Nic neuspěchejte!

Vepřové, hovězí a kuřecí maso vytáhněte z lednice o 2 hodiny dříve. A pokud se chystáte grilovat něco z vašich zásob z mrazáku, nezapomeňte maso vytáhnout od den dříve. Nechte jej povolit pomalu v lednici, v ideálním případě na mřížce tak, aby z něj mohla odkapat voda. A pokračujte vytáhnutím z lednice 2 hodiny před grilováním.

Takto odleželé maso při pokojové teplotě nedostane během prvního kontaktu s horkým grilem teplotní šok. Bílkovina uvnitř masa by se mohla srazit a maso by pustilo veškerou šťávu.

Solit nebo marinovat? Záleží jen na vás

Domácí je vždycky lepší. Již připravené maso v marinádě vytáhněte z košíku a raději si připravte svou vlastní marinádu. Už naložené maso v marinádě vám sice zachrání trochu času, ale výsledný pokrm nemusí být tak dobrý, jako když si vše připravíte sami. Výrobci často do marinád přidávají i sůl, která z masa vytáhne veškerou vodu. Místo šťavnatého kousku masa si tak ugrilujete spíš vysušenou podrážku.

Kvalitní kousek masa můžete jen osolit a opepřit, nemusíte jej nakládat do oleje, jak to dělávaly naše babičky. Nezapomeňte maso důkladně osušit. Pokud se rozhodnete pro variantu pouze sůl a pepř, posolte maso až těsně předtím, než půjde na gril. Když posolíte maso dříve, stane se to samé, jako v případě marinovaného masa od výrobce.

Rozhodli jste se maso spíše marinovat? Mrkněte na 3 tipy na grilování na výborné domácí marinády:

Medovo-hořčičná marináda na kuřecí maso

S medovo-hořčičnou marinádou připravíte kuřecí prsa, paličky, ale i celá křídla. A výsledek bude pořád stejný. Delikátní!

Recept na medovo-hořčičnou marinádu: Smíchejte 120 ml medu s lžící dijonské hořčice. Přidejte trochu chilli a posolte. Marinádu nechte ještě uležet zhruba 2 hodiny v lednici a maso následně důkladně marinádou potřete. Takto marinované maso dejte do uzavíratelné nádoby a nechte jej v lednici odpočívat alespoň 12 hodin.

Pivní marináda na vepřové maso

Ideální marináda pro ty z rodiny, kteří by se nejraději ve zlatavém moku i koupali. Po marinování nechte maso ještě odkapat, aby přebytečná marináda nekapala do grilu.

Recept na pivní marinádu: Smíchejte 150 ml oblíbeného piva s 3 lžícemi kečupu a 1 lžičkou hořčice. Nasekejte si nadrobno 1 cibuli, 1 chilli papričku a 2 stroužky česneku. Smíchejte. Do vzniklé marinády přidejte ještě trochu citronové šťávy, posolte a opepřete. Vepřové maso marinujte v lednici v uzavřené nádobě alespoň přes noc.

Marináda na hovězí maso: V jednoduchosti je krása

Na kvalitní hovězí maso vám stačí opravdu jen sůl a pepř a čerstvé bylinky.

Jednoduchá marináda na hovězí maso: Do mísy přidejte 100 ml olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájené bylinky: rozmarýn, tymián a oregano. Zakápněte šťávou z citronu, osolte a opepřete. Hovězí maso marinujte v uzavíratelné nádobě alespoň 12 hodin, čím déle, tím lépe.

A jakou přílohu zvolit?

Nezapomeňte na přílohu k masu. Ze zeleniny se na grilování perfektně hodí cuketa, lilek a červená paprika. Nakrájejte je na plátky, přidejte na gril a potřete olivovým olejem smíchaným se stroužkem česneku. U česneku ještě zůstaneme. Taky si rádi v obchodě kupujete česnekovou bagetu? Připravte si ji hezky doma na grilu.

Recept na česnekovou bagetu: Smíchejte 2 lžíce změklého másla společně s prolisovaným česnekem a solí. Obyčejnou bagetu nařízněte a do zářezů vetřete ochucené máslo. Takto připravenou bagetu zabalte do alobalu a položte na 10 minut na gril, po 5 minutách ji otočte. Garantujeme vám, že česneková bageta bude to první, co zmizne ze stolu nejrychleji.