Jak se tam dostanete? Ze severní Moravy je to co by kamenem dohodil, ale i z Prahy pojedete snesitelných 500 kilometrů. Polsku nejsou dálniční známky, jen na některých dálnicích se platí u mýtných bran, což vás vyjde levněji. Je možné tam platit kartou, vlastně, pokud nechcete nakupovat na trzích, hotovost na tomhle výletě prakticky potřebovat nebudete.

Parkování

Na Krakově je sympatické, že tu zaparkujete všude, ovšem všude jsou taky parkovací hodiny, takže pokud chcete nechat auto v centru, připlatíte si. Na druhé straně, ve srovnání s jinými městy je to nevídaný komfort. Najdete tu ale i park and ride parkoviště, která k ceně za parkování nabízejí i výhodné lístky na hromadnou dopravu.

Místa, která nesmíte minout

  •        Hlavní náměstí (Rynek Główny): Toto náměstí je jedním z největších středověkých náměstí v Evropě a je obklopeno nádhernými historickými budovami, včetně Sukiennice a Krakovské radnice. Hlavní náměstí je také vstupní branou k historickému centru Krakova.
  •         Wawelský hrad (Zamek Królewski na Wawelu): Tento impozantní hrad se nachází na kopci Wawel a byl dlouho centrem polského království, místem korunovací a královských pohřbů. Uvnitř hradu najdete královský palác, katedrálu a královské klenotnice.
  •      Katedrální bazilika svatého Stanislava a svatého Václava: Tato katedrála na Wawelském hradě je jedním z nejvýznačnějších kostelů v Polsku. Je to místo korunovace a pohřbu mnoha polských králů. V kryptě ovšem leží i současné významné osobnosti, například Lech Kaczyńsky. Při procházce po chrámu si také uvědomíte, jak těsně svázané jsou dějiny Polska a Českých zemí, sňatky mezi našimi vladaři byly časté.
  • ·        Krakovská univerzita (Jagiellonská univerzita): Jedná se o jednu z nejstarších univerzit v Evropě, založenou v roce 1364. Univerzita byla po většinu své historie známa pod jménem Krakovská akademie, ale v 19. století byla přejmenována na Jagellonskou univerzitu podle dynastie polských králů. Abslolvoval ji například Mikoláš Kopernik, nebo papež Jan Pavel II.
  •        Staré město (Stare Miasto): Staré město je plné malebných uliček, historických budov, obchodů a restaurací. Můžete se tu posadit do kavárny nebo cukrárny s proslulými dobrotami a pozorovat život města, které rozhodně nechodí brzo spát. Můžete také navštívit kostel Panny Marie na Starém Městě, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.
  •         Židovská čtvrť Kazimierz: Tato čtvrť byla domovem židovské komunity v Krakově po mnoho generací a stala se důležitým kulturním centrem. Najdete zde synagogy, židovské restaurace a památníky, ale také kluby, stylové hotely, roztomilé vinárny a kavárny, historické obchody a stánky se „zapiekankami“. Pokud máte rádi noční život, je to ideální místo pro vás, navíc s osobitým kouzlem a malebným okolím.
  •         Fabriciusův dům (Dom Tkacza): Tento historický dům je příkladem tradičního krakovského obydlí. Můžete si ho prohlédnout, abyste lépe pochopili, jak lidé žili v minulosti.
  •         Prosklená nádražní hala (Hala Stulecia): Tato modernistická budova byla postavena v roce 1913 a je technickým divem své doby. Dnes je využívána pro kulturní a společenské události.
  •        Muzea: V Krakově najdete mnoho muzeí, včetně Muzea Auschwitz-Birkenau, které připomíná hrůzy holocaustu, Muzea narodzin Nikolause Kopernika, který byl významným astronomem a v neposlední řadě i Muzea Czartoryských (Muzeum Książąt Czartoryskich w Krakowie): Toto muzeum obsahuje cenné umělecké sbírky, včetně slavného obrazu Leonarda da Vinciho "Dáma s hranostajem", který je tak trochu „tváří muzea“ a objevuje se prakticky na všech jeho upomínkových předmětech.

Cestovatelské tipy:

Ubytování:

Krakov je kouzelný, ale proč si návštěvu ještě víc neosladit, třeba neobvyklým ubytováním? Najdete tu celou škálu boutique hotelů v různých cenových relacích. Na jednom z nejživějších míst židovské čtvrti Place Nowom najdete roztomilý malý hotýlek Aparthotel Delta Boutique, který vám nabídne pohodlné a unikátně zařízené pokoje, do kaváren a restaurací to máte doslova pár kroků.

Pokud milujete vodu, můžete se ubytovat přímo na Visle, v botelu New Port Hotel. Ohromující výhled na řeku, moderně a nápaditě zařízené pokoje a ty nejpohodlnější postele. Romantika je zaručena. Navíc se do centra dostanete pohodlně i pěšky.