Ryby a mořské plody u Čechů podle dostupných statistik zrovna nefrčí. Pravda, rybám v posledních letech pomalu na chuť přicházejí, i tak podle průzkumu společnosti Tesco jen 35 procent lidí jí rybu alespoň jednou týdně. S mořskými plody experimentují především na dovolené u moře, ale právě tím to většinou končí.

Jedním z důvodů vlažnosti Čechů k plodům moře může být nezměnitelný fakt, že jsme vnitrozemským státem, a tudíž na ně nejsme kulturně zvyklí. Další příčinou však může být rozšířená představa, že mořské plody jsou luxusním zbožím, které si v běžné stravě průměrný konzument nemůže dovolit. „Pravdou je, že mořské plody nejsou o nic výrazně dražší surovinou než jiné druhy masa. Slávky, které jsou pro ty, kdo by chtěli s konzumací mořských plodů začít, ideální volbou, koupíte za sto až sto padesát korun za kilogram,“ říká Pierre-Manuel Boels ze společnosti HOPI CEE FISH HUB.

...
Autor: archiv

O krok napřed i před superpotravinami

Srovnáme-li nutriční hodnoty slávek například s krůtím masem, které je odborníky řazeno mezi takzvané superpotraviny, zjistíme, že slávky v hodnotách prospěšných nutrientů téměř ve všech případech jednoznačně vedou. Posuďte sami:

 

Maso slávky

Krůtí maso

Kalorie

292 cal

312 cal

Proteiny

40,4 g

48 g

Tuk

8 g

12 g

Cholesterol

96 mg

144 mg

Vápník

56,2 mg

54 mg

Hořčík

63 mg

40,2 mg

Fosfor

484 mg

342,6 mg

Draslík

456 mg

487,2 mg

Železo

11,4 mg

4,2 mg

Omega-3 mastné kyseliny

1 472 mg

285,6 mg

Kromě uvedených látek obsahují také selen, jód a měď a dále i vitamíny A nebo B12. V porci slávek o hmotnosti zhruba85 gramůtak svému tělu dodáte zhruba 120 procent doporučené denní dávky selenu, jenž je v našem těle důležitým antioxidantem, příznivě ovlivňuje imunitu, činnost jater či funkce štítné žlázy. Vitamínu B12, který se podílí na energetickém metabolismu, zabraňuje chudokrevnosti a má nezastupitelnou roli v syntéze nukleových kyselin nutných pro kostní dřeň, jež vytváří nové krevní buňky, pak v dané porci získáte celých 340 procent doporučené denní dávky.

Slávky pro zdraví i krásu

A to není ze zdravotních benefitů zdaleka všechno.

*Díky omega-3 mastným kyselinám prospívají mušle zdravému srdci i cévám a snižují riziko infarktu.

*Svým vysokým obsahem železa a betainu zase pomáhají chránit klouby, snižují bolestivost kloubů a slouží jako prevence artritidy.

*Výborné jsou mušle i jako součást redukčních diet – obsahují tolik kvalitních proteinů jako třeba červené maso, avšak mnohem méně tuku a o téměř čtvrtinu méně kalorií.

*Hlavně dámy ocení skvělý vliv konzumace mušlí na pokožku. Zinek a omega-3 mastné kyseliny obsažené ve slávkách mají protizánětlivé účinky, přičemž právě chronické mikrozáněty způsobují stárnutí kůže. Nedostatek zmíněných látek se též řadí mezi jedny z příčin rozvoje lupénky nebo vzniku ekzémů.

Slávky  zkrátka představují skutečně super zdravé jídlo, které by mělo být pevnou součástí našeho jídelníčku. To ale platí jen tehdy, máme-li k dispozici kvalitní a skutečně čerstvé mušle. „Tak jako jiné mořské plody, i slávky jsou poněkud náchylné na bakteriální infekce a mrtvé kousky se velmi rychle kazí. Mrtvé slávky poznáte tak, že jsou lehce pootevřené, a když s nimi poklepete třeba o stůl, nezavřou se. Takové raději ihned zahoďte. Slávky je rovněž před zpracováním nutné zbavit veškerých nečistot a písku,“ radí holandský šéfkuchař Dick Pieter Arkenbout.

Moře v Praze!

Nemáte-li zatím s přípravou a konzumací mušlí žádné zkušenosti, můžete se pro své první „rande“ s nimi svěřit do rukou odborníků. Ve stovce vybraných pražských restaurací během posledního zářijového týdne v rámci festivalu Prague mussel week můžete ochutnat speciální slávkové menu, a to za poloviční cenu. Mušle na festival dodají prověření producenti z holandského Yerseke.