Pistolku nebo hovínko: Tak vypadá letošní cukroví podle českého umělce
Je libo pečená pistolka, turista z pláže nebo psí exkrement? Nevšední křupavé cukrovinky můžete ochutnat na kontroverzní výstavě umělce Marka Schovánka. Připravena je i sušenková expozice, která vyjadřuje kontrasty dnešního světa.
Pokud vám Vánoce přijdou nudné a máte rádi něco netradičního, výstava s názvem The Anarchist Cookie Shop je pro vás to pravé. Umělec zde peče provokativní voňavé sušenky.
„Zkoušíme, co vše se dá se sušenkami dělat. Snažíme se pomocí nich vyjádřit politická témata,“ říká umělec Marek Schovánek.
Součástí výstavy je i malá kavárna, kde se mohou návštěvníci občerstvit třeba i sušenkami, které jinak visí na zdech jako umění. Výstava v Tančícím domě vychází z knihy Williama Powella The Anarchist Cookbook, v té najdete recepty na výrobu zbraní a výbušnin.
Křehké sušenky Schovánek využívá k zobrazení symbolů násilí, lhostejnosti a utrpení. Ironizuje i svět uměleckého trhu jako takového. Autor je členem organizace Nové sdružení pražských umělců. Jeho provokativní díla odkrývají kořeny závažných a znepokojivých událostí ve společnosti prostřednictvím absurdního a ironizujícího uměleckého jazyka.
Kde: Tančící dům
Kdy: od 10:00 do 20:00 (do 10. 1. 2016)
Vstupné: do 13. 12. zdarma
Čokoládová hovínka s chilli podle Marka Schovánka
Suroviny
½ hrnku sušených rozinek
2 lžíce kávového likéru (např. Kahlua)
110 g hořké čokolády
55 g mléčné čokolády
3 lžíce másla
½ hrnku hladké mouky
¼ čajové lž. kypřícího prášku
½ čajové lž. čerstvě namletého černého pepře
¼ čajové lž. soli
špetka skořice
špetka cayennského pepře
¾ hrnku cukru
2 vejce
2 čajové lž. vanilkového extraktu
1 hrnek tmavých čokoládových čoček
110 g projímavé čokolády ex-lax
Postup
1. Troubu předehřejeme na 175 °C.
2. Připravíme si dva plechy, které vyložíme pečícím papírem.
3. Na pánvi zahřejeme rozinky spolu s kávovým likérem, dokud se vše neznačně mírně vařit.
Poté odstavíme pryč z plotny.
4. Mléčnou, hořkou a ex-lax čokoládu spolu s máslem rozehřejeme ve vodní lázni.
5. V míse smícháme mouku, kypřící prášek a koření.
6. V další míse vyšleháme vejce do běla, poté přimícháme vanilkový extrakt a rozpuštěnou čokoládu.
7. K sypké směsi mouky a koření přidáme cukr a vše pomalu smícháme s tekutou čokoládovou směsí.
8. Nakonec ke směsi přimícháme rozinky s kávovým likérem.
9. Lžící nabíráme těsto a na připravený plech tvarujeme zatočená hovínka ve vzdálenosti asi dva centimetry od sebe.
10. Pečeme 12 minut. Poté necháme při pokojové teplotě 5 minut vychladnout. Následně dáme ještě na 5 minut chladit do lednice.
Dobrou chuť!
Nedávno jsem si říkala, kdy někdo prohlásí i hovno za umění. A je to tu, i když prozatím (naštěstí) ve sladké formě...