Češi se nejvíce těší na to, že ve stáří budou mít volný čas a budou více se svými blízkými. Láká je cestování, péče o vnoučata, ale hlavně zasloužený klid a odpočinek. Ukázal to mezinárodní průzkum NN životní pojišťovny a penzijní společnosti, podle něhož by život do sta let uvítala asi polovina Čechů. Ale jsou na něj připraveni?

Lidé si s vidinou delšího stáří začínají stále více uvědomovat potřebu pomoci ve stáří. Na penzi si tak spoří víc než kdy předtím, ale přesto stále nechtějí myslet moc dopředu a často spoléhají na to, že se o ně postará stát. To by se jim však mohlo vymstít…

Více důchodců, méně peněz

„Do roku 2050 bude v Česku oproti dnešku dvojnásobek seniorů, a to se někde podepíše. Dobrou zprávou je, že nikdy není pozdě začít něco dělat pro své spokojenější a bohatší stáří. Čím dříve na to začnete myslet, tím to bude snazší i levnější,“ říká Michal Korejs, ředitel produktového vývoje NN Životní pojišťovny, která letos oslavila 30 let v Česku a jako první nabídla pojištění dlouhodobé péče s výplatou plnění až do 95 let.

„Správný finanční poradce dokáže vymyslet fungující plán pro každého a v jakémkoli věku. Nemusí přitom jít o velké změny ani částky,“ dodává s tím, že krytí následků neočekávatelných událostí je dnes nečastější žádostí, s níž se v životní pojišťovně setkává. Ty  totiž mohou mít největší dopad na rodinný rozpočet.

Umíte si to spočítat?

Průzkum NN ukázal, že jen 37 % Čechů je připraveno platit si vlastní péči, až to bude potřeba. Ostatní spoléhají na stát, rodinu či blízké. Většina z nás navíc ani nemá představu o tom, kolik taková péče může stát peněz nebo sil pečujících v rodině. A to může jít u dlouhodobé péče až o milionové částky.

„Z hlediska peněz nás a naši rodinu nejvíce ohrožují invalidita a závažné nemoci, ale vedle toho bych poukázal zejména na nesoběstačnost. Každý čtvrtý se stane do 80 let závislým na druhých a Češi bohužel často neví, co taková finanční realita dlouhodobé péče obnáší. Jen částečná asistence v domácím prostředí vyjde až na 20 tisíc měsíčně. Za celodenní péči ve specializovaném zařízení pak snadno zaplatíme až dvojnásobek,“ upozorňuje Korejs.

Láska schody přenáší

Dobrou zprávou je, že oproti západním zemím máme v Česku stále dobré a pevné rodinné vazby, což je podle odborníků jeden ze tří základních pilířů pro spokojený dlouhý život.

„Role státu v dlouhodobé péči je samozřejmě nezastupitelná, ale chce to přijmout i svou osobní míru finanční zodpovědnosti, což znamená odkládat si stranou nebo mít pojištění navíc. A v neposlední řadě budovat kvalitní vztahy v rodině. Díky tomu budu mít jistotu, že mi někdo pomůže, když to budu opravdu potřebovat,“ radí produktový ředitel NN Životní pojišťovny.

„Když se vám tohle všechno podaří zajistit, můžete se už do budoucna dívat beze strachu a těšit na spokojený život – třeba až do stovky,“ uzavírá Korejs.

S čím vším vám v životě může pomoci životní pojištění? Přesvědčte se sami.