1) Místo ořechů vločky

Místo ořechů můžete použít opražené ovesné vločky. Těsto bude mít ořechovou
příchuť, a navíc bude méně tučné.

2) Suroviny v pokojové teplotě

Než začnete péct, dejte pozor, aby všechny suroviny měly zhruba stejnou teplotu. Nezapomeňte proto včas vyndat máslo a vejce z lednice.

3) Máslová těsta nechte v chladu

Těsta, ve kterých je máslo, potřebují odležet chladu, jinak se můžou srazit. S vychlazeným těstem se i lépe pracuje.

4) Vůně citrónové kůry

Neopakovatelnou vůni dodá těstům nastrouhaná citrusová kůra. Do kakaových těst se hodí pomerančová nebo mandarinková, pro bílá těsta sáhněte po citronu nebo limetce. Kůru před strouháním nezapomeňte důkladně omýt!

5) Mouka potřebuje vzduch

Těsto bude lepší, když mouku předem prosejete přes jemné síto. Provzdušní se a těsto bude chutnější.

6) Pečící papír pomůže

Snadnou práci s umýváním plechů budete mít, když budete používat pečicí papír. Aby se vám na plechu neposouval, stačí ho pokapat vodou a přitisknout.

7) Trik proti lámání

Láme se vám vykrajované cukroví při vyndávání z plechů? Pečte ho na pečicím papíře a z plechu sundejte vždy celý papír, z něj se cukroví po zchladnutí snadno dostane.

8) Vánočka s bramborou

Vánočka zůstane déle vláčná, když do těsta přidáte nastrouhaný vařený brambor.

9) Perníčky se jen rozplynou

Perníčky budou vláčnější, když do těsta při zadělávání přidáte pár lžic černého čaje.

10) Vláčnost zajistí jablko

Upečené cukroví uložte do krabic a dejte do chladu. Pokud do krabice vložíte kousek jablka, bude cukroví krásně vláčné. Jablko ale musíte vyměňovat.