V současné době vysokých cen energií se domácnosti snaží co možná nejvíce šetřit elektřinou či plynem. V rámci úsporných opatření méně topí, místo koupelí se sprchují a také se snaží tolik nepoužívat domácí spotřebiče. U těch základních, jako je pračka, lednice či sporák a trouba, které zkrátka používat potřebujeme, je výhodné naučit se je používat efektivně.
Sporák a trouba mezi velké žrouty energie nepatří. Průměrná spotřeba elektrické trouby při pečení na 200 °C je asi 0,9 kWh za hodinu. Čím vyšší energetickou třídu spotřebič má, tím tato hodnota klesá. Navíc si stačí osvojit pár triků a „účet za pečení“ může být ještě nižší.
Patero úsporného pečení
1. Pečte s plánem
Vždy si dopředu rozmyslete, co chcete v troubě připravovat, péct můžete i více pokrmů najednou. Využijte přitom správného rozmístění na patrech: Na nejvyšší příčku patří pokrmy určené pro rychlou přípravu za vysokých teplot, případně ty, u kterých chcete mít křupavou kůrčičku. Naopak na nejnižší patro přijde pokrm, který potřebuje péci pomalu a při nižší teplotě. Prostřední patro slouží jako zlatá střední cesta. Všechny pokrmy mějte nachystané dopředu a dejte je do trouby naráz.
2. Vybírejte vhodné nádobí do trouby
Skleněné nebo keramické nádobí a formy lépe udrží teplo, díky čemuž v nich můžete péct i na nižší teplotu, než je běžně potřeba. Nevýhodou oproti těm kovovým ale bývá jejich křehkost a vyšší váha, která zhoršuje manipulaci. „Pokud nedáte dopustit na kovové nádobí, vybírejte si kvalitu. Pro úsporné pečení je vhodné nádobí s tenčími stěnami, které lépe propustí teplo. Samozřejmostí by měl být nepřilnavý povrch,“ doporučuje Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní.
3. S časem zacházejte chytře
Čas hraje v pečení zásadní roli. Ne vždy se ale předepsaných časů musíte držet přesně. Dobu předehřívání neprotahujte, naopak dobu pečení klidně zkraťte: obvykle si můžete dovolit vypnout ohřev o chvilku dříve a nechat troubu pracovat jen se zbytkovým teplem.
4. Pečte za zavřenými dveřmi
„Víte, že se trouba při každém otevření dvířek ochladí až o 25 stupňů, což znamená, že se na správnou teplotu následně musí opět nahřát? V důsledku toho tak zbytečně plýtváte energií. Pokrmy proto pohledem kontrolujte zásadně přes zavřená dvířka. V dnešní době jsou trouby opatřeny moderními technologiemi, které umí zoptimalizovat délku pečení,“ upozorňuje Barbora Kovandová.
5. Neobalujte příčky alobalem
Hliníková fólie dobře odráží teplo, a proto ji lidé často používají i v troubě, aby pečení zefektivnili. Má to však závažný háček: fólie v troubě znesnadňuje proudění vzduchu, který je pro správné pečení velmi důležitý. Ve skutečnosti tedy úsporu nepřinese.