Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nepřítel domácnosti: Skvrna! Babské rady, které vrátí čistotu vašemu domovu

/
  • babské rady
    20. května 2019 ● 12:15

    Snažíte se udržovat domácnost v čistotě, ale prostě nějakých těch skvrn se nevyvarujete, i když děláte, co můžete? Možná na to jdete špatně! Vyzkoušejte některou z našich osvědčených babských rad…

  • 1.

    Nábytek jako nový

    Nejrůznější zašlé skvrny, otisky od dětských prstíků, malování, modelíny nebo prostě jen „zub času“? Připravte si čistící pasu ze surovin, které máte určitě doma – sůl a olej! Hadříkem, nikoliv drsnou houbičkou, pak zašlý nábytek vyleštěte.

    babské rady
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Ovoce i tráva na oblečení

    Meloun, broskve, třešně, jahody… léto se bez ovoce neobejde, ale jeho „pozůstatky“ na oblečení radost nikomu nedělají. Na ovoce zabírá „rychlá akce“: Skvrnu pokropte citronem nebo namočte do mléka a pak vyperte ve vlažné vodě. Na kolenou nebo na zadečku je oblečení nejčastěji zašpiněné od trávy. Místa potřete syrovou bramborou a vyperte ve vlažné vodě s rozpuštěným pracím práškem. To samé platí i na skvrny od špenátu.

    babské rady
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Varná deska a rezavý nůž

    Varnou desku hrubou houbičkou rozhodně nedřete! Stačí si jen pokopat olejem a pak setřít papírovým ubrouskem. Zrezla vám střenka nože? Stačí tak málo! Vyčistěte ho několikerým projetím cibulí.

    babské rady
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Skvrny od potu

    Odpudivé „koláče“ potu pod paží jsou strašákem mnohých z nás. Pokud nechcete přijít o své oblíbené tričko, nemusíte nechat pot, aby se do něj „zažral“. Jen co přijdete domů, namočte jej do vlažné vody s rozpuštěným pracím práškem. Pokud se přece jen už skvrny od potu objevily, zabírá solný nebo octový roztok, hustší roztok připravený z jedlé soli nebo kyselina citronová.

    Přehnané pocení může být způsobeno problémy s endokrinním systémem.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Zapečená trouba

    Nepříjemné mastné skvrny uvnitř trouby spolehlivě vyruší octová voda. Stačí dát do trouby pekáč s octem a teplou vodou a zhruba 15 minut nechat v zapnuté troubě působit. Pára, která vznikne, troubu spolehlivě odmastí. Poté stačí jen setřít. Jako prevenci před můžete stírat troubu po každém pečení , když je ještě teplá, nebo na spodek dát arch alobalu.

    babské rady
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy