Nejlepší kachna a svíčková

Pokud máte děsný hlad a chcete si pošmáknout na opravdu poctivé české klasice, pak si na oběd zajděte do restaurace U Bansethů v Nuslích. Svíčková chutná jako od babičky a porce neurazí ani pořádného chlapa. Famózní je i zdejší dozlatova propečená kachnička plněná bramborovými plackami a kysaným zelím. A dobré jídlo tu zapijete i výtečným pivem.

Nejvíc variací řízků

Řízek, který bohatě přečuhuje přes okraj talíře, právě takový vám naservírují v restauraci Československá řízkovna v Uhříněvsi. Můžete si tu pochutnat na pestré variaci dozlatova propečených řízečků, které chutnají opravdu jako od babičky. Máte možnost si vybrat jak dle použitého masa, tak i dle způsobu přípravy.

NEJ nudle od asijské babičky

Nejlepší pad thai od babičky Lucky z Café Buddha Norská ve Vršovicích – právě zde můžete ochutnat autentické pad thai od asijské babičky Lucky, která kraluje v kuchyni vedle majitele a executive chef Štěpána Návrata. Její nudle jsou nejlepší v Praze. Voňavé, čerstvé a bezkonkurenční. Nyní je připravuje ve variantě pad thai koong – rýžové nudle, tamarind omáčka, arašídy, vejce, sójové výhonky, koriandr, krevety a zelenina.

Mega chutná křidélka

Milovníci marinovaných grilovaných křidélek přímo zaplesají v bistru Wings Point v ulici Milady Horákové v Praze 7. Vybrat si můžete několika druhů marinád, ve které vám křidélka připraví, a nadšení budete i z domácích hranolků, dresinků i zeleninové oblohy.

Kvašené delikatesy

Potraviny, které projdou fermentací (kvašením), jsou lépe stravitelné a zdravější. Zatím jediným podnikem v republice, kde můžete takto připravené pokrmy ochutnat, je restaurace Triton na Václavském náměstí. Ohromí vás nejen chuť, ale i prezentace na talíři. Působí tu šéfkuchař Tomáš Horák, který připravuje delikatesy z fermentovaného masa a zeleniny. Ve svém soukromí maluje a vizuální cit používá při prezentaci svých pokrmů.

Tatarák jedna báseň

Restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích je vyhlášená svým tatarákem, který se připravuje přímo před hostem. Executive chef Radek David si ho hýčká již roky a stále boří mýty dokonalosti. Na výtečný hovězí tatarák s příměsí parmazánu a jiných tajných ingrediencí, s domácími hranolkami si můžete zajít i do bistra Provocateur v Petrské ulici.

Polévkárna paní Mančo

Pokud jste polévkoví, své chutě můžete ukojit ve vyhlášené polévkárně mezi I. P. Pavlova a náměstím Míru. Šéfkuchařkou je tu rázná paní Manana Toidze neboli paní Mančo, která pochází z Gruzie, stejně jako její polévky. V denním meníčku si můžete objednat například hutnou kuřecí gulášovku s ořechy nebo hovězí gulášovku po gruzínsku, vybírat můžete i z vývarů, nejrůznějších zeleninových krémů. A k výtečným polévkám se tu zakusuje gruzínská placka obložená zeleninovou pomazánkou.

Nejoriginálnější žebírka

Máte rádi grilované maso? Pak musíte ochutnat širokou nabídku těch nejlepších žebírek, které připravují podle originálních receptů v podniku Žebírkov ve Strašnicích. Ochutnat můžete marinovaná žebírka hovězí i vepřová a k tomu zakousnout domácí hranolky. Kladou tu důraz na kvalitu masa a maximálně využívají lokálních surovin.

TIP redakce

Dej si tapas, ochutnáš svět

Kosmopolitní The Bistro v Londýnské ulici na Vinohradech nabízí pestrou kolekci světových specialit, které kuchyně servíruje ve formě tapas. Díky tomu může každý ochutnat klidně půl tuctu parádních pokrmů. A přeskakovat z jedné národní kuchyně do druhé. Nejvíc frčí hráškový hummus s avokádem a sušenými olivami, čínské knedlíčky dim sum s kachním masem a hoisin omáčkou či unikátní prezentace ryby smažené v kataif nudlích, která je servírovaná s řeckými tzatziki.

To nejlepší z gastronomie

Chcete se seznámit s novinkami a trendy ze světa gastronomie? Pak si nenechte ujít Mezinárodní veletrh FOR GASTRO & HOTEL, který se koná 10. až 13. října 2019 v areálu PVA EXPO Praha v Letňanech.  Těšit se můžete na atraktivní kuchařskou show, workshopy, kurzy čepování piva a lákavé ochutnávky mezinárodní kuchyně.