Bronzová barva, rezatá chuť

Rum si dal snad v životě každý. A dneska 16. srpna se slaví jeho svátek. Vypije se ho víc než 1,4 bilionu litrů ročně. To už je pořádné číslo. Hned za vodkou si tak drží slušné druhé místo.

Léčebné účinky.

Jak se dřív léčilo? Rumem! Námořníci ho pili jako prevenci proti kurdějím. Podával se ale také zraněným během válek. Otupil smysly a tišil tak bolest.

Pít rum, to chce um

Vznik slova může být různý. Někdo věří, že pochází z botanického názvu cukrové třtiny Saccharum officinarum (z té se vyrábí), někdo zase, že je název odvozen od plantážníků na Barbadosu, kterým se říká Rumbullion. Další možností je vznik z anglického slova rumbellion neboli „velký ruch“.

Jeho výroba

O výrobě rumu z cukrové třtiny se poprvé mluví v Indii a Číně. Převezen tam byl z Indonésie. Třtina se začala pěstovat následně v Severní Africe, pak na Blízkém Východě a nakonec v Evropě. Odtud ji převezl Kryštof Kolumbus do Ameriky. Postupně se začal rum vyrábět i z melasy. To je odpadní produkt při výrobě cukru.

Pro každého bude dost

Rum býval při plavbách na příděl. V roce 1731 se dokonce prosadil zákon, který dával právo námořníkům na pintu vína nebo půl pinty rumu denně (to bylo celkem 7 panáků).

Ale námořníci se prali a často bývaly na lodích různé nehody. Příděl rumu tedy začali postupně snižovat. Tak vznikl grog, když rum míchali s vodou a cukrem. Zákon byl úplně zrušen až v roce 1970.

Pochoutka pro piráty

Řada karibských ostrovních států námořníkům prodávala rum levně, aby si je udrželi u břehů
a chránili je tak právě před piráty. Když piráti námořnické lodě přepadli, často jim do rukou padly i zásoby rumu. Z pirátské tématiky ostatně čerpají výrobci rumů dodnes a po slavném pirátu Morganovi se jeden z nich i jmenuje. 

Existují různé druhy rumu:

  • Světlé rumy (bílé) se po vyzrávání filtrují, aby se odstranilo zabarvení.
  • Zlaté rumy mívaly svoji barvu ze sudů. To už dnes tak není. Dobarvují se karamelem nebo jinými barvivy.
  • Tmavé rumy zrají delší dobu. Jejich aroma je také o to výraznější.
  • Ochucené rumy mají přidanou určitou příchuť. Například kokos, mango nebo citrusy.

Tuzemák není rum!

Rum má základ jako destilát z cukrové třtiny. Náš tuzemák toto neobsahuje. Likérníci za Rakouska-Uherska vymysleli náhražku z bramborového lihu zředěného vodou a ochoceného rumovou esencí.

Fotogalerie
4 fotografie