Černý čaj ze Srí Lanky
Cejlonský černý čaj, jak se také říká čaji ze Srí Lanky, patří mezi ty nejkvalitnější na světě. Čajové lístky se tu sbírají ručně a sběr se řídí tzv. zlatým pravidlem sběru, což znamená, že sběračky odtrhávají jen dva vrchní lístky a pupen. V nich je totiž největší množství antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

Černý čaj si můžete vychutnat čistý nebo ve směsi s kořením, ovocem či bylinkami. Zalévá se vroucí vodou (100°C) a nechává se louhovat 2-3 minuty. Nálev z čistého černého čaje se může lišit podle oblasti, kde byl pěstován. Z nížinné oblasti Ruhunu bude tmavý s nahořklou a zemitou chutí, v o něco vyšších nadmořských výškách roste čaj, z něhož je nálev zlatohnědý s jemně nahořklou chutí a z plantáží vysoko v kopcích, jako je Nuwara Eliya, je pak světlý s jemnou chutí.

Zelený čaj
Zelený čaj je oproti černému jemnější, protože během výroby neprochází tzv. fermetací či jinak řečeno oxidací. Zalévá se 80°C vodou a nechává se louhovat 2-3 minuty. Nenechávejte jej louhovat déle, protože se z něj poté uvolňují třísloviny, které jsou příčinou trpké chuti. Zelený čaj si vychutnejte během dne. Nepijte jej těsně před spaním, protože stejně jako černý obsahuje kofein.
Oolong čaj
Oolong čaj je přechod mezi zeleným a černým čajem neboli polofermentovaný čaj. Prochází pouze částečnou oxidací. Zalévá se 90°C vodou a nechává se louhovat 2-3 minuty. Existuje asi 3000 druhů čajů oolong, které se dělí do skupin podle procenta jejich fermentace. Jedním z nich je i tzv. mléčný oolong, který má velice příjemnou, jemnou mléčnou chuť.

Bílý čaj
Bílý čaj je připravován z vrchních pupenů čajovníku, tzv. tipsů. Ty jsou po sběru okamžitě sušeny a neprochází žádným dalším zpracováním. Je to vyloženě prémiový čaj a tomu odpovídá i jeho cena. Zalévá se 70°C vodou a nechává se louhovat 2-3 minuty.
Bylinné a ovocné čaje
Čajem jsou nazývány i čistě bylinné a ovocné směsi, byť neobsahují čajové lístky. Označení bylinné čaje se používá pro rostlinné nálevy. Není výjimkou, že jsou bylinné směsi vytvářeny z kombinací rostlin, které mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Mohou být jednodruhové, např. čistě mátové, kořeněné jako třeba Rooibos nebo připravené z více druhů rostlin. Ovocné čaje bývají vícedruhové, k jejich dochucení a výraznější barvě se hojně používá ibišek. Zalévají se vroucí vodou a nechávají louhovat 5 až 10 minut.

Více informací na www.caje-mixtee.cz.