. K jeho charakteristikám musí patřit pohotové jednání a flexibilita. Prohlídka by takříkajíc měla proběhnout už včera… Pokud si s domem/bytem padnete do oka, tak se má bez zbytečného zdržování rozjet jednání o ceně.

Věnuje se realitní makléř hlavně sobě a vám se ne a ne přizpůsobit?
Autor: Shutterstock

2.   Jezdí na lehko?

Je ostudné, pokud realitnímu makléři na schůzce zase chybí informace. Je vážně na nic, když vám při online/offline komunikaci požadované informace nebo dokumenty není schopen dodávat skoro obratem, jakmile o ně požádáte. Při nákupu nemovitostí se klienti ve většině případech na léta letoucí zadluží u bank, takže vaše ostražitost a náročnost je na místě. Realitní makléř vás má příjemně překvapovat a nezpůsobovat vám tlaky na hrudi.

Mívá makléř prázdné ruce? Je na nic, pokud vám požadované informace a dokumenty nedává obratem.
Autor: Shutterstock

3.   Všechno se vznáší v mlžném oparu?

S realitním makléřem nemusíte být v denním fyzickém kontaktu. Kromě prohlídky nemovitosti byste se měli potkat při podpisu rezervačních, kupních a zástavních smluv a při předání nemovitosti. Všechno, co je mezitím, lze řešit po telefonu či po e-mailu. Není seriózní, aby vás realitní makléř průběžně neinformoval o probíhajících krocích. Makléř je prostředníkem mezi vámi a prodávajícím, řeší celou agendu mezi smluvními stranami.

Mlží před vámi realitní makléř? Pryč od něj...
Autor: Shutterstock

V mlžném oparu se nesmí vznášet ani problematika poplatků. Poplatky za rezervaci nemovitosti, zpracování smluv, bankovní úschovu, katastrální poplatky by měly být zahrnuty do celkové ceny nemovitosti, případně do provize realitní kanceláře. Realitní kancelář se má postarat o právní zpracování smluv, přípravu návrhů na zápisy do katastru nemovitostí (KN) i daňového přiznání pro Finanční úřad. Po úspěšném zápisu všech smluv do KN a převodu nemovitosti má být realitní makléř přítomen i při předání nemovitosti. Makléř má mít připravené veškeré předávací protokoly i formuláře k přepisu plateb za energie. Při vašem rozhodování o tom, jaké realitní kanceláři se svěříte, vám vždycky pomůžou osobní reference. Např. na webu metr2 reality si díky referencím uděláte dokonalý obrázek o tom, jak jejich makléři fungují.

Chcete se svěřit realitnímu „mekáči“, anebo…?

Realitní kancelář může být buď unikátní firmou s jednou či více pobočkami, anebo takovým „mekáčem“. U „mekáčů“ to funguje tak, že někdo vlastní značku, technologické zázemí (web, objednávkový systém apod.) a zájemcům vše v tzv. franšíze pronajímá: pod jednou značkou se tedy ukrývají samostatné firmy. Makléři se ve franšízových pobočkách často střídají jako na běžícím páse. Smysluplněji se proto jeví spolehlivější varianta v podobě silné regionální kanceláře, jako je třeba metr2 reality s.r.o. Ta je samostatnou společností s jasnou vlastnickou strukturou a zdravě se rozrůstajícím týmem. Na trhu s realitami je od roku 2006. Zaměřuje se především na Olomoucký kraj, ale v uplynulých letech úspěšně zprostředkovala prodej nemalého počtu nemovitostí i v ostatních českých regionech, především pak v Praze. K loňskému roku dosáhla celkového objemů 321 zobchodovaných nemovitostí, což metr2 reality řadí mezi nejúspěšnější realitní kanceláře v regionu. Kvalifikaci jednotlivých makléřů si můžete ověřit na webu metr2 reality.

Tým metr2 reality
Autor: metr2 reality