Na vodu za dobrodružstvím můžou klidně i kojenci

Skvělý zážitek si jistě odnesete ze sjíždění řek na člunu. Zkombinujete tak pobyt u vody, na slunci, sport a zábavu. Zkušení vodáci pěstují lásku k řece třeba i s půlročními dětmi. Pokud máte více než jedno dítě a jsou o něco starší, tak můžete výlet zpestřit tím, že vezmete například raft i kajak. Děti tak s vámi mohou zažít dobrodružství a vyzkoušet si jízdu na rozdílných nafukovacích člunech.

Důležité je u nejen u dětí zejména bezpečí. Základem malého vodáka by měla být záchranná vesta a přilba. „Na výlety s dětmi jsou ideální volbou větší nafukovací čluny nebo rafty. Jsou bezpečné, stabilní a pohodlné pro malé i velké. Nalodíte na ně nejen děti, ale i vše potřebné,“ vysvětluje Lucie Kadlecová ze společnosti Gumotex, tradičního českého výrobce člunů.

Zda přemýšlíte, na kterou řeku s dětmi vyrazit, tak věřte, že je v Česku klidnějších toků hned několik. Mezi bezpečnější a pomalejší řeky patří například Berounka. V rámci celého toku se její obtížnost pohybuje v rámci klidné proudící vody. Kouzlo Berounky tkví také v tom, že většina trasy vede přes neobydlené a klidné prostředí. S dětmi tak můžete zažít prázdninový relax. Stejně tak můžete sjet Ohři, její tok je pro rodinný výlet vhodný také. Navíc je řeka splavná téměř po celý rok.

 

...
Autor: archiv

Zdroj: Gumotex

Je libo se projet na koloběžce?

Dobrý nápad je i společná zábava na stále oblíbenějších velkých cestovních koloběžkách. „Výlet na koloběžce je skvělá záležitost nejen pro jednotlivce, toužící si srovnat záda, užít přírodu a načerpat endorfiny z aktivního pohybu, ale je to parádní týmová zábava. Ať už jste dva, tři nebo deset, na kolobkách si užijete společných zážitků víc než na kole,“ říká Marek Kostka, přední český odborník na vývoj a výrobu koloběžek.  

Možná si říkáte, že koloběh není úplně vhodný pro výlety, ale tady není řeč o malých koloběžkách s malými pryžovými kolečky. Jedná se o moderní cestovní koloběžky s velkými koly. Tyto koloběžky jsou dokonce vhodné i na výlet po kempech, protože se na ně dá leccos navěsit.

Také vám přinášíme konkrétní tipy, které cyklotrasy jsou pro projížďky na koloběžce ty nejlepší. Mezi nejdoporučovanější patří cesta po Jižních Čechách, dále z Letohradu do Ústí nad Orlicí nebo třeba projížďka Dolánky u Turnova. Také například v okolí Klínovce je na lesních cestách vyznačeno 73 km tras pro horská kola, koloběžky i pro pěší. Nebo byste se chtěli případně projet po Mělnicku nebo jižní Moravě?

 

...
Autor: archiv

Zdroj: Koloběžky Kostka

Ustojíte kurz přežití?

Nebojte se, nebudete utíkat před medvědem nebo se učit základy boje. Kurz přežití je na druhou stranu aktivita, kterou v pohodlí stereotypu a života ve městě jen tak nezažijete! Naučíte se zde například jak rozdělat oheň, které houby jsou jedlé a které ne. Zkušení instruktoři vás také naučí, jak se zorientovat v terénu nebo jak si postavit přístřešek z materiálu, co příroda dá a následně v něm přespat. V průběhu třídenního kurzu prožijete téměř robinsonovské dobrodružství. Program na večer máte také jistý – pro děti budou připravené různé hry spojené s povídáním u ohně. Ten si samozřejmě rozděláte sami a vaše děti se něco takového určitě rády naučí. Okuste si tři dny bez technologií, vás i vaše děti tato zkušenost do budoucna jistě obohatí.

...
Autor: archiv