Pondělí 26. února 2024
Svátek slaví Dorota, zítra Alexandr
Oblačno 11°C

Halloween oslavte stylovými dobrotami: Zaboduje černá bábovka, nebo kynutí duchové?

/
  • Halloweenské dobroty nemusejí být nezdravé.
    Halloweenské dobroty nemusejí být nezdravé. (archiv)
    12. října 2023 ● 16:00

    Halloween se mezi Čechy těší čím dál větší oblibě. Chystáte pro rodinu či přátele strašidelnou párty i vy? Pomyslnou třešničkou na dortu při ní zajisté budou tematické dobroty. Inspirujte se recepty od známé foodblogerky Coolinářky a zaujměte hosty černou bábovkou s jedlou pavučinou, houstičkami převlečenými za dýně nebo chutnými duchy z kynutého těsta.

  • 1.

    Dušičky nebo Halloween?

    Zatímco s Dušičkami máme spojené důstojné uctění zesnulých předků, Halloween lidé obvykle slaví strašidelnou zábavou, ke které patří nejen tematické dekorace, ale i dobré jídlo a pití. „Ve výzdobě interiéru k příležitosti Halloweenu u Čechů určitě vedou oblíbené dlabané dýně, halloweenskou párty pak lze ozvláštnit třeba černým nádobím,“ dává tip Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní.

  • 2.

    Bábovka s černým kakaem a jedlou pavučinou

    Suroviny:

    • 120 ml rostlinného oleje

    • 180 g cukru krupice

    • 3 vejce

    • 120 ml mléka

    • 190 g zakysané smetany

    • 240 g hladké mouky

    • 40 g černého kakaa

    • 1 lžička vanilkového extraktu

    • 1 lžička jedlé sody

    • 1 lžička prášku do pečiva

    • špetka soli

    • máslo na vymazání formy

    • 2 hrsti bílých marshmallows

    Postup

    Troubu předehřejte na 170 stupňů (vrchní a spodní ohřev). Všechny suroviny používejte v pokojové teplotě. V jedné míse smíchejte sypké suroviny – prosátou hladkou mouku, kakao, jedou sodu, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse mixérem vyšlehejte krupicový cukr, olej, vejce, vanilkový extrakt a mléko. Pak do této směsi jemně lžící nebo vařečkou zamíchejte zakysanou smetanu. Nyní opět s pomocí ručního šlehače postupně na několikrát krátce zašlehejte sypkou směs do tekuté. Těsto nalijte do bábovkové formy, kterou předem vymažte máslem. Pečte při 170 stupních asi 40 minut. Po upečení vyklopte bábovku na drátěnou mřížku a nechte ji vychladnout. Marshmallows rozpusťte na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Vznikne měkká lepivá hmota. Rukama z ní vytvořte pavučinky, které naneste na zchladlou bábovku.

  • 3.

    Duchové z kynutého těsta

    Suroviny

    • 10 g čerstvého droždí
    • ½ lžičky cukru krupice
    • 300 g hladké mouky + na podsypání válu
    • 200 ml teplé vody
    • 1 lžíce olivového oleje + na pokapání před pečením
    • 1 lžíce másla
    • 1 lžička soli
    • vločková sůl na posypání

    Postup

    Ve větší míse rozdrobte droždí a smíchejte ho s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. Přidejte hladkou mouku, teplou vodu, olivový olej, změklé máslo a sůl. Hnětením zadělejte těsto, ideální je použít robot a těsto zadělat hnětacím hákem. Mísu s těstem dejte na teplé místo, zakryjte ho utěrkou a nechte vykynout.

    Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na 6 dílů. Každý vytvarujte do tvaru ducha a ostrým nožem vytvořte oči a ústa. Duchy přendejte na plech a nechte je ještě asi 20 minut dokynout. Troubu dejte předehřát na 200 stupňů.

    Duchy lehce pokapejte olivovým olejem a posypte vločkovou solí. Pečte zhruba 10 minut a pak je nechte zchladnout na kovové mřížce.

  • 4.

    Houstičky ve tvaru dýně

    Suroviny

    • 15 g čerstvého droždí
    • 1 lžíce cukru krupice
    • 130 ml teplé vody
    • 300 g hladké mouky
    • 1 vejce
    • 1 lžička soli
    • 50 g sádla
    • 1 žloutek na pomašlování
    • provázek a olej ke tvarování
    • slané tyčinky k ozdobení

    Postup

    Nejprve v zadělávací míse rozdrobte čerstvé droždí a přidejte krupicový cukr. Ruční metlou třete do doby, než se vytvoří řídká kašička. K ní přidejte hladkou mouku, rozšlehané vejce, teplou (ne vroucí) vodu a sůl. Vše zhruba 3 minuty hněťte a následně přidejte sádlo. Dál těsto zadělávejte přibližně 10 minut. Hotové těsto nechejte kynout asi 60 minut.

    Dokynuté těsto přendejte na vál a rozdělte na 5 dílů. Z každého vytvořte bochánek, který pomocí provázků vytvarujte jako dýni. Provázky příliš neutahujte, protože housky musí dokynout ještě 15 minut, čímž získají požadovaný tvar dýně. Troubu dejte předehřát na 190 stupňů.

    Vykynuté houstičky před pečením potřete rozšlehaným žloutkem, přendejte na plech a pečte asi 15 minut. Pak je nechte zchladnout na drátěné mřížce, zbavte provázků a dozdobte slanou tyčinkou jako stopkou.

    Veškeré nádobí nafotografiích je dostupné na e-shopu Kulinaria.cz

Dnešní horoskopy