Češi patří mezi národy, nejvíce milující psy – a neváhají za péči o své domácí mazlíčky utrácet vysoké částky.  V ČR žijí téměř 2 miliony psů a jen výdaje na jejich léčení činí v ročním součtu přibližně 2 miliardy korun.

Kvůli zvyšujícím se cenám veterinární péče roste počet lidí, kteří svým psům platí pojištění. „Nárůst počtu uzavřených pojištění psů je pozvolný, ale trvalý. Za rok 2012 uzavřely české pojišťovny těchto pojištění více než tisíc,“ uvádí David Holý, zástupce ePojisteni.cz.

Pojištění psů momentálně nabízí pojišťovna Slavia, kde má své psy pojištěné i Horská služba, dále Česká pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna. „Například Česká podnikatelská pojišťovna hlásí, že za rok 2012 je zatím uzavřeno 508 smluv na pojištění psů, podobné údaje máme i z České pojišťovny,“ vypočítává Holý. Počet hlášených pojistných událostí je přitom podle Holého přibližně stejně vysoký jako počet nově uzavřených smluv.

Nabídka zmíněné trojice pojišťoven je z velké části shodná. Nabízeno je především pojištění nákladů na veterinární péči, pojištění úrazu, nemoci, ale i úhynu. Rozsah nabízených služeb je víceméně stejný, hlavní odlišnosti spočívají především v kritériích pro přijetí psa do pojištění a v limitech pojistného plnění.

Roční výše pojistného pro psa se tak v průměru pohybuje okolo 2300 Kč, zatímco průměrná cena pojistného plnění je asi 6700 Kč. Maximální částka plnění, kterou pojišťovny majitelům psů proplácejí, činí 90 tisíc korun. Důležité je, aby pojištěný pes měl čip nebo jinou identifikaci o původu, aby jej nebylo možné zaměnit.

S pojištěním psů souvisí i skutečnost, že zvíře může způsobit poměrně vysoké škody na zdraví či majetku. Ty mohou být řešeny v rámci pojištění odpovědnosti za škodu. „Dobře známý je případ, kdy mladý muž šel žádat o ruku své dívky a vedl s sebou roční štěně retrievera. V bytě dívky ale pes zahlédl kočku a začal ji pronásledovat. Zvířata strhla záclonu s garnýží, rozbila akvárium a 400 litrů vody poničilo vybavení bytu. Vznikla škoda za 85 tisíc korun, byla však plně uhrazena pojišťovnou, protože mladík měl spolu s pojištěním domácnosti sjednané i pojištění odpovědnosti, které se vztahovalo na všechny, kdo s ním sdílejí společnou domácnost – tedy i na psa,“ uzavírá Holý.