Obsah seriálu The Sandman 

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy.

Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí.

Obsazení seriálu The Sandman

Herec Postava
Tom Sturridge Morpheusss / Sen
Gwendoline Christie Lucifer
Vivienne Acheampong Lucienne
Boyd Holbrook Corinthian
Charles Dance Roderick Burgess
Asim Chaudhry Abel
Sanjeev Bhaskar Cain
Kirby Howel Baptiste Smrt
David Thewlis John Dee
Stephen Fry Gilbert
Mark Hamil Merv Dýňová hlava, hlas
James McAvoy Zlatovlasý muž

Tom Sturridge - Morpheus / Sen

Anglický herec narozený 21. prosince 1985 v Lambethu v Londýně. Svůj herecký debut si odbyl v devíti letech ve filmu "Gulliverovy cesty". Sturridge je známý především díky svým rolím ve filmech jako "Na cestě", "Daleko od bláznivého davu" a "Loď, která se rozhoupla".

Objevil se také v divadelních představeních, včetně hry "1984" oceněné cenou Tony a broadwayského obnovení hry "Orphans". Sturridge byl za své výkony oceněn kritikou, získal nominaci na cenu Tony za film "Orphans" a cenu British Independent Film Award za film "Junkhearts".

Spolupracoval s uznávanými režiséry, jako jsou Walter Salles, Cary Fukunaga a Lone Scherfig. Sturridge je známý svými intenzivními a emotivními výkony, často ztvárňuje složité a problematické postavy.

Je synem herečky Phoebe Nichollsové a režiséra Charlese Sturridge. Sturridge má dlouhodobý vztah s herečkou Siennou Miller, s níž má dceru. Je také blízkým přítelem herce Roberta Pattinsona, s nímž si zahrál ve filmu Na cestě.

Gwendoline Christie - Lucifer

Britská herečka známá svými rolemi ve Hře o trůny a Hvězdných válkách. Narodila se 28. října 1978 ve Worthingu v Západním Sussexu v Anglii.

Gwendoline měří 180 cm a je jednou z nejvyšších hereček v Hollywoodu. Než se stala herečkou, byla poloprofesionální gymnastkou. Gwendoline navštěvovala Drama Centre London, které absolvovala v roce 2005. V televizi debutovala v roce 2011 rolí Brienne z Tarthu v seriálu Hra o trůny, za kterou si vysloužila uznání kritiky. V roce 2015 získala Gwendoline roli kapitánky Phasmy ve filmu Star Wars: Síla se probouzí a stala se tak první ženskou stormtrooperkou v této sérii.

Objevila se také ve filmech jako The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 a Absolutely Fabulous: The Movie. Gwendoline otevřeně hovoří o svých problémech s postavou a sebevědomím a stala se vzorem pro pozitivní přístup k tělu.

Za své výkony získala řadu nominací na ceny, včetně ceny Primetime Emmy za vynikající herečku ve vedlejší roli v dramatickém seriálu Hra o trůny.

Vivienne Acheampong - Lucienne

Britská herečka, komička a spisovatelka. Narodila se 23. srpna 1980 v Londýně. Vivienne studovala na Guildhall School of Music and Drama v Londýně.

Svou kariéru začala jako divadelní herečka a spolupracovala s několika významnými divadelními společnostmi, včetně Royal Shakespeare Company. Vivienne je také zkušená komička a vystupovala se stand-up komedií na různých komediálních festivalech ve Velké Británii. Objevila se v několika populárních televizních pořadech, včetně seriálů The Chronicles of Nadiya, Death in Paradise a The Aliens.

Vivienne je talentovaná spisovatelka a psala pro několik komediálních pořadů, včetně pořadů BBC The Tracey Ullman Show a The Big Narstie Show. Je známá svým vtipným smyslem pro humor a schopností ztvárnit širokou škálu postav.

Vivienne je také zastánkyní rozmanitosti a inkluzivity v zábavním průmyslu a hovoří o potřebě většího zastoupení herců a scénáristů černé pleti a příslušníků menšin.

Za svou práci byla nominována na několik cen, včetně ceny Screen Nation Award pro nejlepší herečku za roli v seriálu Smrt v ráji.

Boyd Holbrook - Corinthian

Americký herec a model. Narodil se 1. září 1981 v Prestonsburgu ve státě Kentucky v USA.

Boyd studoval herectví ve studiu Williama Espera v New Yorku. Svou kariéru zahájil jako model a později přešel k herectví. Boyd debutoval ve filmu Milk z roku 2008, kde si zahrál roli Dentona Smithe. Nejznámější je díky svým rolím v televizním seriálu Narcos a ve filmu Logan.

Boyd se objevil i v dalších populárních filmech, jako jsou Gone Girl, Predátor nebo Hostitel. Kromě herectví je Boyd také talentovaným fotografem a publikoval v několika časopisech.

Za své výkony byl nominován na několik cen, včetně ceny Screen Actors Guild Award za vynikající herecký výkon v dramatickém seriálu za film Narcos.

Boyd je ženatý s dánskou herečkou a režisérkou Tatianou Pajkovic, s níž má dvě děti.

Kirby Howell-Baptiste - Smrt

Britská herečka. Narodila se 7. února 1987 v Londýně. Kirby studovala herectví na Královské akademii dramatických umění v Londýně.

Svou hereckou kariéru zahájila v roce 2012 rolí v televizním seriálu Doktoři. Kirby je známá především díky účinkování v seriálech Killing Eve a The Good Place. Objevila se také v několika dalších populárních televizních pořadech, například Veronica Mars a Love.

Kromě herectví se Kirby věnuje také psaní a produkci a produkovala několik krátkých filmů. Je také spolupořadatelkou podcastu The Bechdel Cast, který pojednává o zastoupení žen ve filmech. Kirby podporuje různé charitativní organizace, včetně projektu The Trevor Project, který poskytuje krizovou intervenci a služby prevence sebevražd pro LGBTQ+ mládež.

Za své výkony byla nominována na několik cen, včetně ceny Screen Actors Guild Award za vynikající herecký výkon v komediálním seriálu za seriál The Good Place.

David Thewlis - John Dee

Britský herec a režisér. Narodil se 20. března 1963 v Blackpoolu v anglickém hrabství Lancashire.

David studoval na Guildhall School of Music and Drama v Londýně. Svou hereckou kariéru zahájil v 80. letech a od té doby se objevil v celé řadě filmů a televizních pořadů. David je pravděpodobně nejznámější díky své roli Remuse Lupina ve filmové sérii o Harrym Potterovi. Objevil se také v dalších populárních filmech, jako jsou Nahá, Dračí srdce nebo Wonder Woman.

Kromě herectví David režíroval několik filmů, včetně kritikou oceňovaného dramatu Cheeky. Za své výkony získal několik ocenění, včetně Zlatého glóbu pro nejlepšího herce v minisérii nebo televizním filmu za roli v seriálu Fargo.

David je také spisovatel a vydal několik knih, včetně románu The Late Hector Kipling. Podporuje několik charitativních organizací, včetně Národní společnosti pro prevenci týrání dětí a Společnosti pro roztroušenou sklerózu.

Stephen Fry - Gilbert

Anglický herec, komik, spisovatel a moderátor. Narodil se 24. srpna 1957 v Hampsteadu v Londýně.Stephen studoval na Queens' College v Cambridgi, kde se zapojil do činnosti známé studentské komediální skupiny Cambridge Footlights.

Poprvé na sebe upozornil v 80. letech jako polovina komediální dvojice Fry a Laurie, po boku Hugha Laurieho. Stephen je známý svými rolemi v různých filmech, například ve filmové sérii Harry Potter, V jako Vendeta nebo Gosford Park.

Napsal také několik knih, včetně autobiografické Moab Is My Washpot a románu The Hippopotamus. Stephen moderoval různé televizní pořady, včetně populární britské panelové show QI.

Je otevřeným zastáncem duševního zdraví a veřejně hovořil o svých vlastních bojích s depresí. Stephen je také významným zastáncem práv LGBT a již mnoho let se této komunity zastává. Za svůj přínos umění získal řadu ocenění, včetně stipendia BAFTA a čestného doktorátu na univerzitě v Sussexu.

Mark Hamill - Merv Dýňová hlava

Americký herec, dabér a spisovatel. Narodil se 25. září 1951 v Oaklandu v Kalifornii, USA. Mark je známý především díky své roli Luka Skywalkera ve filmové sérii Star Wars.

Svou kariéru zahájil na počátku 70. let a od té doby se objevil v mnoha televizních pořadech a filmech. Mark je také uznávaným hlasovým hercem, který propůjčil svůj hlas různým animovaným seriálům, například Batman: The Animated Series, The Powerpuff Girls a Avatar: The Last Airbender. Kromě herectví je Mark také plodným spisovatelem, který je autorem několika komiksových sérií, včetně Černé perly a Simpsonových.

Za svou práci získal několik ocenění, včetně Daytime Emmy Award za hlasovou práci v animovaném seriálu Robot Chicken.

Mark je vášnivým zastáncem práv zvířat a angažuje se v několika organizacích na ochranu zvířat. Od roku 1978 je ženatý se svou manželkou Marilou Yorkovou a mají spolu tři děti.

Mark nadále pracuje v zábavním průmyslu a má si zopakovat roli Luka Skywalkera v připravovaném seriálu The Mandalorian společnosti Disney+.

James McAvoy - Zlatovlasý muž

Narodil se 21. dubna 1979 ve skotském Glasgow. James zahájil svou hereckou kariéru koncem 90. let a od té doby se objevil v mnoha filmech a televizních pořadech.

Nejvíce se proslavil rolemi ve filmové sérii X-Men, Rozpolcený a Pokání. Za své výkony získal James uznání kritiky a byl nominován na několik cen, včetně Zlatého glóbu za roli ve filmu Poslední skotský král.

Je také vynikajícím divadelním hercem, hrál v různých inscenacích v londýnském West Endu. James je patronem Skotského divadla pro mládež a podporuje různé další charitativní organizace, včetně Amnesty International a Společnosti pro roztroušenou sklerózu. Kromě herectví je James také hudebníkem a hrál v několika kapelách.

Je ženatý se svou bývalou kolegyní ze seriálu Shameless Anne-Marie Duffovou a mají spolu jedno dítě. James nadále pracuje v zábavním průmyslu a má hrát v několika připravovaných filmech, včetně thrilleru Můj syn a romantického dramatu Dobrá sestra.

The Sandman - podrobné informace o seriálu

The Sandman je americký dramatický fantasy seriál natočený podle komiksu Neila Gaimana z let 1989-1996, který vydalo nakladatelství DC Comics. Seriál vytvořili Gaiman, David S. Goyer a Allan Heinberg pro streamovací službu Netflix a produkují ho společnosti DC Entertainment a Warner Bros. Television. Stejně jako komiks, i The Sandman vypráví příběh Snu/Morfa, titulního Sandmana. V seriálu se v hlavní roli objeví Tom Sturridge a ve vedlejších rolích Boyd Holbrook, Vivienne Acheampong a Patton Oswalt.

Snahy o filmovou adaptaci Písečného muže začaly v roce 1991, ale dlouhá léta se potácely ve vývojovém pekle. V roce 2013 Goyer předložil filmovou adaptaci série společnosti Warner Bros. Goyer a Gaiman měli být producenty spolu s Josephem Gordonem-Levittem, který měl hrát hlavní roli a případně režírovat. Gordon-Levitt však v roce 2016 kvůli tvůrčím neshodám odešel. Kvůli zdlouhavému vývoji filmu se společnost Warner Bros. přesunula k televizi. Netflix podepsal smlouvu o produkci seriálu v červnu 2019 a natáčení trvalo od října 2020 do srpna 2021.

The Sandman měl premiéru 5. srpna 2022, další díl měl premiéru 19. srpna. V listopadu 2022 byl seriál obnoven pro druhou sezónu. Seriál získal od kritiků vesměs pozitivní hodnocení, přičemž chvála směřovala k obsazení, výpravě, kostýmům, věrnosti předloze, vizuálním efektům a hereckým výkonům, zejména Sturridge a Davida Thewlise.

"The Sandman" je komiksová série vytvořená britským autorem Neilem Gaimanem, která původně vycházela v nakladatelství Vertigo společnosti DC Comics v letech 1989 až 1996. Série sleduje dobrodružství Snu, jednoho ze sedmi Nekonečných, kteří zosobňují aspekty vesmíru, a jeho putování světem smrtelníků, bohů a dalších nadpřirozených bytostí. Série je známá svou jedinečnou směsí mytologie, fantasy a hororu, stejně jako propracovaným vyprávěním a zkoumáním témat, jako je povaha snů, síla příběhů a význam identity a smrtelnosti.

"The Sandman" byl široce uznáván jako přelomové dílo v komiksovém médiu a získal řadu ocenění včetně cen Hugo, Nebula a Bram Stoker. Kromě hlavní série, která vyšla v 75 číslech, napsal Gaiman také několik vedlejších sérií a jednorázových příběhů zasazených do stejného světa, stejně jako román a různé adaptace v jiných médiích, jako je televize, film a audiodrama.

Neil Gaiman je britský spisovatel, známý svými díly různých žánrů včetně fantasy, sci-fi a hororu. Narodil se 10. listopadu 1960 v Portchesteru v anglickém hrabství Hampshire. Gaimanova raná kariéra začala v žurnalistice, kde psal recenze knih a rozhovory pro různé publikace.

Později přešel k psaní komiksů, kde si získal uznání díky práci na titulech jako "The Sandman", "Miracleman" a "Black Orchid". Napsal také řadu románů, povídek a scénářů, například "Hvězdný prach", "Američtí bohové", "Koralína", "Good Omens" (napsal společně s Terrym Pratchettem) a "Oceán na konci uličky". Gaimanova díla jsou známá pro svou kombinaci mytologie, pohádky a hororu, stejně jako pro svou nápaditost a často temná témata. Za svou tvorbu získal řadu ocenění, včetně cen Hugo, Nebula a Bram Stoker, a je považován za jednoho z nejvlivnějších a kritikou nejoceňovanějších autorů své generace.

Kromě psaní je Gaiman také obhájcem gramotnosti a svobody projevu a působil jako vyslanec dobré vůle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. V současné době žije ve Spojených státech se svou ženou, hudebnicí Amandou Palmerovou, a jejich dětmi.

Sledujete seriál The Sandman? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer k seriálu The Sandman Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer k seriálu The Sandman Netflix

Fotogalerie
27 fotografií