Nechte se zkontrolovat

Možná vás to překvapí, ale celý proces byste měli ideálně zahájit v ordinaci u vašeho praktického lékaře. Proč? Protože jsme skoro dva měsíce byli zavření mezi čtyřmi stěnami a váš jídelníček jistě nebyl plný zeleniny a ovoce. Navíc vás možná trápí vysoký tlak, cukrovka nebo jiná onemocnění. Lékař vám poradí, na co se zaměřit, změří vám základní hodnoty jako cholesterol, tlak a zkontroluje váš celkový stav.

„V karanténních měsících šla u mnoha lidí prevence stranou. Ambulance fungovaly v omezeném režimu a ordinace byla poslední místo, kam byste se během pandemie chtěli dobrovolně vydat. Jenže právě to může mít podle lékařů fatální následky. Proto je nejvyšší čas podstoupit všechna dříve naplánovaná vyšetření, která jsme v posledních týdnech museli odložit,” říká Jindřich Lenz,  šéf online životního pojištění Mutumutu, které odměňuje lidi za to, že se starají o své zdraví.  

S lékařem proberte i možnost sportování. Pokud jste přibrali víc kil, než jste vůbec tušili, tak budete muset začít se sportem, u kterého si nebude tolik namáhat klouby. Zkuste chodit více pěšky. Nic vás to nebude stát a je to naprosto přirozený pohyb. Nebo si vyberte sport, kde nebudete zvedat těžká závaží. Ideální je třeba plavání nebo jízda na kole. Zároveň se zeptejte i na to, které vitamíny byste měli doplnit, pokud chcete začít pravidelně sportovat.

Autor: Shutterstock

Nepodceňujte návrat do normálu

Určitě jste za tu dobu, co jste byli zavření doma, zažili pár krušných chvilek. Málokdo z nás zažil podobnou situaci a je jasné, že stres se nevyhnul opravdu nikomu. Než vyjdete ven, myslete na to, že vyčerpání, ať už fyzické, nebo psychické, snižuje vaši imunitu, kterou teď potřebujete mít v dobré kondici. Snažte se dodržovat pravidelný denní režim – vstávejte ve stejnou dobu, cvičte a choďte spát včas. Spánek vám dodá nejvíce energie a hezky se zregenerujete.

Autor: Shutterstock

Posilujte imunitu a myslete na budoucnost

Na trhu existují výrobky, které posilují imunitní systém, zvyšují odolnost vůči stresu, podporují správné fungování cév apod. V ideálním případě se opět zeptej svého lékaře, jak byste si měli upravit jídelníček, abyste posílili imunitu a zároveň jste dali i nějaké to kilo dolů. Jestliže nemáte s kým sdílet své sportovní pokroky, můžete využít výzvu RESPEKT. Lidé se zde motivují ke zdravému životnímu stylu, sdílí své příběhy a radí si ohledně zbavování se zlozvyků, jako je kouření. Když splníte podmínky výzvy, máte možnost získat výrazné slevy či hodnotné ceny. Do výzvy se pustil i právník Jan Slanina. I s náročným zaměstnáním a třemi dětmi se donutil ke změně. Poslední rok a půl jezdí do práce denně na kole a díky tomu už zhubl už 25 kilo – během 750 jízd najezdil téměř 4000 kilometrů! Na každého funguje něco jiného, tak proč byste to nemohli vyzkoušet?