Řešení vyhrocených sousedských sporů nabízí občanský zákoník. A i když zákon dává majiteli bytu nebo domu poměrně velká práva, určuje mu i povinnosti. „Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit,“ vysvětluje JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany DAS.

Zjednodušeně řečeno: Majitel domu nesmí sousedy obtěžovat např. hlukem, zápachem, stínem, světlem, prachem nebo odpadem (souhrnně se jim říká imise) nad míru, která je přiměřená místním poměrům a podstatně omezuje obvyklé užívání nemovitosti.

Co dělat se sousedem potížistou

Potřebujete »zpacifikovat « souseda, ale zároveň nechcete zbytečně hrotit vzájemné vztahy? „Pokud chcete se sousedy do budoucna dobře vycházet, je vždy ideální řešit vzniklou situaci domluvou,“ radí právnička Pospíšilová.

● V případě, že soused na domluvu »neslyší«, můžete ho písemně vyzvat, aby se zdržel jednání, které omezuje vaše práva.

● Pokud ani písemná výzva nepomůže, můžete se domáhat ochrany před tím, co vás obtěžuje (např. hluk, štěkot psa, kouř, zápach apod.) soudní cestou. „Nutné si je však uvědomit, že ze zákona je zakázané pouze takové obtěžování, které je nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezuje obvyklé užívání nemovitosti,“ vysvětluje JUDr. Pospíšilová. Důležitý je přitom termín »nad míru přiměřenou poměrům «. Kokrhání kohouta chovaného na balkoně v paneláku se totiž nedá srovnat s hlučnou drůbeží na vesnici. Soud bude každý případ posuzovat jednotlivě, protože ochrana vašich práv nesmí omezit práva souseda.

Sežeňte si důkazy

Abyste zvýšili své šance uspět u soudu, vyplatí se pořídit si k sousedovu obtěžování maximum důkazů (fotky, video, svědecké výpovědi atd.). Důkazní břemeno leží na »vaší straně hřiště «.

 Jak řešit nejčastější situace:

1. Sousedka pořádá obden bujaré večírky, které končí až nad ránem. Volejte  policii, aby se vzniklou situací obratem zabývala.

Nemůžete spát kvůli bujarým mejdanům u sousedů?
Autor: scom

2. Soused byt pronajal a jeho nájemníci v něm chovají hlučného psa. Na domluvy nereagují. V případě, že sousedi byt nevlastní, ale bydlí v bytě v nájmu, se obraťte na pronajímatele, aby situaci se svými nájemci řešil. Může jim dát např. výpověď z nájmu, jestliže tím hrubě porušují své povinnosti, které jim vyplývají z nájmu.

3. Soused v bytě pod námi chová jedovaté plazy. Mám z hadů strach. Můžu se nějak bránit? Skutečnost, že soused chová jedovaté plazy, vám sama o sobě nedává možnost se jakkoli bránit. Možnost řešení by byla až v případě, že by vás »hadí« soused začal obtěžovat nebo by mu had utekl a zaútočil na vás.

4. Soused nad námi nám vytopil byt. Odmítá ale škodu uhradit. Nejdřív si zjistěte, jestli je soused pro tyto účely pojištěn. Pokud ano, obraťte se na jeho pojišťovnu a požádejte o poskytnutí pojistného plnění. Jestli pojištěn není a nechce vám vzniklou škodu ani po písemné výzvě uhradit, musíte podat žalobu. Důkazní břemeno ale leží na vás, proto si všechna poškození bytu a movitých věcí zdokumentujte. Schovejte si i doklady o penězích, které jste museli vynaložit na vrácení bytu do původního stavu.

5. Větve sousedova stromu přesahují k nám a padá nám z nich na zahradu listí. Požádejte souseda, aby větve, popř. i kořeny přesahující na váš pozemek, odstranil. Pokud to neudělá a vám tyto větve či kořeny působí škodu nebo jiné obtíže (např. kořeny narušují statiku plotu, přesahující větve ztěžují užívání pozemku stínem či spadem listí), můžete je šetrným způsobem a ve vhodné roční době (v období vegetačního klidu dřevin) odstranit.

VIDEO: Hádka o vzrostlé stromy. Může vám je soused pokácet?

Video
Video se připravuje ...

Hádka o vzrostlé stromy: Může vám je nechat pokácet soused? Eva Fraňková, Lukáš Červený

6. Soused zasadil blízko společného plotu stromy. Bojíme se, že nám zastíní celou zahradu. Pokud soused vysadil stromy v těsné blízkosti společné hranice pozemků a tyto nechá vzrůst, můžete po něm požadovat, aby je odstranil. Musíte k tomu ale mít rozumný důvod, např. hrozí, že vám kořeny či větve stromu způsobí škodu na pozemku, případný pád stromu ohrožuje vaši stavbu apod. Obecně platí, že stromy dorůstající výšky více než 3 metry mají být od hranice pozemku také 3 metry. Ostatní stromy pak 1,5 metru.

7. Sousedův pes neustále podlézá pod plotem na můj pozemek, honí slepice a rozhrabává záhony. Pokud psa chytíte na svém pozemku, musíte ho vrátit sousedovi, popř. mu umožnit vstup na váš pozemek, aby si psa odvedl. V případě, že vám pes způsobí škodu, např. zakousne slepici, máte právo po sousedovi požadovat náhradu vzniklé škody.

Přestupek řeší úřady či policie

Obtěžování nepříjemným sousedem je možné řešit i s pomocí obecního úřadu nebo policie. Úředníci nebo policisté na základě vaší stížnosti prověří, jestli se sousedé nedopouští přestupku proti občanskému soužití. V případě, že ano, hrozí jim pokuta až do výše 20 000 Kč.

Fotogalerie
5 fotografií