Kadeřnice Angellina houbaří od svých dvanácti let, a jak sama říká, miluje houby na jakýkoli způsob. „Sbírat houby mě učila moje babička, maminka a teta a teď to učím já své dva syny,“ usmívá se. Z hříbků připravuje omáčky, houbové řízky či zavařuje skvělou směs pod maso, kterou je možno si uskladnit na zimu. „Spoustu hub také rozdám v rodině,“ dodává nadšená houbařka.
Houbové žně!
Aktuální počasí, kdy už nepanují vysoké teploty, půda v lese kvůli nim nevysychá, a naopak začíná vydatně pršet, růstu hub podle mykologa Michala Mikšíka velmi nahrává. „V následujícím měsíci můžeme čekat skutečně bohaté úlovky,“ slibuje odborník.
Vydat bychom se měli hlavně do jehličnatých lesů podhorských oblastí, kde porostou hřiby smrkové, dařit se bude i křemenáčům, kozákům, holubinkám a muchomůrce růžovce. „Vyhnout se musíme snad jen horským oblastem nad tisíc metrů nadmořské výšky, kde už se objevuje sníh a přízemní mrazíky,“ uzavírá Mikšík.
Směs z křemenáčů a kozáků podle Angelliny Nove
Suroviny: 4 cibule, 500 g pokrájených hub (křemenáče, kozáci), sádlo (na opečení), sůl, čerstvě mletý pepř ,1 hlava česneku (prolisovaná nebo nadrobno), 1 plechovka/kelímek rajčatového protlaku, 1 kg domácích rajčat (na kostičky), 200 g paprik (na kostičky), ½ skleničky kečupu, 1 lžíce worcesterové omáčky, ¼ kostky masoxu, hrst celerové natě, několik snítek libečku.
Co slibují karty pro první podzimní týden? Blesk z čistého nebe pro jedno znamení! A kdo bude krotit vášně?

Postup: Na sádle zpěňte nakrájené cibule do zlatava. Přidejte pokrájené houby, osolte, opepřete a restujte, až pustí a zčásti odpaří šťávu. Vmíchejte protlak a česnek, krátce zarestujte a duste několik minut. Přidejte rajčata a papriky. Znovu duste, až zelenina změkne. Vmíchejte kečup, worcester, rozdrobte ¼ kostky masoxu, přidejte celerovou nať a libeček. Ještě asi 10 minut duste a dolaďte sůl/pepř. Horkou směs naplňte do čistých nahřátých sklenic, pevně uzavřete a sterilujte 15 minut při 85 °C. Nechte vychladnout dnem vzhůru.
Další skvělé tipy:
Česnek přidávejte ke konci restování, aby nezhořkl.
Místo masoxu lze použít lžičku kvalitního demi-glace nebo vývaru.
Po otevření sklenice povařte směs s trochou smetany či vývaru – vznikne rychlá houbová omáčka.
Astroložka Maria Baudyšová na začátku podzimu varuje: Podvody, nehody i extrémní risk! Na co dát zvláštní …

Takhle houbaří Štěpán na Strakonicku. Štěpán Schaffarz