Když se řekne kryptoměna, většina lidí si představí Bitcoin. Je to pochopitelné, jde o první a nejznámější digitální menu. Trh s kryptoměnami je přitom mnohem větší - v současnosti jich je více než 5000 a stále přibývají další. Jejich hodnota je volně určována nabídkou a poptávkou na světovém trhu. Každá kryptoměna představuje jedinečný technologický pohled na budoucnost peněz, případně kombinuje transakční hodnotu s jinými aktivy, jako je přístup ke službám či digitalizovanému majetku.

Jak se v nich zorientovat?

Pro laika je prakticky nemožné se v kryptoměnách vyznat a vybrat si tu "správnou" měnu, jejíž hodnota bude růst. Možnosti mimořádného zhodnocení jsou velké zejména z dlouhodobého hlediska, vysoké je však i riziko nesprávných rozhodnutí. Jelikož jde o poměrně komplikovaný trh, začínajícím investorům se doporučuje svěřit obchodování s kryptoměnou odborníkům.

Autor: FUMBI

Na co si při výběru obchodníka dávat pozor?

1. Pokud někdo zaručuje výnos, tak lže!

Pokud jde o kryptoměny, musíme si uvědomit, že jde o investování, které se ve finančním světě řadí mezi rizikovější. Což znamená, že na jedné straně může taková investice dosáhnout vysokých výnosů, ale na straně druhé hrozí i možnost ztráty. Pokud vám proto někdo nabízí zaručený výnos, jedná se pravděpodobně o podvod.

2. Nezávislá kontrola

Při investování do kryptoměn je vždy dobré si ověřit, zda investiční společnost podléhá nezávislé kontrole. Kryptoměny nepodléhají bankovní regulaci, o to důležitější je proto důvěryhodný a nezávislý audit. Pokud totiž auditor potvrdí, že klientské kryptoměny jsou skutečně nakoupeny a bezpečně uskladněny, pak se podvodu bát nemusíte.

3. Je sídlo v daňovém ráji?

Možnost investovat do kryptoměn nabízejí i firmy, které sídlí v zahraničí. Člověk, který se rozhodne spolupracovat se zahraniční společností, by si měl dát pozor na to, zda firma nabízí samotné kryptoměny nebo pouze podíl v neregulovaném indexovém fondu. Taková investice totiž může nést velké právní riziko. Pokud se navíc domácí podnikatel schovává za zahraniční schránkové firmy, měla by se vám rozsvítit červená kontrolka.

Slovenská společnost Fumbi.network jako první představuje možnost investice do kryptoměn tím nejjednodušším způsobem.

Juraj Forgács, CEO FUMBI
Autor: FUMBI

Jak Fumbi funguje?

To, co pro uživatele vypadá jako jednoduchý vklad, v pozadí ukrývá komplexní výpočty. Fumbi Algoritmus investici inteligentně přerozdělí do dynamického portfolia, skládajícího se z několika desítek kryptoměn s největším tržním podílem. Jelikož portfolio se dokáže adaptovat na denní bázi, platí jednoduchá rovnice, že růst či pokles hodnoty investic bude přímo úměrný celkové hodnotě trhu kryptoměn. Kryptoměny jsou přitom uloženy na offline úložištích, což prakticky eliminuje možnost hekerského útoku nebo jiného online odcizení. Přístup do peněženek je zajištěn na institucionální bázi, takže nezávisí na konkrétní osoby.

"Naším cílem je vytvořit portál, který umožní lidem investovat do kryptoměn jednoduše a bez obav. Vaše portfolio kryptoměn je uschované na offline generovaných adresách, což poskytuje maximální možnost ochrany před odcizením. Nemusíte řešit, které kryptoměny nakoupit, protože portfolio je nastaveno tak, aby kopírovalo vývoj trhu. Stav vašich investic si můžete spravovat přes svůj profil a vždy budete mít dokonalý přehled a kontrolu," říká Juraj Forgács, CEO Fumbi.

Hlavní výhody Fumbi

Investovat přes Fumbi je jednoduché. Stačí pár kliknutí a můžete investovat do dynamického portfolia špičkových kryptoměn. Už nemusíte řešit, do kterých kryptoměn investujete, na kterých online burzách je vyměníte a jak je bezpečně uložíte. Vaše investice se totiž vždy zhodnotí stejně, jako naroste celý trh kryptoměn. Zůstáváte přitom stále přímým a výlučným vlastníkem svého portfolia. Můžete si ho kdykoliv nechat vyplatit zpět na svůj účet nebo si vzít své kryptoměny do vlastních peněženek. Pro začínající investory je minimální vklad již od 1400 Kč.