Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak nenaletět: 7 nástrah letních brigád

/
  • Brigády v pohostinství můžou být lákavé.
    1. srpna 2016 ● 16:00

    Letní brigádou si můžete přivydělat, ale je dobré si dávat pozor na podvodníky. Není vždycky lehké je odhalit, proto jsme pro vás sepsali sedm nejčastějších nástrah sezónní práce.

  • 1.

    Nedostanete dohodnutou odměnu

    "Smlouvu neřešte. To je dobrý." slyšeli jste toto od svého šéfa? Tak pozor na to. „Každá brigáda musí být opatřena písemnou smlouvou, u brigád se nejčastěji jedná o dohodu o provedení práce. Vždy by v ní měl být uveden druh činnosti a způsob, jakým bude zaměstnanec odměněn,“ řekla Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz, deníku Aha!. Dále by neměly chybět údaje o délce brigády, odměně a také ukončení práce. Ústní dohoda je nejistá věc. Nespoléhejte na ni.

    Brigády v pohostinství můžou být lákavé.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Projedete »majlant«

    Je toho ale potřeba sledovat víc. „V pracovní smlouvě by mělo být, kromě náplně práce, uvedeno i místo jejího výkonu,“ vysvětluje Tomáš Ervín Dombrovský, analytik portálů Jobs.cz a Prace.cz, deníku Aha!. Mohlo by se vám pak snadno stát, že vás bude zaměstnavatel posílat do vzdálenějších lokalit, ale za stále stejnou cenu. „I dojezd za prací se přitom může pořádně prodražit,“ upozorňuje analytik.

  • 3.

    Pracujete načerno

    Brigáda načerno nepřináší žádné velké výhody. Pokud se cokoli stane, nikdo vám za nic neručí. Můžete přijít k úrazu na pracovišti, ale žádné odškodnění nedostanete. „Trvejte na řádně uzavřené smlouvě – kvůli větší jistotě naplnění očekávání ze spolupráce, včasnému vyplacení dohodnuté odměny, řádnému zdanění i zajištění případných odvodů,“ nabádá analytik Dombrovský.

    2790830:full:true:true

  • 4.

    Zraníte se a šéf se z toho chce vykroutit

    Brigádníci mají v případě pracovního úrazu stejnou ochranu jako zaměstnanec. Musíte zranění ale nahlásit zaměstnavateli a vše zapsat. Poté je potřeba jít k lékaři a nechat si udělat lékařskou zprávu. Tu pak dát zaměstnavateli i zdravotní pojišťovně. Nenechte se odradit. „V případě závažného zranění je totiž zaměstnavatel povinen hradit po celou dobu léčení náhradu ve výši průměrného výdělku, kterého jste dosahovali před vznikem pracovního úrazu, a pokud si odnesete trvalé následky, získáte odškodné,“ radí Zuzana Lincová.

    Brigády v pohostinství můžou být lákavé.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Naletíte na práci na zkoušku

    V pohostinství jsou práce na zkoušku poměrně typické. Brigáda bez smlouvy, aby si vás zaměstnavatel vyzkoušel, může zní logicky. Pokud ale nebude šéf spokojen, nic nedostanete. A to není radno riskovat.

    Práce na zkoušku může být podvod.
    Autor: ČTK

  • 6.

    Uvěříte podvodnému inzerátu

    Pokud vám je nabízen od začátku vysoký výdělek a téměř žádná pracovní doba, buďte obezřetní.Když po vás navíc chtějí vstupní poplatek (např. 300 - 500 Kč nebo víc) za administrativu a registraci, je to obyčejně podvod. Pravděpodobně už si na vás brousí zuby nějaká podvodná firma, která vám nic z toho nikdy nevrátí.

    Chraňte si osobní údaje.
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Někdo zneužije vaše údaje

    Osobní údaje jsou choulostivá věc. Buďte na ně opatrní. Potřebujete je k uzavření smlouvy, ale nechte si jejich předání až na osobní schůzku. „Rozesílání kopie občanky e-mailem nazdařbůh, bez osobního kontaktu, může zvýšit riziko zneužití vašich údajů nějakým nepoctivcem (například pro otevření bankovního účtu, který následně může vaším jménem po- sloužit pro legalizaci výnosů z trestné činnosti),“ varuje analytik Dombrovský.

    Práce v zahraničí je také populární, ale dejte si pozor na podvodné firmy.
    Autor: profimedia.cz

    Fotogalerie
    6 fotografií

Dnešní horoskopy