Zůstat na čerstvém vzduchu je pro zdraví vašeho těla i mysli naprosto zásadní a zdravotní procházky jsou i nadále nejen povolené, ale také doporučené. Rozhodně se tedy jen nezavírejte doma, ale dopřejte si mini výlet aspoň na chviličku.

Ti, kdo bydlí na venkově, teď mají výhodu, že se mohou toulat po lese, zatímco ve městě teď může být trochu nuda. Zkuste proto najít taková místa, kde jste už dlouho, nebo možná ještě nikdy nebyli, a vyrazte ven. Jděte na místa, kudy za normálních okolností jen ve spěchu prosvištíte. Teď máte konečně čas se tu trochu porozhlédnout, zvednout hlavu a kochat se. Nevynechejte ale ani předměstí - právě tady často objevíte zapomenutá místa, do nichž byste neřekli, že jsou rovněž součástí města, v němž tak dlouho žijete.

A pamatujte, že každé město vždy nejlépe poznáte zvrchu. Vydejte se tedy na kopec nebo na vyhlídky. Každé město jistě má nějaký svůj Petřín nebo Vítkov.

Pro inspiraci přinášíme pár tipů, kam se podobně vydat v Praze. Ideální je chodit pěšky, i když po velkoměstě to může být trochu zdlouhavé. Pokud nechcete kvůli bezpečnosti do MHD a vyrážíte autem, je nejlepší mít takové, které má co nejnižší emise a ještě se s ním dobře parkuje. 

Praha z výšky

Chcete mít město jako na dlani? Vyrazte na zmíněný vrch Vítkov. Při šplhání na jeho vrchol si alespoň dáte pořádně do těla. Skvělé výhledy nabízí i Strahov, známé parky Grébovka či Letná a její slavné Kyvadlo, méně známá je přírodní rezervace Podhoří v Bohnicích. Nicméně na Praze je krásné, že pro krásný výhled nemusíte daleko, ani vysoko - taková procházka po Náplavce nabídne Pražský hrad, Tančící dům, Národní divadlo nebo třeba půvabný Železniční most jako na dlani.

Nejkrásnější architektura

Pokud se vydáte na Letnou, odtud můžete dojít až k překrásné Bílkově vile, kterou si v roce 1911 sám navrhl grafik, sochař a architekt František Bílek a sám v ní také bydlel a tvořil. Díky režným cihlovým zdem, vysokým sloupům i zahradě je vila nejen krásná, ale také velmi fotogenická. Cestou k ní minete Kramářovu vilu, a jednou z nejkrásnějších je jistě Winternitzova vila na Smíchově. Působivá je ale i někdejší diplomatická čtvrť Trója. Jste-li fanoušky červených režných cihel, jistě se rádi vydáte na procházku kolem lehce tajemného Apolináře, který už téměř 150 let slouží jako porodnice a jeho budova je považovaná za novogotický skvost.

Umění v ulicích

Svůj výlet za uměním začněte třeba u nově zrekonstruovaného Národního muzea. Je sice zavřené, nicméně i zvenčí můžete obdivovat, jak se renovace povedla. Procházkou po Václavském náměstí a Národní třídě pak dojdete k piazettě u stejnojmenné stanice metra, kde stojí téměř 11 metrů vysoká, pohyblivá hlava Franze Kafky, jejímž autorem je umělec David Černý. Jeho neobvyklou „jezdeckou sochu“ najdete také zavěšenou v pasáži Lucerna. Pražskou novinkou je desetimetrová socha červené žirafy od Jaroslava Róny, kterou najdete na Pankráci.

Zdroj Toyota