Podle výživového specialisty Karla Markela ze serveru supertelo.cz přibere každý během vánočních svátků v průměru 3 kila. A často za to může právě vánoční cukroví. Rozhodli jste se, že se ho proto letos ani nedotknete? Není třeba. S těmito recepty můžete mlsat bez výčitek a zvládnete je upéct i doma. Server supertelo.cz spolu s Janem Karešem - českým rekordmanem ve shybech - připravili, vyzkoušeli a ochutnali recepty na zdravé cukroví, ze kterého nemusíte mít výčitky.
Kokosky
Kdo by nemiloval kokosky? V téhle verzi jsou nízkokalorické, bezlepkové a chuťově neodolatelné.
Budete potřebovat:
- 960 g bílků
- 240 g tvarohu
- 40 g agávového sirupu
- 800 g kokosu
- špetku soli
Výživové hodnoty ( 1 ks = 7 g = 38 kcal):
Sacharidy 2,4 g
Bílkoviny 10g
Tuky 2,6 g
Vláknina 0,5
Postup:
Z bílků ušlehejte ve velké misce sníh. Když je tuhý, za stálého šlehání přimíchejte cukr a špetku soli. Do směsi přidejte tvaroh a sirup a nakonec vmíchejte kokos. Na pečící papír udělejte kopečky z kokosové hmoty (např. čajovou lžičkou). Sněhové kokosky pečte při 140°C asi 15 minut.
Mrkvová srdíčka
Mrkvové dorty se těší oblibě po celém světě. Proč si nevyzkoušet i mrkvové potěšení ve formě cukroví.
Budete potřebovat:
- 240 g proteinu
- 560 g mouky
- 500 g másla
- 400 g mrkve
- 16 g prášku do pečiva
- pár kapek citronu
Výživové hodnoty ( 1 ks = 4 g = 18 kcal):
Sacharidy 1,2 g
Bílkoviny 0,7 g
Tuky 1,1 g
Postup:
Omyjte a nastrouhejte mrkev. V misce smíchejte mouku, máslo, protein, prášek do pečiva a mrkev. Vše zpracujte na tuhé těsto a nechte chvíli odležet v lednici. Poté rozválejte těsto na placku a vykrajujte srdíčka vykrajovátkem. Ta pečte na pečícím papíře při 170°C asi 10 minut. Na dozdobení můžete použít vysokoprocentní čokoládu nebo marmeládu bez cukru a pokapte citrónem.
Pracny
Vyzkoušejte klasiku v moderním a zdravém »kabátě«.
Budete potřebovat:
- 350 g hladké mouky
- 100 g sukralozy (nízkoenergetické sladidlo)
- 300 g tuku na pečení (Hera)
- ½ hrnku kvalitního kakaa
- 1 vejce
- 150 g vlašských ořechů
- 1 lžička skořice
- 150 g proteinu
Výživové hodnoty ( 1 ks = 9 g = 42 kcal):
Sacharidy 2,3 g
Bílkoviny 1,5 g
Tuky 3 g
Postup:
Všechny přísady smíchejte dohromady a rukama je důkladně propracujte. Těsto dejte odležet do lednice i na několik dní. Pak ho naplňte do formiček na pracny a pečte pomalu maximálně při 150°C, jinak by mohly zhořknout. Upečené pracny poznáte tak, že jsou stále trošku měkké. Po vychladnutí by měly být malinko tvrdší a měly by jít rozlomit jako sušenka. Před podáváním se mohou pocukrovat.
Kakaová srdce
Krásně vypadají a skvěle chutnají.
Budete potřebovat:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g sukralozy (nízkoenergetické sladidlo)
- 400 g tuku na pečení (Hera)
- ½ hrnku kvalitního kakaa
- 2 vejce
Na náplň:
- 200 g proteinu 50 g másla
- 1 lžíce sukralozy
- ½ hrnku kakaa
Výživové hodnoty ( 1 ks = 10 g = 46 kcal):
Sacharidy 3 g
Bílkoviny 2 g
Tuky 3 g
Postup:
Zpracujte všechny suroviny na těsto a vyválejte na tenký plát. Vykrajovátkem vykrájejte srdce. Ta pečte v předehřáté troubě na 170°C přibližně 15 minut. Po upečení nechte vychladnout. Mezitím si připravte náplň - vyšlehejte máslo, kakao a sukralozu. Srdíčka k sobě slepte, můžete ozdobit kvalitní čokoládou a nechte odležet v chladu.
Foto fitnesscake.cz