Vařte je »al dente«

Ani moc tvrdé, ani moc měkké. Zkrátka tak akorát na skus. Italové nevaří těstoviny »al dente« pro nic za nic. Čím jsou těstoviny měkčí, tím vyšší mají glykemický index (GI). Tento údaj zjednodušeně vyjadřuje, na jak dlouho nás daná sacharidová potravina zasytí (jak rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi). Čím nižší GI potravina má, tím déle trvá, než máme po její konzumaci hlad.

Jak se vyznat v těstovinách
Autor: koláž Blesk

»Gnoči« se neříká!

Některé názvy těstovin mohou člověku zamotat jazyk. Pamatujte si, že jediná správná výslovnost italského gnocchi jsou »ňoky« (zapomeňte na gnoči nebo ňoči). A těstoviny tagliatelle se čtou pouze a jedině »taljatele«.

Tagliatelle, fettuccine nebo pappardelle?

Všechny tři jsou ploché nudle, které se liší svou šířkou. Tagliatelle mají v průměru kolem půl centimetru, fettuccine jsou o trochu širší (8 – 10 mm), pappardelle bývají Foto scom nejširší (až 2 – 3 cm).

 

Video
Video se připravuje ...

Recept: Těstovinový salát s kuřecím masem Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
3 fotografie