Mám cestovní pojištění k platební kartě, stačí to?

Záleží na tom, jaké parametry pojištění u platební karty máte. Obecně doporučujeme zkontrolovat si pojistné limity, rozsah pojištění ale také dostupnost asistenční služby (ne vždy funguje 24 hodin denně apod.). Pojistné limity jsou zásadně důležitým parametrem. V případě léčebných výloh by měly být alespoň na úrovni několika milionů korun pro Evropu a v řádech desítek milionů korun pro svět. U cestovního pojištění ke kartám platí více než kde jinde, že by se měl klient s pojistnými podmínkami zvlášť pečlivě seznámit a nespoléhat pouze na to, že má „nějaké cestovní pojištění“. V případě pojistné události pak může zažít celou řadu rozčarování.

Dana Binderová z Generali Pojišťovny.
Autor: Generali Pojišťovna

Chystáme se na týden do Alp, ale dva dny budeme pod dohledem instruktora lyžovat tzv. freeride mimo sjezdovky. Stačí mi na to cestovní pojištění? A musím mít dražší pojištění na extrémní sporty po celou dobu pobytu? Dva dny z cesty v podstatě strávíme v autě a některé dny lyžováním na běžných sjezdovkách, tak mi to přijde zbytečné.

Přemýšlíte správně. A my o tom tak přemýšleli i v Generali, proto jsme se rozhodli vyjít klientům vstříc. Znamená to, že pokud víte, kdy přesně (přesné datum od - do) se budete věnovat adrenalinovým (rizikovým) sportům, můžete si je pojistit jen na vybrané období v rámci jedné smlouvy. Není tak nutné rizikový příplatek platit i za dny, kdy jezdíte na běžných sjezdovkách nebo čas trávíte přesunem na dovolenou nebo zpět domů. Ve finále tak nejen máte adekvátní pojistnou ochranu, ale také můžete významně ušetřit.

Jsou sportovní aktivity, kde je dobré se připojistit?

Každá pojišťovna zveřejňuje seznam sportů, které pojišťuje automaticky v základu, a seznam těch, které vnímá jako rizikové - a jako takové je třeba si je vždy připojistit (např. freeridy resp. jízda mimo vyznačené sjezdovky, snowtubing, snowkiting). Pokud si nejste jistý, zeptejte se v pojišťovně. V Generali máte možnost se zeptat jak na pobočce, tak telefonicky nebo také na našem chatu na webových stránkách www.generali.cz nebo na messengeru na našem facebookovém profilu.

Když si sjednám cestovní pojištění přes internet, od jaké chvíle začíná platit? Když pojišťovna dostane peníze na účet, nebo už ve chvíli, kdy pojištění uzavřu a platbu jen zadám.

U Generali začíná cestovní pojištění platit momentem odeslání peněz na účet pojišťovny. Jinými slovy - nečekáme na jejich připsání na účet. Pojistit se tak můžete například i cestou na dovolenou.

Do tepla bez cestovního pojištění? Nenechte si zkazit dovolenou.
Autor: Pexels

K obědu si s manželem dáváme na sjezdovce každý jedno pivo. Je to z pohledu pojišťovny velký problém v případě, že bychom se při lyžování zranili nebo se s někým srazili a on se zranil? Nebo zde platí určitá tolerance?

Alkohol nepatří ani za volant, ani na sjezdovku. V některých areálech navíc platí výslovný zákaz jízdy pod vlivem a riskujete nejen pokutu, ale propadnutí skipasu. Pokud by došlo k pojistné události, pak je přítomnost alkoholu v krvi vždy přitěžující okolnost, která z pohledu pojišťovny může vést ke snížení nebo odmítnutí pojistného plnění.

Zajímalo by mě, jestli má cestovní pojištění nějaký smysl i v rámci ČR?

Cestovní pojištění se dá sjednat i pro pobyty v České republice. Je to tzv. domácí cestovní pojištění a svůj význam má především proto, že si za velmi příznivou cenu můžete sjednat pojištění, které v sobě zahrnuje jak pojištění úrazu, tak pojištění odpovědnosti a také třeba zavazadel. Bez zajímavosti není ani pojištění storna cesty, kdy pojišťovna zaplatí i 100 % vynaložených nákladů například za dovolenou – ceny pobytů se v Česku už dnes rovnají mnohdy cenám dovolených v zahraničí.

Zaujalo vás toto téma? Celý chat je k dispozici zde: