„I nás samotné tolik plodů kiwi zaskočilo. Natrhali jsme ho třináct patnáctikilových beden. Takové množství jsme ještě nikdy neměli. Vždy tak maximálně do deseti bedýnek,“ uvedla Lucie Kalousková. Tři rostliny její rodiče vypěstovali před 35 lety ze semínek.

„Osm roků čekali, než začaly rostliny kvést, a podle květů zjistili pohlaví. Před domem máme dvě samice a za domem roste samec, takže dochází k opylení. Plodí asi 15 let,“ uvedla paní Lucie s tím, že kiwi trhají obvykle v půlce listopadu. „Hlásili, že bude spíš pršet, tak jsme ho posbírali už teď. Je uskladněné ve sklepě, kde postupně dozraje a změkne. Na Vánoce bývá nejlepší,“ dodala.

Pomohlo i počasí

Podle Lucie Kalouskové ovlivňuje úrodu hlavně počasí. „Letos bylo mimořádně vhodné. Když v době kvetení pršelo, byla úroda menší. Včelky to zřejmě nestihly opylovat,“ uvedla.

Kromě zastřihávání lián žádnou zvláštní péči rodina rostlinám nedává. „Ke kořenům vede svod z okapu, takže zaléváme, jen když je hodně sucho. Ze všech stran domu jsou kopce, a tím jsme dost chráněni před větry. Nejvíc rostou na straně otočené k jihozápadu,“ popsala zkušenosti pěstitelka.

Je to lék

Kiwi pochází z Číny. Obsahuje více vitaminu C než většina druhů ovoce. Konzumace jednoho kusu pokryje příjem denní dávky. Podle uváděných léčebných účinků je to téměř přírodní zázrak. V kombinaci s hořčíkem podporuje látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém, zlepšuje zrak. V zimě je to výborná prevence chřipky a rýmy.

 

Video
Video se připravuje ...

Svatomartinská husa pečená 5 hodin Videohub/recepty

Fotogalerie
5 fotografií