Zkontrolujte plombu

Nejprve zkontrolujte plombu, popř. fólii, kterou je zapečetěn ventil lahve. „Poznáte tak, že lahev před vámi nikdo nepoužíval, ale hlavně to, že byla lahev řádně naplněna kvalitním dodavatelem a prošla kontrolou před expedicí,“ vysvětluje Ivan Indráček z České asociace LPG.

Podívejte se na datum revize

Lahev musí mít platnou tlakovou zkoušku. Datum poslední revize je vyraženo na límci lahve, někdy se značí nástřikem přímo na jejím vrcholu. Datum poslední zkoušky by nemělo být starší než 15 let, což je značeno nápisem »P15Y«.

Zajistěte větrání

Lahve neskladujte v místnostech určených ke spaní, v prostorách nevětraných nebo pod úrovní terénu. Propan-butan je těžší než vzduch a při případném úniku se hromadí v nejnižším místě. Vlivem statické elektřiny může způsobit vážnou nehodu.

Neplňte lahev ručně na čerpací stanici

Plňte je pouze ve specializovaných plnírnách, nikdy ne na čerpací stanici. Hrozí nejen pokuta, ale přeplněná lahev může být nebezpečná. „Plynová lahev musí mít tzv. odpařovací prostor odpovídající dvaceti procentům objemu. Touto bezpečnostní rezervou je eliminován tlak vznikající při tepelné roztažnosti propan-butanu. V případě přeplnění je tento prostor menší, a s rostoucí okolní teplotou je tedy lahev více natlakovaná,“ varuje Indráček.

Schovejte před sluncem

Lahve nenechávejte na přímém slunci, popřípadě v rozpáleném autě na parkovišti. „U tlakové nádoby na plyn se počítá s maximální teplotou 40 stupňů, ale na přímém slunci může teplota uvnitř vozu přesáhnout i 60 °C. To může představovat problém,“ vysvětluje Indráček.

Pozor na poškozené lahve

Nikdy nepřebírejte lahve napadené korozí, s poškozeným límcem, případně promáčklé, nebo dokonce děravé.

Prověřte těsnost

Před připojením lahve ke spotřebiči vždy zkontrolujte, zda je v pořádku těsnění. K tomu slouží detektor nebo pěnotvorný roztok. Vystačíte si ale i s obyčejnou mýdlovou vodou (případné netěsnosti se projeví tvorbou bublin). Plynové hadice měňte jednou za pět let, jednou za 10 let se pak mění regulátor tlaku plynu, který se připojuje na kohout tlakové lahve.

Video
Video se připravuje ...

Únik plynu v Hornoměcholupské ulici (19. července 2023)