Žádné složité přípravy
Na kvalitně připravené hovězí nepotřebujete žádné pracné marinády ani grilovací koření. Rovněž nemusíte shánět maso z Jižní Ameriky s pořádnou uhlíkovou stopou. Raději pořiďte vyzrálý steak z českého chovu – osvědčený je z českého plemene Čestr nebo Angus. Maso je dobré nechat před úpravou v pokojové teplotě cca 30 minut, aby se předešlo teplotnímu šoku. Ať už pracujete s pánví, grilem nebo žhavými kameny, rozhodně je třeba dát olejem lehce potřené maso až na rozpálenou plochu. Normální doba úpravy pro medium úpravu je 3 – 4 minuty z každé strany. Je potřeba to vyzkoušet dle individuálního výkonu grilu a také výšky masa. Důležité je se svých hostů předem zeptat, jakou úpravu steaku preferují, ne každý je milovník krvavé “rare“ varianty.
Během grilování můžete na maso položit snítku rozmarýnu. Pepř a hrubou sůl přidejte až poté, kdy maso sundáte, aby se zbytečně nenarušovalo vlákno a šťáva zůstala uvnitř. Následně nechte – ideálně zabalené či zakryté alobalem – ještě pár minut odpočívat na vyhřátém talíři, třeba položeném na víku grilu, aby se udrželo v teple.
Je libo steak v pálivé marinádě?
I když se hovězí steaky nejčastěji podávají jen čistě se solí a pepřem, nemusíte se bát ani marinovaných variant. Můžete samozřejmě experimentovat se svými nápady, ale dá se bez obav spolehnout i na nabídku v chladicích boxech českých obchodů.
Dejte mu chvilku a lákavý servis
Hotový steak nechte na vyhřátém talíři chvíli odpočinout, ideálně přikrytý nebo zabalený do alobalu. Steak krájejte přes vlákno a servírujte ideálně na talíři, se salátem, dobrou omáčkou či dresinkem a opečenou bagetkou či s brambory z grilu. Pro své hosty se pak stanete kulinářským božstvem!
Více informací o tom, jak vybírat steaky a jak je připravovat, najdete na www.ceskysteak.cz.
Zdroj Maso uzeniny Polička