Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Moudra našich babiček: Pět bylinek, které musíte mít při ruce! Uleví od depresí i bolestí

/
  • Objevte obrovsky lečivou sílu bylinek, které potkáváte téměř den co den!
    30. dubna 2019 ● 06:00

    K moudrosti a prověřeným radám našich babiček se čas od času uchyluje snad každý z nás. Jejich rady přijdou obzvláště vhod, když nám není zdravotně úplně dobře. Bylinky, o jejichž blahodárných účincích toho věděly mnoho, nám pomáhají i dnes. Máme proto pro vás pět tipů na bylinky, které byste měli mít pořád po ruce.

  • 1.

    Všelék jménem heřmánek

    Heřmánek pravý je mezi léčivkami opravdová superstar. Jeho využití je obrovské. Používá se při bolestech břicha, zažívacích obtížích, při zánětech, pomáhá při únavě a vyčerpanosti, je vhodný při horečkách, na respirační obtíže, zbavuje úzkostí, využívá se v lékařství i kosmetice, zlepšuje imunitu, používá se proti alergiím… Užívá se nejčastěji jako čaj, ale také jako obklad nebo se inhaluje.

     

    Jeho sílu znali už antičtí lékaři. Současná věda popsala na 120 účinných látek, které v sobě skrývá! Heřmánek pravý je tak silný, že se ale nedoporučuje užívat jej dlouhodobě. Čili užívejte jej, když je třeba a pak ho z pitného režimu vyřaďte.

    Heřmánek
    Autor: Čajová zahrada

  • 2.

    Lípa je symbolem českého národa i ochrany

    Lidé lípě od pradávna přisuzují schopnost zbavovat špatné energie i zlých myšlenek. Čaj z lípy totiž zklidňuje, uvolňuje křeče i dýchací ústrojí, působí příznivě na cholesterol, pomáhá při nachlazení a chřipce a pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém. Po této tradiční české léčivce můžete sáhnout také ve chvíli, kdy toho na vás bude zkrátka moc. Lípa totiž umí uklidnit úzkosti a psychickou nepohodu.

    Lípa
    Autor: Čajová zahrada

  • 3.

    Tajemná šalvěj spasí a vyléčí

    Pamatuje na babské ucho? Tak to je šalvěj - snad nejvíce tajemstvím opředená bylina. Různé druhy šalvěje se používaly jako vykuřovadla při obraně proti zlým duchům a negativní energii. Její latinský název odvozený ze slova salvare znamená spasit - nebo také vyléčit. Bylinkáři a si oblíbili účinky šalvěje lékařské.

     

    Šalvěj působí proti zánětům, dokáže si poradit s bolestmi v krku, používá se při výplachu úst. Pomáhá imunitnímu systému i koncentraci. Dokáže zklidnit a zahnat nachlazení. Musíte ji ale přesně dávkovat. Ve větším množství umí tahle léčivka i uškodit.

    Šalvěj
    Autor: shuterstock.com

  • 4.

    Třezalka proti depresím

    Třezalka tečkovaná je především známé přírodní antidepresivum. Dokáže pomoct při nespavosti, úzkostech, stresu a melancholii. Podporuje činnost zažívacího traktu a stabilizuje hormonální výkyvy. Působí jako přírodní antibiotikum.

     

    Třezalka má však několik kontraindikací. Raději se této bylině vyhněte, pokud máte například nízký krevní tlak, cukrovku či silnější alergii. Než si z ní vyrobíte odvar, poraďte se s lékárníkem nebo lékařem, protože může měnit účinky některých léků.

    Třezalka tečkovaná.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Hloh je na srdce

    Hloh obecný je patrně ten nejméně známý a rozšířený tip na domácí bylinku. Hloh ale pomáhá proti kornatění tepen, snižuje tlak a zklidňuje srdeční rytmus. Blahodárně působí též na nespavost a neklid a zklidnění nervové soustavy nebo na trávicí trakt.

     

    Pozor ale, pokud vás zlobí kardiovaskulární systém, výtažky z tohoto keře totiž mohou zesilovat účinky některých léčiv.

    Zdroj: Čajová zahrada

    Hloh
    Autor: Čajová zahrada

Dnešní horoskopy