Prášky proti bolesti

Typ problému: Vracející se bolest

Pokud berete pravidelně ibuprofen, nebo aspirin více než dva dny v týdnu, nebo užíváte prášky proti migréně více než 10 dní za sebou, zaděláváte si na nepříjemnosti. Příštích pár měsíců právě z tohoto důvodu můžete trpět bolestí hlavy. Pokud bolest nemůžete vydržet, zajděte za lékařem, který vám doporučí alternativní lék, protože prášky, které bolest způsobily, by ji jen zbytečně protáhly.

Stres, špatné držení těla, úzkost

Typ problému: Tupá bolest

Tupá bolest se nejčastěji objevuje po stranách hlavy, nebo na týle a krku. Přesnou příčinu tohoto druhu bolesti doktoři neznají, ale pravděpodobně souvisí se stresem, špatným držením těla a může být i chronická. Zbavíte se jí pravidelným cvičením na posílení páteře, sportem, častější relaxací a kvalitnějším spánkem.

Skřípání zubů

Typ problému: Bolest pod uchem

V souvislosti se zuby a čelistmi vzniká řada bolestí. Jednou z nich jsou potíže kloubu, který spojuje čelist a lebku. Taková bolest vychází z místa před uchem, kde se kloub nachází a zaplavuje celou tvář, nebo hlavu. Podobné problémy vám hrozí i pokud ze spaní skřípete zuby.

Alkohol, cigarety, nadmořská výška

Typ problému: Prudká bolest části hlavy

Tento druh bolesti postihuje častěji muže než ženy. Projevuje se pouze v části hlavy a doprovází ji zarudnutí jednoho či obou očí. Bolest je krátká, trvá obvykle od 15minut do 3 hodin, ale je tak nesnesitelná, že je někdy spojována se sebevraždami. Tato bolest se objevuje pravidelně, někdy i několikrát denně a mezi její spouštěče patří alkohol, cigarety a vysoká nadmořská výška. Bolest je tak rychlá, že analgetika nestačí zafungovat. Pomáhá inhalace kyslíku.

Hormony a stres

Typ problému: Migréna

Migréna se vyskytuje třikrát častěji u žen, než u mužů. O příčinách se sice stále vedou debaty, ale pravděpodobně souvisí s geny, aktivitou mozkových buněk a nervového systému. Společným znakem migrén je změna související s hladinou hormonů, ale i se stresem, dostatkem spánku a stravovacími návyky.

Kofein

Typ problému: Abstinenční bolest hlavy

Taková bolest hlavy vás může přepadnout jednoduše. Pokud jste zvyklí dávat si každé ráno dva šálky kávy a o víkendu zaspíte a žádný si nedáte, probudíte se s lehkou bolestí hlavy. Způsobují ji abstinenční příznaky nedostatku kofeinu, které jsou tím silnější, čím více kávy jste zvyklí pít. Bolestí se zbavíte buď dalším šálkem kávy, nebo tím, že kávu přestanete pít a bolest časem odejde.

Orgasmus

Typ problému: Vzrůstající bolest hlavy

Je poměrně vzácná a objevuje se nejčastěji u mladých mužů před dosažení orgasmu. Souvisí se vzrušením a nahromaděním krve v mozku. Často se objevuje společně se zarudnutím obličeje. Bolest začíná pozvolna se začátkem pohlavního styku a končí s největší silou při orgasmu. Pro tuto bolest není známá žádný spouštěč a často odchází s tím, jak si muž zvyká na velkou míru vzrušení při pohlavním styku.

Zánět nosních dutin

Typ problému: Silná tupá bolest

Objevujese při zánětu nosních dutin a způsobuje ji tlak uvnitř dutin. Často bolí spánky, čelo, lícní kosti a bolest se zvětšuje při předklonu. Odchází časem a léčí se společně se zánětem antibiotiky.

Zmrzlina

Typ problému: Vystřelující bolest

Když jíte zmrzlinu, nebo pijete příliš studené pití, může vám znenadání vystřelit prudká bolest do hlavy. Častěji se to stává těm, co trpí migrénou. Bolest sama odezní a stačí lízat zmrzlinu pomaleji, nebo studené pití usrkávat.

Víkend

Typ problému:Ranní bolest

Některé lidi trápí bolest téměř každý víkend. Nemusí přitom jít jen o následek bujarého večírku. Víkendovou bolest hlavy může způsobit i přespání, nedostatek kofeinu, nebo výrazně nižší hladina stresového hormonu, než na jakou jste přes týden zvyklí.

Když máte tyhle příznaky volejte lékaře

Ne každá bolest hlavy je prkotina. Mezi varovné příznaky patří náhlá exploze bolesti, horečka, náraz do hlavy, poruchy řeči, zmatení, ztuhlost krku, malátnost, ztráta citu, nebo slabost na jedné straně těla. Pokud máte bolest hlavy spojenou s jedním z těchto příznaků, může vám jít o život.