Cuketová polévka s bazalkovým pestem

Potřebujete na 4 porce: Na polévku: 2 ks cukety, 1 ks cibule, 3 stroužky česneku, 2 ks brambor, 3 lžíce másla, 100 ml bílého vína, 1l zeleninového vývaru, 200 ml smetany (33 %), špetka muškátového oříšku.

Na bazalkové pesto: 1 svazek bazalky, 3 lžíce strouhaného parmazánu, 1 stroužek česneku, 6 lžic olivového oleje 

Na cuketové nudle: 1 lžíci másla, ½ ks citronu, slupky z cukety

Na dochucení: 150 g sýru feta, 4 lžíce slunečnicového semínka

Postup: Cukety oloupeme a slupku schováme na ozdobu. Oloupanou část cukety nakrájíme na tenké plátky. Česnek rozdrtíme. Cibuli a brambor taky nakrájíme na tenké plátky. V hrnci rozpustíme máslo, na něm pak zpěníme cibuli, cukety, česnek a brambory. Až bude zelenina orestovaná dosklovita, přidáme bílé víno a necháme odpařit. Poté zalijeme vývarem a provaříme cca 15 minut, až je zelenina měkká. Přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem a bílým a muškátovým oříškem. Polévku rozmixujeme dohladka, případně přecedíme.

Bazalkové pesto

Natrháme listy bazalky. Do mixéru nebo hmoždíře dáme všechny suroviny a mixujeme, dokud nevznikne pesto. Dochutíme solí podle potřeby. 

Cuketové nudle

Ze slupky nakrájíme nudličky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cuketové nudle a orestujeme na vysoký plamen. Dochutíme soli, pepřem a citronovou šťávou.

Celkové dochucení: Fetu nakrájíme na malé kostičky. Slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi dozlatova. Na talíř nalijeme horkou polévku, do středu naaranžujeme cuketové nudličky, přidáme kostky fety a posypeme opraženými semínky. Na závěr přidáme lžičku bazalkového pesta a můžeme podávat.

Burger s trhaným hovězím, švestkovou omáčkou a salátem coleslaw

Potřebujete na 4 porce: Na hovězí krk: 800 g hovězího krku, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžičku sušené cibule, 1 lžičku sušeného česneku, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžíci uzené papriky, 1 špetku mletého chilli, 2 lžíce soli

Na BBQ omáčku: 400 g kečupu, 90 g švestkových povidel, 40 g cukru, 15 g worcesterové omáčky,  ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky sušeného česneku, šťávu z 1 pomeranče, šťávu z 1 citronu, 8 g balzamikového octa.

Na salát coleslaw s jablkem: ½ ks červeného zelí, 1 ks mrkve, 1 ks červené cibule, 1 ks jablka granny smith, 3 lžíce majonézy, 1 lžíci jogurtu, 1 ks citronu, 1 lžíci medu, 2 lžíce jablečného octu, 1 lžičku plnotučné hořčice

Na dotvoření: 4 bulky na burgery, 120 strouhaného čedaru

Postup: Hovězí krk nakrájíme na 2 kousky. Smícháme sypká koření ve směs a tím posypeme rovnoměrně maso. Maso dáváme do pekáče, zalijeme, aby na dně bylo 1 cm vody, a zakryjeme alobalem. Dáme péct do trouby na 160 °C cca 3 hodiny, dokud maso není měkké. Poté natrháme a zamícháme s BBQ omáčkou, kterou jsme smíchali z výše uvedených ingrediencí a dochutili solí a peřem.

Salát Coleslaw vytvoříme tak, že zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na tenké nudličky. Mrkev strouháme nahrubo. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme najemno. Jablko nakrájíme na tenké plátky a pak na nudličky. Vše smícháme dohromady a dochutíme solí a pepřem.

Rozpůlíme bulku a opečeme dozlatova. Do spod burgeru dáváme trochu salátu coleslaw, na něj trhaný hovězí krk a posypeme sýrem.

 

Video
Video se připravuje ...

Meteoroložka o ochlazení v Česku: Dalo nám léto sbohem? Bára Holá

Fotogalerie
5 fotografií