Houby, houby a zase houby. Ve správné krušnohorské kulajdě prostě tyto dary lesa nesmí chybět. „Já ještě tvrdím, že základ dobrého kysela musí tvořit máslová jíška. Houby ráda přidám ty doma zavařené. Mají v sobě ocet i kopr, což bývají suroviny, které v poloprázdné spižírně jen tak nenajdete. Skleničku pak jednoduše vyklopím do vývaru a jen nechám vařit. Za čtyřicet minut je hotovo,“ prozradila tajemství rychlé kulajdy paní Hanka.

Jak na ni?

Suroviny: Skleničku zavařených hub nebo 100 g sušených, litr vývaru, 50 g másla, 100 g hladké mouky, 150 g brambor, 4 vejce, 50 g kopru, 1 – 2 lžíce octa (podle toho, jaké použijete houby), 150 ml mléka, 250 ml smetany, sůl a pepř.

Postup: Rozehřejeme máslo, na které nasypeme mouku, a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme k varu. Přidáme brambory, houby a necháme zvolna vařit asi 40 minut.

Přidáme mléko, smetanu a dochutíme. Poté přidáme čtyři ztracená vejce. Ty si uvaříme v extra kastrůlku, do kterého dáme vařit vodu s octem. Vejce vyklepneme do naběračky a poté pomalu vsadíme do vroucí vody.

Vodu opatrně zamícháme, aby se bílek stačil rovnoměrně obalit kolem žloutku. Vejce takto vaříme maximálně dvě až tři minuty. Podle toho, jak máme rádi měkký žloutek.

 

Video
Video se připravuje ...

Sbíráte babky? Tak si na ně radši dávejte pozor Videohub

Fotogalerie
3 fotografie