Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tyhle dárky vám nevyluxují peněženku: Vyrobené doma a za pár korun!

/
  • Jedlé dárky jsou velmi oblíbené
    5. prosince 2023 ● 15:11

    Vánoce jsou finančně náročný svátek a někdy je opravdu těžké obdarovat všechny něčím smysluplným, co opravdu potěší. Cestou, jak z toho ven, mohou být doma vyrobené dárky, a pozor, výhodnější je vyrábět je vždycky po několika kusech. Tak zužitkujete všechen nakoupený materiál.

  • 1.

    Pro krásu

    KLEOPATŘINA LÁZEŇ

     

    POTŘEBUJETE: (na tři dávky)1 šálek sušeného mléka, 1 šálek sušených okvětních lístků růží nebo sušené levandule, 25 kapek levandulového oleje, 1 šálek růžové himálajské soli, ½ šálku ovesných vloček, čistou sklenici o objemu cca 2 dl.

     

    POSTUP: Do misky nasypte 1 šálek růžové himálajské soli. Pak nakapejte 25 kapek levandulového oleje a dobře promíchejte. Nechte sůl hodinu odstát, aby mohla vyschnout. Pak už můžete všechny ingredience smíchat, nebo sypat do sklenice vrstvu po vrstvě. Pokud chcete vrstvit, začněte solí, pak sušeným mlékem a nakonec okvětními plátky. Pak přidejte ovesné vločky a znovu sůl. Pokračujte, dokud nebude sklenice plná. Každá sklenice představuje jednu koupel.

  • 2.

    Pro pěstitele a zahradníky

     ZAHRÁDKA V LAHVI

     

    Ideální dárek pro ty, kdo mají rádi pokojovky, ale chybí jim prostor.

     

    POTŘEBUJETE: velkou zavařovací sklenici nebo menší demižon, říční štěrk nebo malé kamínky, dřevěné uhlí, substrát pro pokojové rostliny, rostlinky, které mají podobné požadavky na zálivku a světlo, dekorativní kameny.

     

    VHODNÉ ROSTLINY: např. fitonie, netík a jiné kapradiny, mech, vraneček, domácí štěstí, ficus pumila i třeba pokojové břečťany. Budete potřebovat nástroje, ale pro začátek vystačíte s lžící nebo špejlemi.

    POSTUP: Nejprve vyberte vhodnou nádobu (ideálně uzavíratelnou, když bude vlhkost unikat moc rychle, bude potřeba častější zalévání). Do nádoby nejdříve nasypte kamínky, na ně položte vrstvu z kousků dřevěného uhlí, další vrstvu tvoří substrát na pokojové rostliny. Stačí, když bude vlhký, ne mokrý, aby nešpinil stěny terária.

     

    Do substrátu postupně sázejte rostliny a zasypte kořeny. Ideálně by měla vrstva zeminy dosahovat aspoň 5 cm. Nakonec sklo očistěte hadříkem, ať rostlinky vyniknou. Můžete přidat pár kamenů na ozdobu. Pak půdu přiměřeně zalijte a nádobu uzavřete.

  • 3.

    Pro bojovníky 

    PŘÍVĚSEK NA KLÍČE OPIČÍ PĚST

    Tenhle dárek pořídíte za pár korun a hodí se opravdu pro každého. Je jen na vás, jestli ho uděláte z růžových šňůr a ozdobíte korálky, nebo z paracordu s ocelovým jádrem. Použitý materiál a velikost předurčuje použití i povaha obdarovaného.

     

    POTŘEBUJETE: paracord, lněný provázek nebo hedvábnou šňůru podle toho, jaký styl zvolíte, případně větší ocelovou kuličku, kroužek na klíče.

     

    POSTUP: viz obrázek.

  • 4.

    Pro parádníky

    • MĚSÍČKOVÝ BALZÁM

     

    POTŘEBUJETE: na měsíčkový balzám: 4 lžíce měsíčkového oleje, 1 lžíci kokosového oleje, 10 g včelího vosku, pár kapek vitaminu E, 5 kapek oblíbeného esenciálního oleje.

     

    POSTUP: 4 lžíce měsíčkového oleje rozehřejte spolu s 1 lžící kokosového oleje ve vodní lázni a poté v nich rozpusťte 10 g včelího vosku. Přidejte pár kapek vitaminu E, 5 kapek esenciálního oleje. Poté směs rychle přelijte do čistých kelímků a nechte ztuhnout.

     

    • BALZÁM SE VČELÍM VOSKEM

     

    POTŘEBUJETE: 1 lžíci včelího vosku, 1 lžíci kokosového másla, 1 lžíci kokosového oleje. Pro obarvení a ovonění: červená: ¼ čajové lžičky šťávy z bezinek, hnědá: ¼ čajové lžičky mleté skořice.

     

    POSTUP: Vosk, máslo a olej rozpusťte v hrnku s horkou vodou. Rozdělte tekutinu na díly, které chcete ovonět či obarvit, přidejte do nich ingredience a důkladně zamíchejte. Pak rychle přelijte do tubusů nebo kelímků a nechte půl hodiny vychladnout.

    • MEDOVÝ PEELING

     

    POTŘEBUJETE: 10 dkg hnědého cukru, 5 lžic medu a 1 dl kvalitního panenského olivového oleje.

     

    POSTUP: Všechny ingredience smíchejte a vytvořte hrubou pastu. Tu vložte do čisté sklenice, můžete směs ozdobit třeba kouskem medové plástve nebo posypat sušenými květy.

  • 5.

    Pro mlsaly

    KYTICE »CO MÁ KDO RÁD«

     

    I když opravdu nemáte peněz nazbyt, můžete udělat dojem, pokud si dáte záležet. Do »kytice« můžete použít v podstatě všechno, co není příliš těžké a co obdarovaný ocení. Jestli půjde o ovoce, sladkosti, uzeniny, ozdoby do vlasů, ponožky nebo třeba klubíčka, to už je na vás.

     

    POTŘEBUJETE: gumičky, špejle, květinářskou nebo kobercovou pásku, ozdobný balicí papír, tavnou pistoli, zvolené dárky (spíše drobnější a nepříliš těžké), svazky bylinek nebo sušených květin.

     

    POSTUP: Dárky připevněte na špejle tavnou pistolí nebo lepicí páskou, potom proložte špejle bylinkami, sušenými květinami apod., naaranžujte kytici a pevně stáhněte »stonky « květinářskou páskou.

     

    Pak kytici zabalte do dárkového nebo hedvábného papíru a převažte mašlí. Nezapomínejte, že tahle kytice je těžší, než kytice obvykle bývají, a potřebujete na ni pevnou a stabilní vázu.

    Video
    Video se připravuje ...

     .

Dnešní horoskopy