Třešně a višně patří mezi nejzdravější ovoce vůbec. A škála jejich prospěšných vlastností pro naše těla je opravdu rozsáhlá. Jen pozor, abyste jich nespořádali příliš.
Maximum by mělo být zhruba půl kilogramu denně a těsně po nich nesmíte pít vodu. Začaly by ve vás kvasit, bolestivě nafukovat břicho a vyvolávat různé reakce zažívacího traktu. Ještě rizikovější je zapít třešně mlékem.
Bojují se záněty
Svojí barvičku mají třešně díky barvivům antokyanům, jsou i plné polyfenolů, jako jsou flavonoidy. Tyto chemické látky patří mezi antioxidanty, tedy dokážou chránit proti zánětům a tzv. volným radikálům způsobujícím civilizační choroby – rakovinu, diabetes nebo srdeční nemoci. Obsahují i přírodní salicyláty, látky podobné kyselině acetylsalicylové obsažené v lécích proti bolesti, horečce a zánětům. Ke snížení množství zánětlivých látek v krvi stačí už 45 bobulí denně.
Podporují spánek
Podle řady vědeckých studií dokážou třešně pomoci navodit delší a kvalitnější spánek. Může za to přirozený obsah většího množství spánkového hormonu melatoninu, hormonu serotoninu a tryptofanu, aminokyselině, která pomáhá tělu budovat předchozí dvě.
Pomáhají proti artritidě
Třešně a višně pomáhají i proti dně. Snižují totiž tvorbu kyseliny močové. Stude ukázaly, že už dva dny konzumace třešní dokážou zabránit 33 % záchvatů dny a u lidí, kteří berou zároveň i léky na dnu, předejdou 75 % záchvatů.
Snižují bolest svalů
Americká studie na běžcích ukázala, že ti, kteří pili 300 ml višňového džusu dvakrát denně 7 dní před závodem, pociťovali výrazně menší bolest z namožených svalů. Jiná studie potvrdila, že běžci, kteří 10 dní před půlmaratonem konzumovali přípravek ze sušených višní, měli v průměru o 13 % rychlejší čas a cítili méně bolesti.
Méně cukru
Třešně a višně mají nízký glykemický index. Jejich slupky obsahují velké množství vlákniny, která pomáhá tomu, že cukr v ovoci zvyšuje jeho hladinu v krvi jen velmi zvolna. Stále se ale jedná o ovoce s obsahem cukru, který je pro diabetiky nebezpečný. Jedna ze studií ale ukázala, že višňová šťáva, kterou pili diabetici 6 týdnů, dokázala i přímo snížit hladinu cukru v krvi.
Chrání srdce
Dvě hrsti třešní obsahují 260 miligramů draslíku, velmi málo sodíku a fytosteroly. Tato kombinace dokáže pomoci snížit krevní tlak a riziko vzniku srdečního onemocnění. Zároveň fytosteroly pomáhají snížit i cholesterol, který by také mohl ohrožovat zdraví srdce.
Proti rakovině
Základem boje proti riziku rakoviny je vyvážená dieta. A do té by třešně měly patřit. Vysoký obsah antokyanů a melatoninu v třešních a višních pomáhá proti poškození buněk, které rakovinu způsobuje. Vědci je doporučují i jako podporu určitých typů léčby, když už nemoc v těle propukne.
Jak snadno vypeckovat třešně? YouTube.com/Handimania