Pojmenovali jej Řekové

Slovo orgasmus pochází z řeckého orgasmós, které znamená vzrušení nebo otékání. Homér popisuje lékaře Melampa, který léčil panny z jistého druhu šílenství. Slastná křeč, krásná agonie nebo malá smrt. Orgasmus má řadu přezdívek, přesto ani jedna nepopisuje úplně přesně, o čem je řeč.

Měla ho i světice

Německá středověká vědkyně svatá Hildegarda z Bingenu (1098 – 1179) popisuje ženský orgasmus jako horkost v hlavě, která vzniká při milování s mužem a přináší smyslné potěšení. Orgasmus podle ní pomáhá prostřednictvím pulzujících stahů v ženě uzavřít mužovo semeno podobně jako ruka sevřená v pěst.

Nesnadno ho dosáhnout

„Z výzkumu vyplynulo, že až 7 % žen není vůbec schopno dosáhnout orgasmu. Zhruba 40 % ženám se pak často stává, že nedosahují orgasmu nebo jim trvá dosáhnout orgasmu příliš dlouho,“ komentoval výsledky průzkumu odborník na sex Adam Durčák. Tyto problémy pak ženy nejčastěji řeší použitím erotických pomůcek (52 %) nebo sexuální terapií (30 %).

Bod G je pro náročné

Když Ernest Gräfenberg v padesátých letech objevil místo v ženském lůně, které je díky shluku nervů vysoce citlivé, mužům pěkně zavařil. Někteří jej tak dlouho a marně hledali, až na něj přestali věřit. Podle vědců ale existuje. Těm, kdo nevědí, kde ho hledat, mohou v jeho dráždění pomoci speciální vibrátory.

Vibrátor má přes 150 let

První vibrátor stvořil v roce 1869 americký doktor George Taylor. Byl na parní pohon, muselo se do něj přikládat uhlí a zabral celou menší místnost. Elektrický vibrátor byl vynalezen až v 90. letech 19. století, měl velikost lednice a obsluhovali jej pouze školení lékaři. Vibroterapie totiž sloužila k léčení ženské hysterie.

První na stříbrném plátně

Americká herečka s rakousko-uherskými kořeny Hedy Lamarr byla první ženou, která měla orgasmus na stříbrném plátně, a to konkrétně ve filmu pražského režiséra Gustava Machatého Ecstasy (1933). Lamarr byla hvězdou své doby, kromě toho, že byla předlohou pro Disneyho Sněhurku, byla i vynálezkyní, která objevila technologii umožňující dnešní wi-fi, GPS nebo bluetooth.

 

Video
Video se připravuje ...

Už budu! Mokrý orgasmus zažila Jana poprvé sama v sauně 

Fotogalerie
5 fotografií