Kleště, vidlička a kartáč na čištění představují samozřejmě základní příslušenství, které má u grilu snad úplně každý stejně jako grilovací rukavici a nejspíš i zástěru. Ale nabízejí se ještě další možnosti, které především zajistí, že na svém grilu připravíte téměř cokoli, co si zamanete.
DRŽÁKY NEJEN NA RYBY
Tak třeba pokud chcete grilovat ryby, jejichž otáčení na grilu může být komplikované, přípravu znatelně usnadní grilovací držák na jeden nebo na více kusů ryb. Rybu či ryby do něj jednoduše sevřete a místo otáčení jednotlivých kusů obracíte jen držákem. V podobném „zařízení“ můžete grilovat i maso, hamburgery a další suroviny, efekt zůstává stejný. Na výrobu hamburgerů z mletého masa můžete navíc využít lis, který zajistí, že budou dokonale tvarované a také práce s mletým masem bude jednodušší a čistší.
NA CELÉ KUŘE
Speciální stojany jsou k dispozici na grilování celé drůbeže, třeba kuřete. Jak fungují? Na stojan kuře jednoduše nasadíte a pak grilujete – opékáte rovnoměrně ze všech stran. Do stojanu také můžete nalít víno nebo směs oleje a koření, které při přípravě maso provoní. Speciální stojan je k dispozici také na pečení žeber a ovšem lze pořídit i stojan univerzální.
ŠPÍZY S MENŠÍ NÁMAHOU
Nerezové jehlice na špízy jsou také poměrně obvyklým vybavením majitelů grilů, na rozdíl od dřevěné špejle totiž nehrozí, že špičky uhoří, nelámou se a lze je obvykle mýt v myčce. Ale nemusíte se spokojit s pouhou sadou jehlic. Lze totiž pořídit stojan na špízy, díky němuž udržíte jehlice s napíchanými surovinami nad úrovní grilu, a jejich otáčení tak bude o mnoho snazší. Milujete grilovanou kukuřici? Na tu existuje držák, na němž se klas nebude protáčet.
PÁNVE A PÁNVIČKY
Samostatnou kapitolou jsou nejrůznější grilovací pánve a pánvičky, které vám umožní připravit na grilu nejen třeba plátek masa klasickým způsobem, ale třeba také suroviny nakrájené na menší kousky, které by mřížkou grilu propadly – např. krevety, zelenina nebo volské oko, ano, i to si můžete díky pánvi připravit na grilu. Oblíbeným vybavením jsou pak wok pánve, na nichž připravíte speciality asijské kuchyně nebo grilované saláty. Jsou-li vybaveny i poklopem a miskou, umožní na grilu také přípravu pokrmů v páře.
Speciální příslušenství je k dispozici na přípravu pizzy na grilu – pizza kámen, ale využít je lze i u jiných pokrmů, třeba k pečení chleba, koláčů nebo jiných dezertů.
Polévka z grilu
Polévka nebo omáčka z grilu? Samozřejmě! Stačí si na gril pořídit speciální hrnec a pak už se ani přípravě této důležité součásti pestrého menu meze nekladou. Připravíte v něm ale i dušené jídlo nebo upečete maso. Zkrátka jako v plnohodnotné kuchyni!