Podle výživového specialisty Karla Markela ze serveru supertelo.cz přibere každý během vánočních svátků v průměru 3 kila. A často za to může právě vánoční cukroví. Rozhodli jste se, že se ho proto letos ani nedotknete? Není třeba. S těmito recepty můžete mlsat bez výčitek a zvládnete je upéct i doma. Server supertelo.cz spolu s Janem Karešem - českým rekordmanem ve shybech -  připravili, vyzkoušeli a ochutnali recepty na zdravé cukroví, ze kterého nemusíte mít výčitky.

Kokosky

Kdo by nemiloval kokosky? V téhle verzi jsou nízkokalorické, bezlepkové a chuťově neodolatelné.

s
Autor: fitnesscake.cz

Budete potřebovat:

  • 960 g bílků
  • 240 g tvarohu
  • 40 g agávového sirupu
  • 800 g kokosu
  • špetku soli

 

Výživové hodnoty ( 1 ks = 7 g = 38 kcal):

Sacharidy   2,4 g

Bílkoviny   10g

Tuky 2,6 g

Vláknina    0,5

Postup:

Z bílků ušlehejte ve velké misce sníh. Když je tuhý, za stálého šlehání přimíchejte cukr a špetku soli. Do směsi přidejte tvaroh a sirup a nakonec vmíchejte kokos. Na pečící papír udělejte kopečky z kokosové hmoty (např. čajovou lžičkou). Sněhové kokosky pečte při 140°C asi 15 minut.

Mrkvová srdíčka

s
Autor: fitnesscake.cz

Mrkvové dorty se těší oblibě po celém světě. Proč si nevyzkoušet i mrkvové potěšení ve formě cukroví.

Budete potřebovat:

  • 240 g proteinu
  • 560 g mouky
  • 500 g másla
  • 400 g mrkve
  • 16 g prášku do pečiva
  • pár kapek citronu

 

Výživové hodnoty ( 1 ks = 4 g = 18 kcal):

Sacharidy   1,2 g

Bílkoviny   0,7 g

Tuky 1,1 g

Postup:

Omyjte a nastrouhejte mrkev. V misce smíchejte mouku, máslo, protein, prášek do pečiva a mrkev. Vše zpracujte na tuhé těsto a nechte chvíli odležet v lednici. Poté rozválejte těsto na placku a vykrajujte srdíčka vykrajovátkem. Ta pečte na pečícím papíře při 170°C asi 10 minut. Na dozdobení můžete použít vysokoprocentní čokoládu nebo marmeládu bez cukru a pokapte citrónem.

Pracny

s
Autor: fitnesscake.cz

Vyzkoušejte klasiku v moderním a zdravém »kabátě«.

Budete potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • 100 g sukralozy (nízkoenergetické sladidlo)
  • 300 g tuku na pečení (Hera)
  • ½ hrnku kvalitního kakaa
  • 1 vejce
  • 150 g vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 150 g proteinu

 

Výživové hodnoty ( 1 ks = 9 g = 42 kcal):

Sacharidy   2,3 g

Bílkoviny   1,5 g

Tuky 3 g

Postup:

Všechny přísady smíchejte dohromady a rukama je důkladně propracujte. Těsto dejte odležet do lednice i na několik dní. Pak ho naplňte do formiček na pracny a pečte pomalu maximálně při 150°C, jinak by mohly zhořknout. Upečené pracny poznáte tak, že jsou stále trošku měkké. Po vychladnutí by měly být malinko tvrdší a měly by jít rozlomit jako sušenka. Před podáváním se mohou pocukrovat.

Kakaová srdce

Krásně vypadají a skvěle chutnají.

s
Autor: fitnesscake.cz

Budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g sukralozy (nízkoenergetické sladidlo)
  • 400 g tuku na pečení (Hera)
  • ½ hrnku kvalitního kakaa
  • 2 vejce

Na náplň:

  • 200 g proteinu 50 g másla
  • 1 lžíce sukralozy
  • ½ hrnku kakaa

 

Výživové hodnoty ( 1 ks = 10 g = 46 kcal):

Sacharidy   3 g

Bílkoviny   2 g

Tuky 3 g

Postup:

Zpracujte všechny suroviny na těsto a vyválejte na tenký plát. Vykrajovátkem vykrájejte srdce. Ta pečte v předehřáté troubě na 170°C přibližně 15 minut. Po upečení nechte vychladnout. Mezitím si připravte náplň - vyšlehejte máslo, kakao a sukralozu. Srdíčka k sobě slepte, můžete ozdobit kvalitní čokoládou a nechte odležet v chladu.

 

Foto fitnesscake.cz