Praha

* Až 300 tisícům Pražanů letos skončí platnost opencard. Kvůli nové kartě se budou muset vydat na úřad. Výměna karty je zdarma a přenášejí se na ni platné kupony. Podle magistrátu bude výměna karet postupná a lidé se nemusejí obávat front.

* V platnost vejde nová vyhláška snižující počet automatů a heren na území hlavního města. Do tří let z něj má zmizet až polovina těchto podniků. Automaty budou z heren odstraňovány postupně podle toho, jak budou jejich provozovatelům končit smlouvy.

* Ve druhé polovině února plánuje Galerie Hlavního města Prahy vystavit všechny obrazy z cyklu Slovanská Epopej. Výstava proběhne ve Velké Dvoraně Veletržního paláce.

Západní Čechy

* V Karlových Varech a Chebu se zdražuje MHD. Ve Varech se zvyšuje cena za časové jízdenky. Měsíční základní jízdné bude stát místo 330 Kč nově 380 Kč. Pololetní jízdenka stávala 1480 Kč, od ledna je za 1700 Kč. V Chebu základní jízdné vzroste z původních  10 Kč na 12 Kč.

* V Karlovarském kraji vodárenské firmy od roku 2012 zvedají cenu za vodu až o 9 procent.

* Od dubna bude nutná pro řidiče jedoucí po nové silnici R6 z Karlových Varů do Chebu dálniční známka.

* Jedno z nejdražších jízdních v městské hromadné dopravě má v Česku od nového roku Plzeň. Papírová jednorázová jízdenka přijde už na neuvěřitelných osmnáct korun. Přitom dosud stála dvanáct korun.

* Zdravotní pojišťovny nebudou chtít uzavřít nové smlouvy s porodnicemi v nemocnicích v Rokycanech a ve Stodu na jihu Plzeňska. Pro obyvatele Tachovska to bude další velká rána v dostupnosti zdravotní péče. Většina zdejších maminek totiž jezdí rodit do Stodu. Tachovsko je jediným okresem v kraji, kde není nemocnice.

Jižní Čechy

* Po celém kraji se jihočeši dočkají zdražení tepla, vody a jízdného. V Prachaticích si za vodu připlatí zejména proto, že zde končí podnik Madeta. Na druhou stranu v Jindřichově Hradci budou mít důvod k radosti senioři nad 70 let, ty budou mít cestování MHD zdarma.

* V Táboře se lidé v mnoha nájemních městských bytech zaplatí více i za nájem. Odpadnou jim slevy a úlevy, které měli kvůli bydlení v neodpovídající kvalitě v minulých letech. Město totiž většinu domů opravilo a zmodernizovalo. Za nájemné v obecních bytech první kategorie lidé v Českých Budějovicích zaplatí od ledna 2012 meziročně o 15,6 procenta více. Za metr čtvereční budou platit 66 korun měsíčně.

* Největší událostí bude zřejmě dokončení 25 km dlouhého úseku dálnice D3 z Tábora do Veselí nad Lužnicí. Vzhledem k tomu, že za 20 let se postavilo na jihu Čech jen 17 km dálnice a přitom měla být D3 hotová už podle původních plánů hotová, tak je to fakt „bomba“.

* Snad největší letošní akcí bude megalomanské odbahnění nejstarší vodní nádrže v zemi, rybníku Jordán v Táboře za 400 miliónů. Definitivně bude vypuštěna do 15. června 2012. V září začne samotné odbahnění – odvoz 250 tisíc kubíků bahna, které může být toxické.

Severní Čechy

* I zde se zdražovalo hlavně jízdné, teplo a voda z důvodu vyššího DPH.

* V Liberci se změní daň z nemovitostí: V centru města se zvýší na dvojnásobek, v některých okrajových částech ale lidé zaplatí i více než čtyřnásobek.

* Louny také chystají mnoho změn. Výraznou novinkou je rozšíření lékařské pohotovostní služby, kterou od 1. ledna zajišťují lékaři z První lounské lékařské, sídlící na poliklinice. Dosud fungovala pohotovost pro dospělé jen o víkendech a svátcích, od ledna je nově dostupná i ve všední dny.

* Od 1. 1. se v Lounech zvedá poplatek ze psů, a to v rodinných domech z 200 na 600 Kč, v bytech z 800 na 1200 Kč.

*Nově se Louny chystají zpoplatnit většinu parkovacích míst v centru a přilehlém okolí. Platit by se mělo 20 korun za hodinu stání.

Východní Čechy

* Modernizace a přestavba Oblastní nemocnice Náchod, výstavbě operačního střediska zdravotnické záchranné služby.

* Začne se stavět cyklostezka, která spojí Hradec Králové s Kuksem (investice za zhruba 100 milionů korun)

* Od 1. ledna  nově v Litoměřicích provozuje městskou hromadnou dopravu společnost BusLine. Výše jízdného se zvyšuje, a to z původních 8 Kč na 10 korun, děti do 15 let budou platit 5 korun namísto dosavadních 4 Kč.

* K 1. lednu přestalo v litoměřické Městské nemocnici fungovat psychiatrické oddělení. Péči o pacienty převezme Psychiatrická léčebna v Horních Beřkovicích, která má dostatečnou kapacitu.

* Jihlavu čeká v letošním roce dostavba zimního stadionu za celkem 150 milionů korun. Sto milionů korun je čerpáno z fondů EU.

* Nejvýznamnější akcí bude zahájení rekonstrukce městské kanalizace. Investice je odhadována na půl miliardy korun.

Jižní Morava

* Dražší teplo, voda i jízdné se dotkne i Moravanů. V Brně se dokonce roční jízdenka téměř vyrovná pražskému ročnímu nabítí Opencard.

* Na jaře  se v Brně otevře klíčová část Velkého městského okruhu. Budou dostavěny Dobrovského tunely s přilehlou křižovatkou Svitavská radiála. Stavba začala v roce 2008. Cena stavby je 7 miliard korun.

* Skončí rekonstrukce mimořádně cenné části brněnského historického podzemí Kostnice pod kostele, svatého Jakuba s ostatky asi padesáti tisíc lidí. Cena oprav je 31 milionů korun.

* Nájemné ve znojemských městských bytech: Už v roce 2011 zdražilo o 4,90 Kč na metr čtvereční měsíčně, v následujících čtyřech letech se zvedne o dalších 5,13 Kč.