Začíná pravidelně v červnu, když dozrávají jahody, a končí většinou kolem září. Letos ovšem Ivana zavařuje ještě nyní. „Na zahradě pořád sklízím rajčata, papriky či beraní rohy a doma se pak nezastavím. Už mám 120 sklenic,“ popisovala  nadšená zahrádkářka.

V lednici má stále připravenou zeleninu i lahve s nálevem. Za nekončící úrodou je podle ní především teplo, které se přehouplo na podzimní hodnoty teprve před týdnem. „Dělám i pečený kečup. Normálně ho nejím, ale tenhle jsem téměř celý snědla ještě dřív, než jsem ho nalila do sklenic,“ chlubí se Ivana. Zeleninu nakládá běžným způsobem, okurky dochucuje feferonkou a letos se vrhla i na pečené čaje.

Další vychytávka, která pěstitelce letos přinesla bohatou sklizeň, má podobu vyvýšených záhonů. V dřevěných bednách Ivana vytvořila několik vrstev z větví, menších klacíků a kvalitní zeminy. „Lidé z okolních zahrad se mi smáli, že sázím do hrobů, protože ty záhony tak trochu připomínají hřbitov. Když ale viděli, jaké sklízím okurky a že mám ještě teď rajčata, tak jim úsměv ztuhl,“ směje se žena.

Prozradila recept na čalamádu

Potřebujete: 1 zelí, 2 červené papriky, 2 zelené papriky, 2 žluté papriky, kozí rohy, 5 mrkví, 3 nastrouhané cibule, 4 deci octa, 3 deci oleje 2 lžičky soli, 300 gramů cukru

Postup: Všechno nakrájíme na nudličky, přidáme ocet, olej, sůl a necháme 24 hodin odležet. Pak směs rozdělime do sklenic a zavařujeme na 75 stupňů po dobu 20 minut.

 

Video
Video se připravuje ...

Recept: Brokolicové placky Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
4 fotografie