Obsah seriálu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory)

Leonard a Sheldon jsou dva brilantní fyzici – kouzelníci v laboratoři, ale společensky nemožní mimo ni. Naštěstí mají po ruce krásnou a svobodomyslnou sousedku Penny, která se je snaží naučit pár věcí o reálném životě. Leonard se věčně snaží hledat lásku, zato Sheldon je naprosto spokojený s videochatováním se svou platonickou partnerkou Amy Sarah Fowlerovou. Nebo s hraním startrekových 3D šachů se stále se rozšiřujícím okruhem známých, a to včetně kolegů vědců Koothrappaliho a Wolowitze a roztomilé mikrobioložky Bernadette, Wolowitzovy novomanželky.

Obsazení Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory)

Herci Postavy
Jim Parsons Sheldon Cooper
Johnny Galecki Leonard Hofstadter
Simon Helberg Howard Wolowitz
Kunal Nayyar Rajesh Koothrappali
Kaley Cuoco Penny
Melissa Rauch Bernadette Rostenkowski-Wolowitz
Mayim Bialik Amy Farrah Fowler
Kevin Sussman Stuart Bloom
Sara Gilbert Leslie Winkle
Laura Spencer Emily Sweeney

Jim Parsons - Sheldon Cooper

Narodil se 24. března 1973 v Houstonu v Texasu. Je známý především díky roli Sheldona Coopera v populárním televizním seriálu Teorie velkého třesku.

Parsons vystudoval divadelní vědu na Houstonské univerzitě. Za svůj výkon v seriálu Teorie velkého třesku získal čtyři ceny Primetime Emmy. Parsons se objevil také v řadě filmů, například v Mupetech a Skrytých číslech. Svůj hlas propůjčil několika animovaným projektům, včetně seriálu Home a spin-offu Teorie velkého třesku, Young Sheldon.

Parsons je otevřený gay a v roce 2017 se oženil se svým dlouholetým partnerem Toddem Spiewakem. Kromě herecké práce Parsons také produkoval několik projektů, včetně divadelní hry The Boys in the Band.

Parsons je známý svým svérázným smyslem pro humor a schopností oživit na plátně složité a nekonvenční postavy. Je považován za jednoho z nejúspěšnějších a nejuznávanějších herců své generace, jehož kariéra trvá již více než dvě desetiletí.

Johnny Galecki - Leonard Hofstadter

Narodil se 30. dubna 1975 v belgickém městě Bree. Je známý především díky roli Leonarda Hofstadtera v seriálu Teorie velkého třesku.

Galecki začal s herectvím již v mládí a svou první televizní roli získal ve 12 letech. Objevil se v řadě televizních pořadů a filmů, včetně National Lampoon's Christmas Vacation a Roseanne. Za svůj výkon v seriálu Teorie velkého třesku byl Galecki nominován na cenu Primetime Emmy. Je také producentem a produkoval několik televizních pořadů a filmů, například Living Biblically a The Cleanse.

Galecki je hudebník a během své kariéry hrál v několika kapelách. Je fanouškem historických automobilů a má sbírku klasických vozidel. Galecki je příznivcem ekologických témat a spolupracoval s Radou na ochranu přírodních zdrojů. Je známý svým suchým smyslem pro humor a schopností hrát stejně dobře komediální i dramatické role.

Simon Helberg - Howard Wolowitz

Narodil se 9. prosince 1980 v Los Angeles v Kalifornii. Je známý především díky roli Howarda Wolowitze v seriálu Teorie velkého třesku.

Helberg vyrůstal v rodině herců a umělců a s herectvím začal již v mládí. Objevil se v řadě televizních pořadů a filmů, například ve Studiu 60 na Sunset Strip a Božská Florence. Za svůj výkon v seriálu Teorie velkého třesku byl Helberg nominován na cenu Critics' Choice Television Award. Je také scenáristou a producentem a podílel se na několika televizních pořadech a filmech.

Helberg je klasicky vzdělaný klavírista a svůj hudební talent zapojil do své herecké práce. Je fanouškem magie a vystupoval jako kouzelník v několika televizních pořadech a filmech.

Helberg je ženatý s herečkou Jocelyn Towne a pár má spolu dvě děti. Je známý pro svůj komediální timing a schopnost vnést humor i do těch nejtrapnějších situací na plátně.

Kunal Nayyar - Rajesh Koothrappali

Narodil se 30. dubna 1981 v Londýně. Je známý především díky roli Raje Koothrappaliho v seriálu Teorie velkého třesku.

Nayyar vyrůstal v Indii a později se přestěhoval do Spojených států, aby se věnoval herectví. Objevil se v řadě televizních pořadů a filmů, například Sullivan a syn nebo Trolls World Tour. Za svůj výkon v seriálu Teorie velkého třesku byl Nayyar nominován na cenu Screen Actors Guild Award.

Je také spisovatelem a vydal memoáry s názvem Yes, My Accent Is Real. Nayyar je ženatý s bývalou Miss Indie Nehou Kapur a mají spolu jedno dítě. Je fanouškem kriketu a zúčastnil se několika kriketových zápasů celebrit.

Nayyar je také filantrop a podporuje několik charitativních organizací, mimo jiné The Trevor Project a The Sunshine Kids Foundation. Je známý svou schopností hrát sympatického a společensky neohrabaného Raje s citem a humorem, díky čemuž je v seriálu Teorie velkého třesku oblíbencem fanoušků.

Kaley Cuoco - Penny

Narodila se 30. listopadu 1985 v Camarillu v Kalifornii. Je známá především díky roli Penny v seriálu Teorie velkého třesku.

Cuoco začala s herectvím již v mládí a svou první televizní roli získala v osmi letech. Objevila se v řadě televizních pořadů a filmů, včetně 8 jednoduchých pravidel a Harley Quinn. Za svůj výkon v seriálu Teorie velkého třesku získala Cuoco několik ocenění, včetně ceny People's Choice Award a Critics' Choice Television Award.

Je také producentkou a produkovala několik televizních pořadů a filmů, včetně seriálu Letuška. Cuoco je zdatná jezdkyně na koni a zúčastnila se několika jezdeckých soutěží. Je vášnivou milovnicí zvířat a podporuje několik zvířecích charitativních organizací, včetně The Humane Society a Paw Works.

Cuoco je vdaná za jezdce Karla Cooka a pár spolu sdílí několik koní. Je známá svým pohotovým vtipem a schopností vnést do svých rolí na obrazovce humor i srdce.

Melissa Rauch - Bernadette Rostenkowski-Wolowitz

Narodila se 23. června 1980 v Marlboro Township ve státě New Jersey. Je známá především díky roli Bernadette Rostenkowski-Wolowitzové v seriálu Teorie velkého třesku.

Rauchová začala hrát na vysoké škole a později získala svou první televizní roli v seriálu Kath & Kim. Objevila se v řadě televizních pořadů a filmů, včetně seriálů True Blood a The Bronze. Za svůj výkon v seriálu Teorie velkého třesku získala Rauchová několik ocenění, včetně Screen Actors Guild Award a TV Guide Award. Je také spisovatelkou a napsala a produkovala několik televizních pořadů a filmů.

Rauchová je vdaná za scenáristu a producenta Winstona Beigela a pár má spolu dvě děti. Je trénovanou gymnastkou a své gymnastické dovednosti zapojila do své herecké práce. Rauchová podporuje několik charitativních organizací, mimo jiné Stand Up to Cancer a The Trevor Project.

Je známá svým jedinečným a výrazným hlasem, který použila v několika animovaných televizních pořadech a filmech, včetně seriálů The Bronze a Batman a Harley Quinn.

Mayim Bialik - Amy Farrah Fowler

Narodila se 12. prosince 1975 v San Diegu v Kalifornii. Je známá především díky roli Amy Farrah Fowlerové v seriálu Teorie velkého třesku.

Bialiková začala s herectvím již v mladém věku a svou první televizní roli získala v seriálu Webster. Objevila se v řadě televizních pořadů a filmů, například v seriálech Blossom a Beaches. Za svůj výkon v seriálu Teorie velkého třesku získala Bialiková několik ocenění, včetně ceny Critics' Choice Television Award a Screen Actors Guild Award.

Je také spisovatelkou a napsala několik knih, mimo jiné Girling Up a Beyond the Sling. Bialiková je vystudovaná neuroložka a má doktorát z neurověd na Kalifornské univerzitě. Je vegankou a zastánkyní veganství a práv zvířat. Bialik podporuje několik charitativních organizací, včetně Alzheimerovy asociace a Jewish Family Service of Los Angeles.

Je známá svou schopností vnést do svých rolí na obrazovce inteligenci i humor, díky čemuž se stala oblíbenkyní fanoušků seriálu Teorie velkého třesku.

Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory - podrobné informace o seriálu

"Teorie velkého třesku" je populární americký televizní sitcom, který se vysílal 12 sezón v letech 2007 až 2019. Seriál vytvořili Chuck Lorre a Bill Prady a zaměřuje se na život čtyř společensky nešikovných vědců a jejich sousedky, krásné začínající herečky.

Hlavními postavami jsou doktor Leonard Hofstadter (hraje ho Johnny Galecki), doktor Sheldon Cooper (hraje ho Jim Parsons), doktor Raj Koothrappali (hraje ho Kunal Nayyar) a Howard Wolowitz (hraje ho Simon Helberg). V prvních sériích se k nim přidává Penny (hraje ji Kaley Cuoco), servírka a začínající herečka, která bydlí naproti Leonardovi a Sheldonovi.

Seriál se točí kolem každodenního života a bojů této skupiny, a to jak osobních, tak profesních. Zejména Sheldon je známý svým svérázným chováním, posedlostí vědou a společenskou neobratností. Leonard je často tím pravým mužem, který se snaží udržet Sheldona na uzdě a zároveň řeší své vlastní milostné vztahy.

Howard a Raj jsou pro skupinu komickým odlehčením, často se pouštějí do hloupých žertíků a dělají si legraci na účet toho druhého. V průběhu seriálu postavy procházejí různými osobními a profesními milníky, včetně nových vztahů, rozchodů, manželství a kariérních postupů. V seriálu se také objevuje řada opakujících se postav, včetně Bernadette (hraje ji Melissa Rauchová) a Amy (hraje ji Mayim Bialiková), které se nakonec stanou milostnými partnerkami Howarda, respektive Sheldona.

Jedním z pozoruhodných aspektů seriálu jsou časté odkazy na geekovskou kulturu, včetně vědy, komiksů, videoher a fantasy sérií jako "Star Trek" a "Pán prstenů". Seriál je známý svým chytrým a rychlým humorem, který se často opírá o slovní hříčky, sarkasmus a odkazy na popkulturu.

Seriál Teorie velkého třesku byl kriticky i komerčně úspěšný, získal řadu ocenění a stal se jedním z nejsledovanějších televizních pořadů. Poslední epizoda byla odvysílána 16. května 2019, čímž skončilo dvanáctileté vysílání seriálu.

V Teorii velkého třesku se objevila řada svérázných a sympatických postav. Zde je několik podrobností o hlavních postavách:

  • Sheldon Cooper - Sheldon je geniální, ale společensky neohrabaný fyzik, který má velmi přísnou rutinu a přísná pravidla, jejichž dodržování od všech očekává. Hraje ho Jim Parsons.
  • Leonard Hofstadter - Leonard je Sheldonův spolubydlící a nejlepší přítel. Je také fyzik a je sociálně zdatnější než Sheldon. Hraje ho Johnny Galecki.
  • Penny - Penny je krásná a společenská začínající herečka, která bydlí naproti Sheldonovi a Leonardovi. Často je ve skupině hlasem rozumu a se všemi se spřátelí. Hraje ji Kaley Cuoco.
  • Howard Wolowitz - Howard je letecký inženýr, který se často až příliš snaží zapůsobit na ženy. Má blízký vztah se svou matkou, se kterou žije i po většinu seriálu. Hraje ho Simon Helberg.
  • Raj Koothrappali - Raj je astrofyzik, který trpí selektivním mutismem, kvůli němuž je pro něj obtížné mluvit se ženami. Často je terčem vtipů ostatních postav. Hraje ho Kunal Nayyar.
  • Bernadette Rostenkowski-Wolowitz - Bernadette je mikrobioložka, která se později stane Howardovou manželkou. Je milá, ale má i svou tvrdou stránku a často se postaví Howardově matce. Hraje ji Melissa Rauchová.
  • Amy Farrah Fowlerová - Amy je neurobioložka, která je Sheldonovou kamarádkou a později se stane jeho přítelkyní. Stejně jako Sheldon je společensky nešikovná, ale zároveň touží po intimitě a náklonnosti. Hraje ji Mayim Bialik.

Tyto postavy se v průběhu seriálu vyvíjely, každá z nich procházela osobními i profesními výzvami, rostla ve vzájemných vztazích a plnila si své sny.

V Teorii velkého třesku se během 12 sérií objevilo mnoho významných hostujících hvězd. Zde jsou některé z nich:

  • Stephen Hawking - slavný fyzik se objevil v sedmi epizodách seriálu jako on sám.
  • Wil Wheaton - herec, který je známý díky své roli v seriálu Star Trek: Nová generace, si v několika epizodách zahrál fiktivní verzi sebe sama.
  • Bob Newhart - Legenda komedie se několikrát objevila v roli profesora Protona, bývalého vědeckého televizního moderátora, který se stane Sheldonovým mentorem.
  • Bill Nye - Vědecký popularizátor a televizní osobnost se v několika epizodách objevil jako on sám.
  • Stan Lee - tvůrce komiksů Marvel se objevil v jedné epizodě.
  • Carrie Fisherová - zesnulá herečka z Hvězdných válek se v jedné epizodě krátce objevila jako ona sama.
  • James Earl Jones - legendární herec a představitel Dartha Vadera ve Hvězdných válkách se objevil v jedné epizodě jako on sám.
  • Katee Sackhoff - Herečka ze seriálu Battlestar Galactica si v několika epizodách zahrála sama sebe jako Howardovu lásku.
  • Neil deGrasse Tyson - astrofyzik a popularizátor vědy se objevil v jedné epizodě jako on sám.
  • Elon Musk - podnikatel a generální ředitel společností Tesla a SpaceX se v jedné epizodě objevil jako on sám.

Seriál Teorie velkého třesku byl známý mnoha popkulturními odkazy. Zde jsou některé z těch nejvýznamnějších:

  • Star Wars - seriál často odkazoval na Hvězdné války, postavy často citovaly hlášky z filmů nebo se převlékaly za postavy z Hvězdných válek.
  • Star Trek - Postavy seriálu byly také velkými fanoušky Star Treku, v několika epizodách se objevili herci z této série.
  • Komiksy - V pořadu se často diskutovalo o komiksech, superhrdinech a grafických románech a postavy se často oblékaly do kostýmů inspirovaných komiksy.
  • Doctor Who - V několika epizodách seriál odkazoval na dlouholetý britský sci-fi seriál Doctor Who a postavy se někdy převlékaly za postavy z tohoto seriálu.
  • Pán prstenů - postavy často odkazovaly na knihy a filmy Pána prstenů a v jedné epizodě se objevila paintballová hra s tématikou Pána prstenů.
  • Hra o trůny - Seriál v několika epizodách odkazoval na populární fantasy seriál Hra o trůny, postavy o něm diskutovaly a dokonce se za něj převlékaly.
  • Simpsonovi - Postavy často citovaly hlášky ze Simpsonových nebo odkazovaly na postavy a děj seriálu.
  • Dungeons & Dragons - Postavy seriálu často hrály fantasy hru Dungeons & Dragons a několik epizod se soustředilo na jejich herní sezení.
  • Harry Potter - Seriál několikrát odkazoval na knihy a filmy o Harrym Potterovi, postavy se často převlékaly za postavy z této série.
  • Sci-fi a fantasy filmy - Seriál často odkazoval na jiné sci-fi a fantasy filmy, například Blade Runner, Matrix a Návrat do budoucnosti.

Teorie velkého třesku měla významný vliv na popkulturu, a to jak během svého dvanáctiletého vysílání, tak i v letech po jeho skončení. Zde jsou některé z důvodů, proč byl tento seriál důležitý:

  • Popularizoval kulturu nerdů: Pořad oslavoval geekovskou a nerdovskou kulturu, čímž ji učinil mainstreamovější a přístupnější širšímu publiku. Zmínky o vědě, komiksech a dalších geekovských tématech v seriálu pomáhaly bořit stereotypy o lidech s těmito zájmy.
  • Upozornil na obory STEM: Všichni hlavní hrdinové seriálu byli vědci, což pomohlo zvýšit povědomí o důležitosti oborů STEM (věda, technologie, inženýrství a matematika). Pořad také inspiroval mnoho mladých lidí k tomu, aby se věnovali kariéře v těchto oborech.
  • Pořad měl vysokou sledovanost: Teorie velkého třesku byla jedním z nejoblíbenějších televizních pořadů, který pravidelně přitahoval desítky milionů diváků na epizodu. Jeho popularita pomohla zviditelnit televizní stanici CBS, která pořad vysílala.
  • Vznikl z něj merchandise a spin-offy: Obliba pořadu vedla ke vzniku široké škály zboží, včetně triček, stolních her a akčních figurek. Úspěch pořadu vedl také ke vzniku spin-offu, seriálu Young Sheldon, který sleduje dětství Sheldona Coopera.
  • Objevilo se v něm různorodé herecké obsazení: V hlavním obsazení seriálu se objevili herci různých etnik a pohlaví. V seriálu také hostovalo mnoho významných herců a celebrit, což přispělo k jeho větší atraktivitě pro širší publikum.

Celkově byla Teorie velkého třesku důležitým pořadem, který měl významný vliv na popkulturu. Jeho oslava nerdovské kultury, zaměření na obory STEM a rozmanité herecké obsazení přispěly k tomu, že se seriál stal oblíbeným kulturním fenoménem.

Slovo "geek" může mít v závislosti na kontextu různý význam, ale obecně označuje člověka, který se vášnivě zajímá o určitý předmět nebo téma, často z oblasti vědy, techniky nebo popkultury.

V minulosti se slovo "geek" používalo jako hanlivý výraz pro lidi, kteří byli považováni za společensky nešikovné, intelektuálně méněcenné nebo posedlé úzce specializovanými zájmy. V posledních letech však někteří tento termín znovu používají jako čestný odznak, který označuje nadšení a odbornost člověka ve zvoleném oboru. Dnes může "geek" označovat kohokoli, kdo se vášnivě zajímá o širokou škálu témat, včetně technologií, vědy, her, komiksů, filmů a televizních pořadů.

Termín se často používá k označení lidí, kteří jsou vysoce kvalifikovaní v oblastech svého zájmu a kteří mohou být ve většinové společnosti považováni za outsidery nebo nonkonformisty.

Viděli jste seriál Teorie velkého třesku? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Teorie velkého třesku HBO

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Teorie velkého třesku HBO

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Teorie velkého třesku HBO

Fotogalerie
64 fotografií