16. červenec 2020
Svátek slaví Luboš, zítra Martina

Češi nedají bez kávy ani ránu! Co o ní ale ještě nevíte?

/
  • Nezaměnitelné aroma, povzbuzující chuť! Kdo by odolal šálku kávy po ránu?
    30. září 2016 ● 16:00

    Káva, po ropě druhá nejprodávanější komodita světa. Češi na ni nedají dopustit a průměrně vypijí 3 až 4 šálky denně. Po ránu si 70% z nás dopřeje kávičku s mlékem, ale posléze si ji dáme i k obědu a v práci. Co ještě o oblíbeném životabudiči nevíte?

  • 1.

    Odkud se k nám dostala?

    Za kolébku kávy, respektive kávovníku, je považována etiopská oblast Kaffa, kde si asi v 9. století pastevci všimli, že jejich kozy po požití plodů jistého keře nebývale skotačí.

    K nám ale doputovala až po porážce Turků u Vídně. Ti zde zanechali několik žoků s kávovými zrny, které byly jako vítězná kořist dopraveny i na území Čech. Mezi prvními Čech, kdo nápoj ochutnali, byli ale Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic na sklonku 16. století.

    První kavárna u nás se objevuje v Brně v 18. století. V Praze kávu začal prodávat Arab známý jako Deodatus, který chodil po ulicích a nabízel lidem dosud neznámý nápoj hořké chuti.

    Pití kávy má pozitivní účinky pro váš vzhled, myšlení i zdraví!

  • 2.

    Jaké existují druhy kávy?

    Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabika (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná.

    Káva je u nás stále vyhledávanější. V současnosti je dokonce oblíbenější než čaj, ročně si jedna domácnost průměrně nakoupí v přepočtu 900 šálků, zatímco čaje je to necelých 500 šálků.

    káva

  • 3.

    Jaká káva zrovna kde frčí?

    Češi už většinou opustili tradičního turka a pochutnávají si na cappuccinu (nejčastěji odpoledne), před obědem dávají přednost silnějšímu espressu či rozpustné kávě s mlékem.

    Hitem je také ochucená, k tradičnímu karamelu a vanilce se na podzim přidává také dýňová příchuť.

    Ke kávě se hodí také chuť kardamonu a hřebíčku, v Mexiku chilli, citronová či pomerančová kůra a v Indii třeba i zázvor. Rusové zase nedají dopustit na vodku, a tak si ji tam často přidávají. Někteří Češi zase slivovici či rum, Italové amaretto a Finové pro změnu brusinkový likér.

    capuccino, káva, kafe

  • 4.

    Kávové kostky ledu

    Spousta z nás si zvykla přidávat do kávy trochu mléka, ale zkoušeli jste to i naopak, tedy dát kávu do mléka? Je to jednoduché, prostě nechte přes noc kávu zmrazit, nejlépe pomocí formiček na led, do nichž místo vody nalijete studenou kávu. Zmražené kávové kostky pak nasypte do sklenice a zalijte studeným mlékem.

    V případě, že třeba chystáte dámskou jízdu a chcete si trochu vyhodit z kopýtka, nahraďte mléko oblíbeným likérem. Nejlepší volbou je smetanový či s příchutí kávy. Pokud zkusíte Baileys s ledovými kostkami kávy, určitě zabodujete.

    Připravit cappucino s ozdobným vzorem chce chvíli cviku, ale naučí se to každý.

  • 5.

    Mlsání ke kafíčku: Espresso cupcakes s čokoládovým krémem

    Suroviny: 75 g Hery, 1/3 lžičky kávového extraktu, 1/3 lžičky vanilkového extraktu, 200 g hladké mouky, 50 g kvalitního kakaa, 3/4 lžičky sody, 3/4 lžičky prášku do pečiva, 190 g krupicového cukru, 1 velké vajíčko, 1 dl teplé silné kávy, 1 a ½ dl podmáslí

    Na krém: 200 g kvalitní čokolády (ideálně 70% kakaa), 300 g změklého rostlinného tuku nebo másla, 250 g moučkového cukru, 70 g kvalitního kakaa, 2 polévkové lžíce silné kávy,1/2 lžičky kávového extraktu

    Postup: Troubu předehřejte na 175 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. V kastrůlku rozehřejte rostlinný tuk a dejte stranou zchladnout. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečení, sodu a cukr. Vajíčko lehce prošlehejte společně s podmáslím.

    Kávu smíchejte s rozpuštěným rostlinným tukem, kávovým a vanilkovým extraktem. Všechny tekuté ingredience přidejte do moučné směsi a vyšlehejte hladké těsto. Připravené košíčky plňte do 2/3 jejich výšky a v předehřáté troubě pečte 17 až 20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá.

    Krém: nejprve nalámejte do nerezové misky čokoládu a rozpusťte nad vodní lázní. Nechte zchladnout. Rostlinný tuk šlehejte, dokud není nadýchaný a světlý. Postupně přidejte prosátý moučkový cukr a kakao, přidejte zchladlou rozpuštěnou čokoládu a opět šlehejte dohladka. Nakonec zašlehejte kávu a kávový extrakt. Upečené cupcakes ozdobte.

     

    Espresso cupcakes s čokoládovým krémem
    Fotogalerie
    36 fotografií

     

    Zdroj: Jacobs, Baileys

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy