Řidiči tak například na celém území Plzně natankují naftu za 33,90 Kč a Natural 95 za 34,90 Kč. Ekonomové ale varují: Radost nemusí trvat dlouho. K vyšším maržím se benzinky brzy mohou vrátit. „Už 18 let držíme stejnou marži mezi 0,60 až 1,20 Kč. Ostatní řetězce měly až do teď marži 3 až 4 Kč. Že zlevnily, je dobrá zpráva pro zákazníky. Pro nás už tolik ne. My tím pádem zřejmě budeme méně točit,“ řekl Blesku majitel řetězce benzinek Tank Ono Jiří Ondra.

To může mít pro jeho firmu fatální následky. „Může se stát, že řetězce, až zničí konkurenci, opět půjdou s cenami nafty a benzinu na původní cenu,“ řekl Blesku ekonom ze Západočeské univerzity v Plzni Miloš Nový.

Stejně jako v Plzni snížily velké firmy ceny pohonných hmot ve svých pobočkách i na dalších místech, kde funguje Tank Ono. „Stalo se tak v Teplicích, Táboře, Mělníku. Všude tam, kde máme čerpací stanice. Tam, kde benzinky nemáme, k žádnému zlevňování nedošlo,“ tvrdí Ondra.

„Případná kartelová dohoda se dá prokázat jen ve správním řízení,“ řekl mluvčí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Kristián Chalupa s tím, že dohoda o vytlačení konkurenta z trhu může představovat porušení soutěžního práva.

Reakce největších prodejců: Mlčení

Nikdo z vedení firem Shell, Benzina, OMV, Agip se nevyjádřil. U společnosti Benzina jen po telefonistce z ústředny vzkázali, že Blesk má článek otisknout bez jejich vyjádření. U firmy Shell zase odmítli sdělit telefon na tiskového mluvčího. Nakonec slíbili, že se Blesku ozvou. Nikdo se ale neozval. Celý den volal Blesk do firmy OMV. Marně. Nakonec mu v centrále firmy v Praze sdělili, že o vyjádření má volat na Slovensko. Tam telefon ale nikdo nezvedl. U Agipu také Blesk nepochodil.

Fotogalerie
4 fotografie

Ceny benzínu v ČR

Nejlevněji natankujete v Ústeckém kraji, kde se průměrná cena benzinu Natural 95 pohybuje kolem 35,70 Kč za litr. Nejhlouběji musí do peněženky sáhnout motoristé ve Zlínském kraji. Tam přijde litr benzínu Natural 95 na 38,80 Kč.

Vývoj ceny benzínu

Podle analytiků zlevňování benzínu v následujících dnech skončí. Další zlevnění lze očekávat až v průběhu července a srpna. „S výjimkou prvního týdne prázdnin, kdy ceny benzinu a nafty obvykle vystřelí vzhůru, očekáváme pokles cen pohonných hmot. Benzin by se tak měl prodávat v průměru za méně než 37 Kč za litr,“ odhaduje analytik Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting.