Slavné jméno Václav znamená ve staročeštině slavnější než druzí. Zajímavé je, že stejný význam má i jméno, které nesl Václavův bratr a vrah v jedné osobě Boleslav.

Čas smrti neznámý

Z historických pramenů víme, že byl Václav zavražděn svým bratrem v pondělí 28. září. Rok, kdy se tak stalo, je ale nejistý. Takové pondělí totiž připadá na léta 929 i 935. Současní historici se přiklánějí k pozdějšímu datu, ale starší prameny volily spíš to druhé. Zemřel tak ve věku 22 nebo 28 let. Každý rok se na výročí úmrtí sv. Václava koná pouť do Staré Boleslavi. K chrámu, kde byl Václav zabit, se přináší relikvie, Václavova lebka.

Byl to blonďák

Podle posledních vědeckých zkoumání jeho pozůstatků byl Václav na svou dobu vysoký a urostlý, měl protáhlý obličej a pravděpodobně světlou barvu vlasů.

Fanoušek Karel

Velkou zásluhu na Václavově popularitě má císař Karel IV. Velký milovník svatováclavské legendy v roce 1357 ustanovil sv. Václava patronem české země, ale i piva a sladovníků. Nechal opravit i meč sv. Václava, který se používal při korunovaci českých králů. Podle vědců, kteří ho zkoumali, pochází jílec z 13. století, ale čepel je prý skutečně z 10. století, tedy z doby života sv. Václava.

I za svatováclavskou korunu Václav vděčí svému obdivovateli. Nejhonosnější z českých korunovačních klenotů objednal Karel IV. u klenotníků na míru pro lebku svatého Václava a určil přísná pravidla, kdy smí být vystavována.

Anglická koleda

Dobrý král Václav (Good King Wenceslas) je anglická koleda z roku 1853 založená na melodii z 13. století. Vypráví o tom, jak Václav na svatého Štěpána jde se svým pážetem a pomáhá chudým. O její popularitě svědčí i fakt, že ji nazpívala i legendární kapela The Beatles. Objevila se i v seriálech Hra o trůny, Simpsonovi, Teorie velkého třesku či vánočních filmech Láska nebeská a Polární expres.

 

Video
Odemknout video

28. září - sv. Václav, Den české státnosti Videohub

Fotogalerie
5 fotografií