Velikonoční chlebíčky

Pomazánka ala bramborový salát

Suroviny: 150 g vařených brambor, 1 vařená mrkev středně velká, 1 vařená menší petržel, 1 malá cibulka krájená na drobno, 3 ks jemně strouhaných kyselých okurek, 60 – 80 g majonézy, 1 lžička plnotučné hořčice, sůl a pepř dle chuti.

Postup: Brambory, mrkev a petržel nejprve rozmačkejte vidličkou a vmíchejte zbytek surovin. Dochuťte solí a pepřem. Pomazánku nechejte ideálně přes noc uležet. Hodí se jako základ k šunkovým chlebíčkům s vařeným vejcem.

Ricottová pomazánka se špenátem a medvědím česnekem

Suroviny: 200 g ricotty, 50 g čerstvého špenátu, 2 lístky medvědího česneku, 1 menší cibule, hrst nasekaných vlašských ořechů, 1 lžička oleje, sůl a pepř na dochucení.

Tip autorky: Pomazánku můžete dochutit výrazným sýrem např. nivou či gorgonzolou nebo třeba sušenými rajčaty.

Postup: Na oleji orestujte cibulku do zlatova, poté přidejte nasekané ořechy, špenát a medvědí česnek. Opékejte krátce, pouze dokud listy špenátu a česneku nezměknou. Směs následně rozmixujte dohladka a promíchejte s ricottou. Pomazánka je vynikající nejen jako základ na chlebíčky, ale také na topinky či s opékanou bagetkou.

Jarní fritatta s medvědím česnekem

Potřebujete na 4 porce: 8 vajec, 150 g baby špenátu (případně mix rukoly, kopřiv, medvědího česneku), 1 ks houska nebo rohlík, 125 ml polotučného mléka, 200 g ricotty, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžíce oleje, sůl a pepř, 20 g sýru pecorino nebo parmazánu či jiného výrazného tvrdého sýra.

Postup: Vyhřejte troubu na 180 °C. Rohlík nebo housku nakrájejte na kostičky a namočte na 5 minut do mléka. Pečivo smíchejte s ricottou a tymiánem, osolte a opepřete. Špenát nechte zavadnout na oleji v rozehřáté pánvi s rukojetí vhodnou do trouby. Vejce prošlehejte, s  ricottovou směsí, vlijte na pánev a zahřívejte, aby směs vespodu ztuhla. Poté pečte 25 minut v troubě, aby ztuhl i vršek. Podávejte s porcí zeleniny navíc, pečivem nebo vařeným bramborem.

Tip autorky: Po upečení můžete frittatu posypat pecorinem nebo třeba parmazánem. Navíc můžete přidat červenou cibulku a žampióny, které orestujete na pánvi před přidáním špenátu a vajec.

 

Video
Video se připravuje ...

Venkovní velikonoční dekorace Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
5 fotografií