Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výchova na britský způsob: Alkohol pro děti jako odměna za dobré známky

Autor: mb - 
19. srpna 2016
18:24

Polovina britských rodičů dovoluje svým dětem mladším 14 let pít alkohol. Zatímco ve většině případů se tak stává při rodinných oslavách, někteří rodiče používají alkohol jako odměnu za dobré výsledky ve škole nebo způsob, jak uklidnit rebelující dítě v pubertě. S šokujícím zjištěním přišel deník The Daily Mail.

Dle průzkumu pojišťovací společnosti Churchill Home Insurance 11 procent rodičů povolilo svým dětem pít alkohol, když byly „ratolesti“ ve věku pouhých 5 až 7 let.

Zhruba čtvrtina rodičů pak prohlásila, že nevidí nic špatného na tom, když děti pijí alkohol, a 42 procent rodičů alkohol používá dokonce jako odměnu za dobré výsledky ve škole. Třetina rodičů omamné nápoje naopak používá jako prostředek, jak zklidnit rebelující potomky.

Dle listu The Daily Mail „děti ve věku od pěti let mohou legálně popíjet alkohol v domácnosti nebo na soukromém pozemku“. Obecně ovšem platí, že alkohol se ve Spojeném království neprodává osobám mladším 21 let a na rodinu, která dovoluje dětem pravidelně „nasávat“, by si zřejmě posvítila sociálka.

Experti pak varují, že laxní přístup Britů k alkoholu je pro děti doslova devastující. „Jako rodič máte větší vliv, než si myslíte. Nejlepší je, když si s dítětem promluvíte o škodlivých následcích alkoholu. Rodiče by měli jít dětem příkladem v zodpovědné konzumaci,“ říká dr. Sarah Jarvis z organizace Drinkaware.

Alkoholismus a s ním spojené sociální problémy jsou v Británii velkým problémem. Obzvláště palčivým neduhem je pouliční násilí, které zachvacuje britská města o víkendech. Po zavírací hodině často dochází na ulicích ke konfliktům, které mnohdy končí pěstními souboji.

Připomeňme, že před pár dny namol opilí Britové brutálně napadli pražského kavárníka, který je napomenul za to, že močí na veřejnosti na historickou kašnu. Intoxikovaní primitivové na Čecha zaútočili a rozmlátili mu hlavu o obrubník.

hanka666 ( 19. srpna 2016 22:03 )

Kdo byl někdy na dovolené s Angličany, tak mi určitě potvrdí, že většinou své děti nechají růst jako dříví v lese. Jejich děcka nosí pleny snad i ve školním věku, neumí samostatně jíst, jsou neskutečně neukázněné, rozmazlené a drzé. Jejich matky mají přes metrák, každá pokérovaná jako vánoční stromeček, znají jenom Colu, hranolky a pizzu, v ruce mobil a děcka jsou jim šuma fuk.

Zobrazit celou diskusi